Deliblatska pescara

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Deliblatska pescara
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Deliblatska peščara nalazi se u južnom banatu izmedu Dunava i zapadnih padina Karpata. Dugačka je oko 354 km, a široka oko 11km i prostire se kao elipsa u pravcu jugoistok-severozapad. Po svom postanku, orografiji, klimi specificnosti flore i faune Deliblatska pešcara predstavlja jedinstven fenomen u Evropi, pa je svojevremeno nazvana Evropska Sahara. Impozantna veličina Deliblatske peščare, njena lepota i stalno smenjivanje boje cveća, lišca, prizemne i drvenaste flore cine ovaj dinski reljef izuzetno privlačnim. Po svojoj lepoti posebno se ističe Devojački bunar. Za naziv Devojački bunar prepricavaju se mnoge legende. Pre sto godina kada je izgraden ovaj bunar u vezi sa pošumljavanjem, devojke su obično bile vodonoše i sakupljale su se oko ovog bunara, da odnesu vodu vrednim i umornim radnicima na bezvodnom pesku, pa je po tom i najverovatnije dobio ime. Na izletištu Devojački bunar smeštajni kapacitet iznosi oko 150 ležajeva, izgradeni su sportski tereni, za fudbal, odbojku, rukomet, letnji bazen za kupanje, trim staza, pešačke staze itd.

Svi se slažu da je ovaj prostor u jugoistočnom Banatu osoben i redak refugijum poslednjih stepa, peščara i prirodnih stepskih šuma u ovom delu Evrope, ali i prostor specifičnog edafona. Po poreklu Deliblatska peščara je jedinstvena u Panonskoj niziji a njen karakterističan dinski reljef ne sreće se tako izražen, nigde u ovom delu Evrope.

Deliblatska peščara je stanište velikog broja ptica i životinja, poznata po plemenitoj divljaći: jelenu i srni, ali i po tome što u njoj već vekovima živi vuk.
Danas je Deliblatska peščara zaštićena kao specijalni prirodni rezervat. U njenim granicama se nalaze 2 stroga rezervata, 16 rezervata genetskog fonda i 6 spomenika prirode.

Šumarstvo ima 200-godišnju tradiciju na Deliblatskoj peščari. U početku je glavni zadatak bio zaustavljanje erozije zemljišta - pokretnog peska. Vremenom, mnoge površine su pošumljene.
OSNOVNE ODLIKE ZEMLJIŠTA

Zemljište na Deliblatskoj peščari čine različite peščane formacije, od crnog do smeđeg i žutog sterilnog peska. čitava evolucija zemljišta na Deliblatskoj peščari kreće se samo u okviru jednog evolucionog stadijuma, počev od sirozema pa do prave pararendzine na pesku. Peščara je potpuno obrasla travnatim i šumskim biljnim formacijama.

GEOGRAFSKI POLOžAJ I OROGRAFSKE PRILIKE

Područje koje obuhvata Deliblatska peščara zahvata površinu od 33.610 ha, izduženog je oblika i pruža se u pravcu jugoistok-severozapad između 44° 48' i 45° 12' severne geografske širine i 38° 16' i 38° 58' istoćne geografske dužine. Nalazi se u Južnom Banatu između Dunava i zapadnih padina Karpata, dok se na severozapadu prostire do naselja Vladimirovac i saobraćajnice Beograd - Vršac.
Duga je 35 a široka od 9 do 12 km. Maksimalna nadmorska visina iznosi oko 190m. Reljef karakterišu peščane dine koje se prostiru u pravcu jugoistok-severozapad i tvorevine su jugoistočnog vetra - košave.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Deliblatska pescara - Vesnica - 16-05-2010 08:01 PM

Skoči na forum: