Deca i televizija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Deca i televizija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Према истраживањима стручњака за утицај телевизије на развој детета, до 18. године просечно ће дете провести већи део свог живота гледајући телевизију, него у било којој другој појединој активности, изузев спавања. А та запањујућа слика искључује време проведено у гледању филмова код куће и у биоскопима. У подручјима градске средине, једна од три породице користи телевизију као непрестану позадину већине других активности. Врста телевизијских приказа које деца гледају може веома различито утицати.
Доказано је да деца која гледају дечје образовне емисије боље читају и имају развијеније језичке вештине од деце која гледају само цртаће и програме за одрасле. Стручњаци такође активно расправљају о негативним последицама гледања насиља. Испитивања су показала да је тинејџерско насиље у 19. години веће уколико је гледаност ТВ-насиља у 8. години честа. Истраживачи су забележили насиље у 85 посто филмова који се свакодневно показују на ТВ-у. Они су то насиље назвали "психолошки штетним" и издвојили су цртаће и дечје програме који често "нереално" приказују насиље без последица или казни. Америчка лекарска комора окривљује насиље на екранима као делимично одговорно за велики пораст малолетнчког насиља (126 посто) између 1976. и 1992. године. Сматра се такође да телевизија осиромашује осећај заједништва. Деца која гледају телевизију мање верују другим људима и мање учествују у организованим дечјим активностима ван куће....

Деца и телевизија

Пуно је приче о штетном утицају телевизије на децу, и сасвим је сигурно да не треба пустити телевизор да вам васпитава дете. С друге стране, постоје приче и о специјалним емсијама за децу (које могу да се набаве и на касетама или ДВД-овима) које су прављене тако да повећавају интелигенцију вашег малишана, и није увек лако снаћи се у често опречним информацијама.
Оно што неке студије показују јесте то да, до друге године живота, телевизија тешко да ће нечему научити ваше дете; рецимо, показало се да деца млађа од 22 месеца нису у стању да науче нове речи само посматрајући телевизијски програм. Сад, ако вас затрпају рекламама, као што се у неким земљама дешава, о томе колико су те-и-те касете корисне за интелигенцију вашег потомства, може се десити да се уплашите да ће без њих ваши малишани заостајати у развоју у односу на своје вршњаке. Међутим, разлога за такав страх нема, не ако се ви активно бавите својим дететом: малој деци су неопходни родитељи да би им на неки начин повезали оно што виде на малом екрану са стварним животом, иначе им то буду само шарени призори без конкретног значења.
Једно друго истраживање је испрепадало родитеље, јер је по њему испало да мала деца која пуно гледају телевизију имају сиромашнији речник од својих вршњака који више времена проводе уз родитеље, а мање уз телевизију. Међутим, није сигурно да је главни "кривац" за то телевизија, јер приликом тог истраживања није узет у обзир речник којим располажу родитељи. Ако је родитељ ограниченог речника, и његово мало дете ће бити такво, без обзира на то колико гледа телевизију, јер деца ипак највише уче од родитеља. Добро је бити свестан због чега деци пуштате касету или диск. То што ће нека емисија или цртић окупирати пажњу детета довољно дуго да се на миру истуширате или само предахнете може увелико да вам олакша живот, и неће штетити вашем малишану, само не треба лагати себе да то радите за дететово добро - то је нешто што ипак више чините за себе.
Живимо у трећем миленијуму, у доба медија, којих је сваким даном све више. На дететово понашање уз родитеље и ширу породицу, такође осетно утиче још увек најпопуларнији медиј: телевизија. Знате већ: Телетабиси, Симпсонови и сличне ствари. Вероватно су се и ваша деца одушевљавала гледајући неку од хумористичких серија или сапуница, које иначе нису намењене деци, али су међу њима веома омиљене......

1.2 Тинејџери и телевизија

Има оних који су склони томе да телевизијски програм оптуже за много тога, па и за оно што не треба. Често је, рецимо, веровање да на алкохолизам међу младима у великој мери утиче оно што виде на телевизији. Уверење иде отприлике овако: тинејџери гледају емисије о изласцима, журкама (где, наравно, сви пију), виде и рекламе за алкохолне напитке, и под утицајем свега тога и сами почињу да пију. Међутим, спроведено је једно истраживање над тинејџерима и према резултатима тог истраживања телевизија нема баш толики утицај као што се често сматра.
Истраживање је спроведено над тинејџерима који још увек нису пробали алкохол. Испало је да су сви они атрактивни снимци лудих забава где се многи, па и идоли младих, опијају, само још једна у низу информација за оне тинејџере у чијем окружењу нема потенцијалних алкохоличара. Такође, показало се да, без обзира на атрактивност снимака, они не доводе обавезно до жеље тинејџера да пробају алкохол и да се опију, а камоли да постану зависни од пића.
Шта је, онда, то што најчешће наведе младе на пиће и на опијање? Један битан фактор је њихова сопствена породица - ако у породици већ постоји неко ко се опија или ако их породица занемарује и њихово васпитање препушта телевизији и улици. Други битан фактор је друштво тинејџерових вршњака - уколико то друштво већ пије, тинејџер ће у најмању руку пожелети да проба алкохол, како би се уклопио у то друштво, а онда би испијање алкохола лако могло да пређе у навику, а с временом, није искључено, и у зависност, у став да нема добре забаве без алкохола.....

Спроведена истраживања

Омладина у Србији се не разликује много од младих Американаца који такође проводе око три сата дневно испред малих екрана и често глумце поистовећују са ликовима које тумаче. Па тако, за Арнолда Шварценегера многи нису ни чули, али Терминатора воле сви.
До ових података дошли су студенти завршне године педагогије на Филозофском факултету у Београду, а у оквиру пројекта "Васпитање и медији". У анкети који су урадили са 756 ученика београдских основних школа, будући педагози покушали су да сазнају шта млади гледају, да ли видео игрице утичу на насилно понашање и у којој мери билборди могу манипулисати нашим жељама, потребама и осећањима. ....

1.4 Ефекти насиља

Истраживања светских педагога показала су да деца која су често изложена насиљу на телевизији временом постану мање осетљива на бол других, али и застрашена светом око себе - речено је на трибини. - Најзначајнији фактор који утиче на схватање насиља у филмовима је фактор награде и казне, односно да ли је лик у филму после насилног чина награђен или кажњен, као и да ли је рецимо насиље неког детектива приказано као оправдано.
Kолико прекомерно гледање телевизије утиче на омладину: У једном научном часопису недавно је наведен пример породице која се веома забринула када је њихова двогодишња кћерка пробудила и одмах упитала: “Могу ли гледати цртани?” Стога су на месец дана искључили телевизор да виде како ће реаговати и она, али и њена петогодишња сестра. Родитељи су били толико импресионирани повећаном креативношћу својих девојчица, повећаном независношћу и вољношћу да раде кућне послове, да је гашење ТВ-а постало трајно. Допуштали би, заправо, само повремено праћење неког програма или би изнајмљивали видео као својеврсну породичну забаву викендом. “Попут већине ствари”, написала је мајка у часопису, “телевизија није ни сасвим добра ни сасвим лоша. Не морате је убити; само је припитомите.” ...........

Садржај :

УВОД 3
1.1 Деца и телевизија 4
1.2 Тинејџери и телевизија 5
1.3 Спроведена истраживања 6
1.4 Ефекти насиља 7
1.4.1 И цртаћи подстичу насиље 8
1.4.2 Деца воле телевизијске серије 8
1.4.3 Игра и сан уз ТВ екран 8
1.4.4 Насиље и филм 9
1.5 Телевизија и њен утицај на децу 10
1.6 Едукативна вредност телевизије 12
ЗАКЉУЧАК 14
ЛИТЕРАТУРА 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
16-05-2010 07:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: