Deficitarno finansiranje i fiskalna neravnoteza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Deficitarno finansiranje i fiskalna neravnoteza
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Nije sporno da je jedna od najznacajnijih i najvažnijih finansijskih institucija budžet. Budžet predstavlja osnovni, a u nekim slucajevima i jedini, instrument finansiranja javnih rashoda u savremenim državama.
Rec budžet potice od latinske reci "bulga", koja oznacava kožnu torbu, torbu koju je obicno nosio ministar finansija. Danas je rec budžet opšte prihvacena u skoro svim državama.
Budžet je jedna od institucija za finansiranje javnih rashoda za koju ne postoji jedinstvena definicija. Odredjene razlike u definisanju budžeta proizilaze iz razlika u pristupu izucavanju fenomena budžeta, buduci da u tom pristupu dominantna može da bude pravna, ekonomska, politicka, finansijska, administrativna ili socijalna komponenta.
Ne upuštajuci se u mnogobrojne rasprave o definicijama budžeta, u tekstu koji sledi ce se, informativno, navesti nekoliko najprihvatljivijih definicija budžeta.
Budžet je sistematski i u ciframa izražen pregled državnih prihoda i državnih rashoda, koji obeležava cilj i odnos državnih potreba i ima da posluži kao obavezan privredni plan za državno gazdinstvo u jednom buducem periodu...

Deficitarno finansiranje

U savremenoj finansijskoj teoriji postoji nekoliko stanovišta o problemima budžetske neravnoteže:
Stanovište A. Hansen-a koji zagovara teoriju sistematskog budžetskog deficita, po kojoj deficit u budžetu predstavlja redovnu pojavu i država treba da se služi deficitnim finansiranjem da bi kompenzirala nepovoljna kretanja u opštoj tražnji. Trajanje budžetskog deficita nije vremenski ograniceno.
Teorija ciklicnih budžeta koja polazi od cvrste veze budžetske politike sa ekonomskom politikom. Po ovoj teoriji budžetska ravnoteža se ne može ograniciti na period od godinu dana, vec se mora produžiti i vezati za citav ekonomski ciklus, a on traje duže od godinu dana. U periodu prosperiteta država normalno treba da teži ostvarivanju suficita u budžetu, koji ce kasnije, u periodu depresije služiti za kompenziranje budžetskih deficita. Ovu teoriju su posebno razradivali i pokušavali da primene u praksi švedski ekonomisti. (Mirdal i Olin).
Teorija stabilizacionog budžeta koja se oslanja na automatske ugradene stabilizatore koji se nalaze u karakteristikama pojedinih javnih prihoda i javnih rashoda. Postoje javnih prihodi i javni rashodi koji su vrlo osetljivi na fluktuacije u kretanjima osnovnih mikroekonomskih parametara (društveni proizvod, cene, zaposlenost i sl.). Kada dode do porasta društvenog proizvoda, automatski dolazi do porasta odredenih javnih prihoda, u isto vreme odredeni transferni rashodi pokazuju tendenciju pada i obratno. Ovu teoriju su razradivale grupe americkih teoreticara...

S a d r ž a j

Uvod 3
1 Deficitarno finansiranje 4
2 Fiskalna neravnoteža 5
3 Narušavanje fiskalne ravnoteže 6
4 Savremeni mehanizmi uravnotežavanja budžeta 7
Zaključak 9
Literatura 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:12 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansiranje lokalne samouprave Maja 0 3,733 02-08-2012 03:23 PM
zadnja poruka: Maja
  Finansiranje preduzeca- teorijski pristup derrick 0 2,144 21-09-2011 01:59 PM
zadnja poruka: derrick
  Finansiranje stomatoloske zaštite(modeli finansiranja,4 modela finansiranja) Dzemala 0 2,207 11-08-2011 02:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Nezavisnost i samostalnost - makroekonomija i finansiranje razvoja Dzemala 0 2,095 17-04-2011 01:46 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Finansiranje infrastrukture od strane privatnog sektora Dzemala 0 2,510 25-03-2011 08:21 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: