Daroviti učenici i (ne)uspeh - akademsko pisanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Daroviti učenici i (ne)uspeh - akademsko pisanje
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


... Nakon ovako koncipiranog uvoda, dr Bosiljka Djordjević nam podrobnije objašnjava fenomen darovitosti i navodi niz istraživanja koja su se bavila ovim fenomenom. Istovremeno napominje da ne možemo govoriti o darovitosti a da ne spomenemo Termana koji je prvi, davne 1921 godine, započeo temeljno i sistematsko proučavanje darovite dece, i tome posvetio 50 godina rada. Termanov rad je inspirisao mnoge druge istraživače, poput Holingvorta, Hopsona, Hildreta, Vitija i dr. Koji su se takodje bavili fenomenom darovitosti. Takodje, autorka pominje i neka istraživanja u našoj zemlji, kao što su istraživanja Korena i saradnika i Ivezića i grupe psihologa na čelu sa prof. Ivićem.
Nakon detaljno argumentovane i citatima potkrepljene analize svih ovih studija, autorka iznosi svoje zaključke i govori o tome da kada je reč o fenomenu darovitosti još uvek postoje brojne definicije, medju kojima su hronološki starije uglavnom usmerene na presudnu ulogu visokih intelektualnih sposobnosti, dok savremenija gledišta podrazumevaju i važnost još nekih sposobnosti (sposobnost komunikacije sa okruženjem, sposobnost kreativnog razmišljanja ...).
Tako stižemo do suštinskog pitanja ove studije – daroviti učenici i (ne)uspeh. Analitičkom metodom koju primenjuje na postojeća istraživanja autorka pokušava da objasni problem neadekvatnog uspeha kod učenika koji su identifikovani kao daroviti. Kao prvo, autorka polazi od pitanja i odgovora:“Šta se smatra neuspehom kada se govori o darovitim učenicima? Opšta definicija neuspeha odnosi se na pojedince koji su iznad prosečnih intelektualnih i akademskih sposobnosti na testovima inteligencije (i akademskih sposobnosti), ali koji ne uspevaju da razviju i postignu rezultate na nivoima koji se očekuju ili koji su predvidjeni“ (str.34). Drugo pitanje koje nam se nameće jeste: „U čemu se sastoji neuspeh darovitih i kako se on manifestuje?“ (str. 36) Da bi se odgovorilo na postavljena pitanja autorka misli da bi trebalo imati u vidu dve grupe neuspešnih. Prvu grupu autorka imenuje kao „skriveni“ daroviti (ili neotkriveni daroviti), a drugu, kao identifikovani daroviti koji su doživeli i pokazali neuspeh u školskom radu i umeću komuniciranja kako sa svojim vršnjacima, tako i sa roditeljima, nastavnicima i dr.
Imajući u vidu složenost problema neuspešnosti darovitih, autorka uvidja važnost utvrdjivanja neuspeha darovitih učenika i prezentira niz istraživanja vezanih za pitanje utvrdjivanja neuspeha darovitih, kao i odlike po kojim se daroviti neuspešni učenici razlikuju od darovitih uspešnih. Medju novijim istraživanjima koje autorka navodi, kao posebno zanimljiva izdvaja se studija Džordža iz 1992 godine u kojoj on definiše profil neuspešnog darovitog učenika. Evo nekoliko karakteristika koje je definisao Džordž, a na osnovu kojih možemo prepoznati neuspešno darovitog učenika: ....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:54 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Raniji polazak u školu da ili ne derrick 0 1,603 22-01-2013 09:59 PM
zadnja poruka: derrick
  Ugovor o priključenju potrošača - Pisanje pravnih akata Dzemala 0 1,310 15-08-2011 09:18 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: