Citologija - maturski rad

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Citologija - maturski rad
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

УВОД

Упознавање грађе и функције ћелије представља основу за свако дубље проучавање у биологији и медицине. Грана биологије која се бави проучавањем ћелије назива се цитологија. Резултати проучавања ћелије доприносе познавању стања организма.
Познавање грађе ћелије нужно је за разумевање општих одлика живих организама, али је неопходно и због примене тих сазнања. Ћелије се могу упознавати и изуцавати на неколико нивоа. Морфолошки ниво подразумева упознавање спољашњег облика ћелије и облика структура које се налазе у њеној унутрашњости. Наука која се овим нивоом изучавања целије бави названа је цитологија.
Цитологија или целуларна биологија је биолошка дисциплина која за циљ има проучавање и разумевање ћелија. Овакво проучавање се одвија на микроскопском и молекуларном нивоу и подразумева физичке особине ћелије, животни циклус, ћелијску деобу, физиологију и комуникацију једне ћелије са другом, које ће бити описане у овом раду.

Други ниво изучавања ћелија подразумева упознавање њиховог хемијског састава, једињења која учествују у изградњи ћелијских структура и у одвијању процеса који те структуре одликују. Овим нивоом упознавања и изучавања баве се биохемија и, једним делом, молекуларна биологија, а за њихово разумевање нужна су одређена знања из органске хемије.
Да би се упознале морфолошке одлике ћелија , неопходно их је посматрати. Има ћелија које су довољно крупне и људско око их лако запажа. Међутим, у највећем броју случајева ћелије су тако сићушне да је за њихово посматрање нужно увеличати их помоћу микроскопа. Микроскопи омогућавају да живе ћелије или ћелије претходно припремљене за посматрање буду у довољној мери уочљиве. На тај начин микроскопи омогућавају описивање облика ћелије, облика њихових појединих делова и праћење промена кроз које ћелија током свог живота пролази.
Напредак многих грана медицине, разумевања узрока бројних болести, изналажење све делотворнијих лекова за те болести и очување ретких биљака и животиња само су неки видови примене знања која проистичу из доброг познавања ћелије.
Историја цитологије у основи је дуга историја напретка у конструисању микроскопа и метода припреме ћелија за посматрање на микроскопима.
Садашња знања о ћелији заснована су на сталном напретку у конструисању светлосних микроскопа и, пре седамдесетак година (1931), на појави електронског микроскопа.
Многа су имена уписана у листу великих открића везаних за ћелију и многа од њих овенчана су Нобеловом наградом.

САДРЖАЈ

УВОД
2. РАЗВОЈ И ДОСТИГНУЋА ЦИТОЛОГИЈЕ 2
Микроскоп 2
Ћелијска теорија 3
Методе изучавања и шематизовање ћелија 4
3. ФИЗИОЛОГИЈА ЋЕЛИЈЕ 5
Ћелијски скелет 5
Главни саставни делови ћелија 6
Органеле8
4. ПОДЕЛА ЋЕЛИЈА 14
5. ЖИВОТНИ ЦИКЛУС ЋЕЛИЈЕ 17
Метаболизам ћелије
Ћелијски циклус
6. ОСОБИНЕ ЋЕЛИЈА 21
7. ЗАКЉУЧАК 23
8. ЛИТЕРАТУРА 24


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:23 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Seminarski Maturski Diplomski derrick 0 11,535 11-06-2015 03:14 PM
zadnja poruka: derrick
  besplatniseminarski.com - besplatni seminarski i maturski radovi derrick 0 15,754 18-04-2014 11:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Platni promet - maturski VS1 0 3,296 19-06-2013 10:11 PM
zadnja poruka: VS1
  Švajcarska - maturski VS1 0 3,664 19-06-2013 10:09 PM
zadnja poruka: VS1
  Krediti u privredi - maturski VS1 0 2,122 19-06-2013 10:08 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: