DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM2 -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM2 -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Sporazum kojim su posredovale SAD, a koji je sklopljen u Dejtonu, Ohaju, 21. novembra 1995. i koji je zvanično potpisan 14. decembra iste godine, stavio je tačku na najkrvaviji sukob u Evropi od završetka Drugog svetskog rata i ponovo uspostavio mir u Bosni i Hercegovini.
Dokument koji je na kraju postao poznat kao Dejtonski mirovni sporazum zvanično su potpisali predsednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije 14. decembra 1995. u Parizu.
Poslije otcjepljenja Slovenije i Hrvatske od Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) 1990. i 1991, u Bosni i Hercegovini održan je referendum o nezavisnosti 29. februara i 1. marta 1992. Bosanski Muslimani i Hrvati, koji su većinski učestvovali na plebiscitu, podržali su otcjepljenje od federacije, dok je većina bosanskih Srba bojkotovala glasanje. Petog aprila 1992, skupština je proglasila nezavisnost BiH od Jugoslavije. Rat koji je usledio bio je najkrvaviji u istoriji Evrope od završetka Drugog svetskog rata: bilans je bio na stotine hiljada poginulih i milioni izbeglica.
Oko tri i po godine kasnije, poslije izbijanja neprijateljstava i poslije nekoliko neuspjelih pokušaja međunarodne zajednice da se postigne mirovni sporazum, Sjedinjene Države pokrenule su novu inicijativu u jesen 1995. godine. Direktni pregovori zaraćenih strana, koje su predstavljali tadašnji predsjednik Srbije-Slobodan Milošević, Hrvatske-Franjo Tuđman i BiH-Alija Izetbegović, otvoreni su u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu, Ohaju, (sl. 3.) prvog novembra 1995. Medijator je bio Ričard Holbruk, koji je u to vrijeme bio američki državni sekretar. Predstavnici EU i Kontakt Grupe -- Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Rusije -- takođe su učestvovali u veoma napetim pregovorima u američkoj bazi.
Tri sedmice po pokretanju pregovora, Milošević, Tuđman i Izetbegović konačno su postigli sporazum i inicirali Opšti okvir sporazuma o miru u BiH 21. novembra....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM1 -ij Dzemala 0 1,393 10-08-2010 08:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM -ij Dzemala 0 3,569 10-08-2010 08:47 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: