Crna udovica

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Crna udovica
Uvod

Pauk je svoje latinsko ime dobio po jarko crvenim mrljama na abdomenu kojih ima oko 13 (lat. tredecim). Zabilježene su i jedinke koje su imale i po 17 mrlja, ali i one koje nisu imale niti jednu mrlju. Svoje narodno ime (crna udovica) dobio je zato jer se vjeruje da ženka nakon oplodnje pojede mužjaka (neki znanstvenici smatraju da mužjak nakon oplodnje ugine od iscrpljenosti). Ženke ugibaju u kasnu jesen (u Španiji i južnoj Italiji mogu prezimiti u rupama u zemlji). Općenito se otrovnom smatra samo ženka, međutim neki autori smatraju da je otrovan i mužjak, samo što njegove slabe helicere ne mogu probiti kožu čovjeka. Danas je poznato 37 766 vrsta pauka koji su smješteni u 109 porodica.

Svi pauci, osim onih iz porodice Uloboridae, imaju otrovne žlijezde i jednim ubodom unose od 0.3 - 0.5 g otrova u žrtvu. Otrov većine pauka nije medicinski važan zato jer su im kliješta toliko slaba da ne mogu probiti kožu čovjeka. Trovanje paukovim otrovom nazivamo araneizam, a prema pojedinim vrstama razlikujemo npr. latrodektizam (Latrodectus mactans), tarantizam (Lycosa tarentula), kirakantizam (Chirachantium punctorium).U Europi su otrovni pauci mnogo rjeđi nego npr. u Južnoj Americi ili Australiji, a najotrovija vrsta je Latrodectus tredecimguttatus (crna udovica, malminjat crni). Pauci (lat. Araneae) je najpoznatija i istovremeno najbrojnija grupa (obuhvataju oko 40000 vrsta) među paukolikim životinjama za koju je karakteristično prisustvo posebnih paučinastih žlijezda. Tijelo im je izgrađeno od dva dijela, prozome i opistozome, koji su spojeni nazvanim drška (pedicel). Ekstremiteti su prisutni samo na prozomi. Uglavnom su kopnene životinje (samo u pojedinačnim slučajevima mogu sekundarno preći na život u vodi), veličine od 0,4 mm pa i do 10 cm, rasprostranjeni svuda gdje ima insekata, a posebno u tropskim predjelima. Većina paukova su karnivornioblici i hrane se uglavnom različitim insektima koje hvataju u mreže ispletene od paučine. Araneomorphes koja broji oko 1300 vrsta.

Sadržaj

1.Uvod .......1
2. Anatomija pauka ...........2
2.1 Hranjenje ............3
2.2 Respiratorni sistem ..............3
2.3 Biologija paukova ........4
2.4 Životni ciklus ..........4
2.5 Otrovni aparat ......4
2.6 Mehanizam djelovanja ..........5
2.7 Simptomi ......5
2.8 Liječenje ............5
2.9 Je li crna udovica agresivan pauk? ..........5
2.10 Kako je prepoznati? ................6
2.12 Lažna crna udovica ................6
2.12 Što učiniti ukoliko primijetimo crnu udovicu? ...........7
3. Zaključak .............8
4.Literatura .......9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
25-08-2013 12:13 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: