CPU – centralna procesorska jedinica

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
CPU – centralna procesorska jedinica
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Sažetak: Procesor je "mozak" računara. Sva obrada i dešavanja u računaru ide preko procesora. Kod velikih računara on se naziva centralni procesor ili CPU, a kod PC- računara zove se mikroprocesor ili samo procesor. Memorija je radno područje računara, njegov radni sto. RAM je memorija kojoj se pamćenje osvježava nekoliko desetina puta u sekundi. Na tržištu je trenutno DDR memorija sa modulima do 1GB. Putem ulaza i izlaza računar dobija informacije iz vanjskog svijeta i šalje rezultate natrag. Disk memorija je računarova referentna datoteka podataka. Ovdje računar čuva svoje podatke kada se oni ne koriste.
Programi su oni dijelovi računara koji ga pokreću, koji mu udahnjuju život. Hard disk je uređaj koji piše i čita podatke. Grafička kartica daje I obrađuje 2D ili 3D sliku.

KLJUČNE RIJEČI: PROCESOR, MEMORIJA, ULAZ-IZLAZ, DISK MEMORIJA, PROGRAMI, HARD DISK, GRAFIČKA KARTICA

Računar je mašina za obradu infirmacija. On prima informacije, obrađuje ih i kao rezultat daje neke druge informacije. Računari su sastavljeni od konponenata koje obavljaju jednostavnije, jasno određene funkcije. Kompleksna interakcija tih komponenata rezultira sposobnošću računara da određuje informacije. Danas je to veoma važna alatka za rad i komunikaciju.

Mogu se koristiti u:
- poslovne svrhe
- za programiranje
- učenje
- zabavu

Hardver računara čini sve ono što se vidi (materijalni dio), ulazna jedinica, monitor, centralna jedinica, žice, motori i sl. Hardver je najednostavniji, najeftiniji i najuspješniji savladani dio u informatičkoj revoluciji. Hardvere se dijele na:
• ulazni - koristi se za prikupljanje podataka i pretvara ih u oblik podesan za obradu
• procesni - radni- pretražuje, interpretira i usmjerava izvršenje programskih (softverskih) instrukcija
• skladišnji - koristi se za smještaj i čuvanje programa I podataka koji su relativno stalni
• izlazni - primjenjuju se za prikaz podataka i informacija korisniku u podesnom obliku
• mrežni - koristi se za prijenos i usmjeravanje podataka i informacija po mreži

2. PROCESOR

Procesor je "mozak" računara. Sva obrada i dešavanja u računaru idu preko procesora. On je taj koji ima mogućnost da izvršava naše naredbe upućene računaru. Procesor izvršava naše programe, zna da vrši oduzimanje i sabiranje brojeva, te izvodi jednostavne logičke operacije. Kod velikih računara on se naziva centralni procesor ili CPU (CENTRAL PROCESSING UNIT), a kod PC računara zove se mikroprocesor ili samo procesor.
Možemo reći da procesor sadrži: registre, brojače, sabirače, dekodere i slično.

Registri su male memorijske mreže koje rade velikom brzinom i koje se koriste za privremeno memorisanje podataka i instrukcija za vrijeme obrade.

Brojači su uređaji čiji se sadržaji mogu automatski povećavati ili smanjivati do određene vrijednosti i na taj način mogu da broje broj potrebnih računskih operacija.

Sabirači su el. kola koja se koriste za izvođenje artimetričkih operacija.

Dekoderi su el. kola koja analiziraju pojedine instrukcije računarskih programa i počinju njihovo izvršavanje.

Baferi su brze privremene oblasti memorije za memorisanje dijela programa ili podataka za vrijeme obrade (nazivaju se i keš memorijom)

Trenutno na tržištu dominiraju dva proizvođača:
AMD radi jeftinije varijante procesora sa trenutnim brzinama od 1700 do preko 3 GHz. Ovaj procesor se najčesće ugrađuje u LOW PRICE konfiguracije, mada je AMD uspio da vremenom osvoji povjerenje i renomiranih proizvođača, tako da se sve češće nalazi i u jakim konfiguracijama.

INTEL nudi četiri varijante procesora: Pentium 4 (Celeron) od 1700 do preko 3 GHz, za zahtjevne korisnike, i Pentium 4 za najzahtjevnije na frekvencama od 1.7 do preko 3 GHz.

Kod oba proizvođača radi se o veoma snažnim procesorima. Zbog velike integracije, neželjeni efekat je grejanje procesora, pa je neophodno opremiti ih odgovarajućim hladnjakom (COOLER). Nikako nećemo ulaziti u polemiku koji su procesori bolji, jer i jedni i drugi imaju svojih komparativnih prednosti i mana.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12-06-2010 11:59 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Procesor - centralna procesorska jedinica Vesnica 0 2,271 17-06-2010 08:09 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: