Deformiteti kicme

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Deformiteti kicme
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Uspravan položaj čoveka uslovljen je neprekidnim održavanjem ravnoteže između paravertebralne muskulature i centripetalnih sila. U toj igri za uspravan položaj kod čoveka u toku evolucije, stvorene su fiziološke tvorevine: lordoza u vratnom i lumbalnom delu kičmenog stuba, a kifoza u torakalnom.

Ove krivine u fiziološkim granicama su normalna pojava, dok se njihovo povećanje ili smanjenje smatra patološkim. Zajedničko za sve deformitete kičme jeste da mogu dovesti do značajnih funkcionalnih smetnji koje su u detinjstvu tolerantne zbog velike adaptivne sposobnosti mladog organizma, no idući prema zrelijem dobu života, postaju sve nepodnošljivije.

Oštećenja kičmenog stuba u pogledu deformacija njihovih struktura, kao što su skoliotična i kifotična oboljenja, imaju u ovoj patologiji najvažnije mesto. U poslednje vreme je ostvaren veliki napredak u kliničkom lečenju deformiteta kičmenog stuba, koje se zasniva na mnogim naučno-istraživačkim radovima koji su omogućili uspešnu konzervativnu i hiruršku terapiju. Značajnu ulogu u uspešnom lečenju kompleksne problematike ovih deformiteta predstavlja rano otkrivanje, odnosno prevencija i u vidu što bržeg pristupanja deci, odnosno pacijentima, predškolskog i školskog uzrasta kompletnim kineziterapijskim programom vežbi, kako bi se ovi deformiteti sveli na što uspešnije i lakše lečenje. Ciljanim kineziterapijskim programom treba nastojati da se deluje na određene mišiće i mišićne grupe koje su insufijentne i koje nam baš kao takve otežavaju rad na lečenju deformiteta kičmenog stuba (skolioza i kifoza), kao i ostalih propratnih deformiteta. Stalno izučavanje, praćenje i analiza su jedini put ka pronalaženju pravih indikacija za odgovarajuća lečenja.

Danas sa sigurnošću možemo tvrditi da je deformitetu kičmenog stuba prethodilo tzv. loše držanje koje nije na vreme otkriveno, koje nepravilno opterećuje pršljenove i izaziva njihove strukturalne promene, a time i promene čitavog kičmenog stuba. Zbog toga, rano otkrivanje deformacija kičmenog stuba je veoma važan faktor za prevenciju ovih deformiteta.

GRAĐA KIČME

Pored koštanih delova, kičma se sastoji i od mekanih tkiva koji joj doprinose na snazi, pokretljivosti i elastičnosti.

Međupršljenski diskovi

Međupršljenski diskovi čine između jedne trećine i jedne četvrtine čitave dužine kičme. Nalazeći se u sendviču izmedju dva pršljena, oni sprečavaju trenje između njih i služe za upijanje svih šokova i pritiska u kičmi koji se javlja pri šetanju, trčanju ili podizanju tereta. Građeni su iz 2 dela. Iz želatinastog jezgra (Nucleus pulposus) i slojevitog fibroznog omotača (Anulus fibrosus), koji obavija želatinasto jegro. Diskovi su najveći organ u ljudskom telu koji se ne opskrbljuje krvotok, već difuzije hranjljivih materija iz krvnih sudova oko njega.

Medjupršljenski zglobovi

Ovi zglobovi povezuju pršljenove i nalaze se u zadnjem delu kičmenog stuba. Svaki pršljen ima dva para zglobova, jedan par prema gore i jedan prema dole. Ovi zglobovi osim što povezuju pršljenove, ograničavaju savitljivost kičme i time je čuvaju od preteranih pokreta.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03-05-2010 11:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: