Delfi metod - strateško odlučivanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Delfi metod - strateško odlučivanje
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz menadžmenta.

Može se reći da je moderna renesansa budućih istraživanja počela sa Delfi metodom. Delfi metoda je jedna od osnovnih metoda prognoziranja i predstavlja najpoznatiju i najviše korišćenu metodu ekspertnih ocena. Metode ekspertnih ocena predstavljaju značajno poboljšanje klasičnih načina dobijanja prognoza zajedničkom konsultacijom grupe eksperata za proučavani fenomen. Drugim rečima, radi se o metodološki organizovanom korišćenju znanja eksperata u cilju predviđanja budućih stanja odnosno fenomena.

Delfi metoda proučava i daje prognoze o neizvesnim ili mogućim budućim situacijama za koje nismo u stanju da izvedemo objektivne statističke zakonitosti, formiramo model ili primenimo neku formalnu metodu. To su fenomeni koje je veoma teško kvantifikovati, jer su uglavnom, kvalitativne prirode, odnosno, za koje ne postoji dovoljno statističkih podataka na osnovu kojih bi se izvršilo proučavanje.

ISTORIJA DELFI METODE

Delfi metoda je nastala ranih šezdesetih godina u američkoj korporaciji RAND (Santa Monica, California). U to vreme istraživači RAND-a bili su angažovani na projektu za komandu američkih oružanih snaga koji se sastojao od predviđanja budućih međunarodnih situacija, potencijalnih ratnih stanja, prognoziranju globalnog naučno-tehnološkog razvoja i vojnih potencijala koje mogu biti rezultat budućih tehnologija. Završna faza projekta bila je izrada studije o opštim okolnostima i mogućim posledicama eventualnog interkontinentalnog rata. U tu svrhu istraživači RAND-a odlučili su se za sistematsko i organizovano prikupljanje pojedinačnih predviđanja grupe eksperata, u cilju dobijanja tražene prognoze.
Sledeći problem koji se postavio bio je način na koji će eksperti artikulisati svoj stav i dati konačno mišljenje, a da isti (način) ničim ne umanji fokusiranost svakog pojedinačnog učesnika u ekspertnom panelu na cilj. Rešenje ovog problema u suštini predstavlja začetak Delfi metoda. Naučnici RAND-a Olaf Helmer, Nicholas Rescher i Norman Dalkey rešili su ovaj problem tako što su u potpunosti odbacili mogućnost konferencijskog okupljanja eksperata i eliminisali eventualnu mogućnost da mišljenje najglasnijeg učesnika u panelu odnese prevagu nad kvalitetnijim razmišljanjima eksperata koji nemaju takvu mogućnost artikulacije.

SADRŽAJ

1. UVOD 3
2. ISTORIJA DELFI METODE 3
3. OPIS METODE 4
4. POSTUPCI U SPROVOĐENJU DELFI METODE 7
5. KAKO USPEŠNO SPROVESTI DELFI METODU 7
6. PREDNOSTI DELFI METODE 8
7. NEDOSTACI DELFI METODE 9
8. ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 11

http://www.maturskiradovi.net/eshop
02:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Planiranje i odlučivanje derrick 0 2,151 25-02-2014 03:40 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategijsko odlučivanje derrick 0 1,886 24-02-2014 04:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Seminarski rad - Savremeno odlucivanje erik_bananamen 0 1,984 03-05-2011 12:04 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Strateško planiranje turističke agencije Jolly travel Dzemala 0 2,109 21-02-2011 01:03 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Strategijsko odlučivanje - menadžment sistemi za podršku odlučivanju - dss Dzemala 0 2,989 10-09-2010 12:32 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: