DELIKTI -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
DELIKTI -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


POJAM I VRSTE DELIKATA

„Riječ deliktum izvedena je od glagola delinqere, koji je prvobitno značio učiniti neki propust, izostati. Vremenom je riječ dobila ne samo značenje pasivnog propusta, omaške, nego i aktivnog postupanja pri činjenju nekog zabranjenog djela.“ .
Počinitelj delikta naziva se delikvent. Zanimljivo je da Rimljani još upotrebljavaju naziv maleficuim što bi u doslovnom prevodu značilo zlodjelo. Dakle, za delikte kažemo da je to protupravno djelo, iz kojega zbog povrede određenih pravno zaštićenih dobara,slijede posljedice, bez obzira na volju delikventa.
Svakako da svi prekršaji nemaju istu težinu i karakter. Zbog toga se i izvršila podjela na javni i privatni delikti.
Javni ( delicta publica ) predstavlja onaj delikt gdje je bitno ugrožen javni interes, ili radnje koje izvršene protiv pojedinca, a koje izazivaju organizovano kažnjavanje od strane države. U prestupe protiv interesa države spadaju i uvredljive pjesme i pisma(famosi libelli), dolazak nedozvoljenim sredstvima na određeni položaj(ambitus), podmićivanje tužioca(praevaricatio), ali i izjave proroka koji su simulirali da iz njihovih usta govori bog i stvarali buntovni duh kod naroda. Za javni delikt je karakterističan javni postupak (iudicum publicum ) i za njega se izriče javna kazna ( poena publica ) .Zovu se i crimina, krivična djela. Broj javnim delikata u staro doba bio je mali, svodio se na izdaju i ubistvo patris familias, preoravanje međa.Što se tiče kazni, sam Ciceron u svom djelu „De oratore“ (1,43,194) navodi šest oblika kažnjavanja za ljudske „pogreške i prevare“:
• Imovinske kazne (damna)
• Gubitak dobrog glasa (ignominia)
• Utamničenje (vincula)
• Šibanje (verbera)
• Izgoni (exilium)
• Smrt (mors)
Mada je smrtna kazna u Zakoniku 12 ploča bila česta ona je u praksi bila rijetka. Ona se izršavala odrubljivanjem glave sjekirom, šibanjem do usmrćenja, spaljivanjem živog počinitelja, bacanje sa Tarpejske stijene. Sam čin izvršenja bio je prepusšten liktoru , a kasnije javnom robu(carniofex).Bitno je još napomenuti da u poena capitalis( što se obično prevodi kao smrtna kazna) može značiti i gubitak statusa slobodnog čovjeka, osuda na rad u rudniku ili veslanje na galiji što opet povlači gubitak slobode. Sve je to bilo pod nadležnošću nižih magistrata,tzv. tresiviri capitales ili nocturni.
Ako je nekim javnim deliktom povrijeđen interes pojedinca, on nakon izrečene kazne nije dobivao nikakvo naknadu. Od kažnjavanja je imao samo moralnu satisfakciju....

SADRŽAJ

I UVOD..................................................................................3
II POJAM I VRSTE DELIKATA.............................................4
A KARAKTERISTIKE DELIKTNIH OBLIGACIJA...................5

III DELIKTI IUS CIVILEA I DELIKTI PO PRETORSKOM PRAVU........6

A DELIKTI PO IUS CIVILE.............................6
B PRETORSKI DELIKTI...................................10

IV. POJAM DELIKTA U MODERNOM KRIVIČNOM PRAVU..................13

V. ZAKLJUČAK...................................................14PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: