Cisco Catalyst Series 2950

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Cisco Catalyst Series 2950
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Kada se pomenu ruteri i svičevi, obično se najpre pomisli na velike kutije velikih proizvođača kao što su Cisco, 3Com, D-link.. Upravo tema ovog seminarskog rada jeste serija Cisco svičeva 2950. Obratićemo pažnju na karakteristike svičeva iz ove serije, i truditi se da razjasnimo sve termine koji su usko vezani za iste. Objasnićemo zašto se Cisco proizvodi razlikuju od proizvoda drugih kompanija. Na našem tržištu koje nije poznato po kvalitetu ima puno proizvoda manje poznatih firmi koje masovno nude sličnu opremu. Cilj rada je objasniti neiskusnom kupcu ili čitaocu da ne nude sve kompanije iste proizvode iako na prvi pogled to jesu. Suštinske razlike itekako postoje pa na njih treba obratiti pažnju.

O Ciscu

Osnovan 1984. godine Cisco se ubraja među izumitelje modernog Interneta. Ciscovi inženjeri naročito su važnu ulogu odigrali u podsticanju razvoja IP protokola (Internet Protocol), jezika koji je još uvek temelj Interneta. Danas se Cisco rešenja nalaze u brojnim mrežama u kompanijama, fakultetima, administracijama i vladama širom sveta. Ciscove infrastrukture prenose 80% podataka koji prolaze Internetom.
Kompanija zapošljava 36.500 radnika. Sedište Cisca je u San Joseu, Kalifornija, u SAD-u. Osim ovog sedišta, veće poslovne jedinice nalaze se u Research Triangle Parku u Severnoj Karolini, Chelmsfordu u Massachusettsu, Stockley Parku u Velikoj Britaniji i Sydneyju u Australiji. U šezdeset država širom sveta Cisco ima više od 430 ureda za prodaju i podršku strankama.
Cisco stvara proizvode i osmišljava tehnologije kojima je svrha da upotrebu Interneta učine što jednostavnijom i što dinamičnijom. Iz internih istraživačkih i razvojnih laboratorija proizašlo je 70% novih Cisco tehnologija. Optičke mreže, IP usmeravanje (routing), prenos glasovnih i video podataka putem IP protokola, bežična tehnologija, upravljanje sadržajem podataka na mreži i još mnogo totehnologija budućnosti koje su proizašle iz Cisco istraživačkih centara.
Svestan temeljnih promena koje Internet donosi u našoj svakodnevici i načinu rada, Cisco je svoju vlastitu organizaciju utemeljio na Internetu i lokalnim mrežama. Cisco je bila jedna od prvih kompanija koja je koristila mreže za podršku klijenata, prodaju proizvoda, obrazovanje radnika i finansijsko poslovanje. Rešenja koja Cisco predlaže svojim klijentima su, dakle, dokazana i rezultat su vlastite prakse. Nedvosmisleno je da je upravo to utemeljenje u e-kulturi od Cisca stvorilo prvog svetskog dobavljača mrežnih rešenja za Internet.

Zaokružena rešenja

Zašto projektanti mreža preferiraju opremu firme Cisco Systems? Jedan od osnovnih razloga je mogućnost da se implementira čitavo rešenje, od početka do kraja – u okviru određene serije obično ćete pronaći uređaj koji u potpunosti zadovoljava zahteve korisnika. Ukoliko je ipak potrebno korišćenje uređaja iz različitih serija, one se mogu uspešno integrisati u celinu. Konfigurisanje uređaja i upravljanje njihovim radom je slično i obavlja se kroz isti korisnički interfejs, s tim što uređaji iz moćnijih serija imaju niz dodatnih opcija.
Pre nego što krenemo sa opisivanjem 2950 Serije Cisco svičeva potrebno je znati koja je svrha ove opreme, odnosno šta rade svičevi i po čemu ih razlikujemo. Poznato je da se računari najčešće umrežavaju tako što se između sviča i mrežne kartice PC-ja provuče mrežni kabal. Specijalo definisani protokoli omogućavaju komunikaciju tako povezanih računara. Danas je uobičajeno da se komunikacija između računara koji su povezani preko Ethernet-a obavlja na 100 Mbps-a a sve češće i na 1Gbps.

Uloga saobraćajca

Svič ima ulogu „saobraćajca“ – pakete podataka preusmerava na prave portove u zavisnosti od toga kom su računaru namenjeni. Da bi to bilo moguće, svaki od umreženih računara ima jedinstvenu MAC (Medium Access Control) adresu upisanu u hardver mrežne kartice. Svič u svojoj memoriji čuva listu portova i MAC adrese, pa kad paket podataka stigne, on pronađe MAC adresu odredišta i na osnovu liste odluči na koji će port proslediti paket. Ukoliko se adresa paketa i adrese koje ima u listi ne poklapaju, svič prosleđuje paket na sve portove.
Proces je prilično brz, jer se danas proizvode svičevi koji imaju namenske čipove za prosleđivanje paketa i koji su pridruženi svakom portu posebno. Svaki proizvođač ima svoje reženje ovog algoritma, a opet se najviše cene rešenja kompanije Cisco Systems. Neki od metoda koje implementira ova firma su FastSwitching, SiliconSwitching, a prednosti koje ove metode nude posebno su izražene kada na lokalnoj mreži želimo da primenimo multimedijalne aplikacije koje su zahtevne u pogledu širine propusnog opsega na LAN-u tj. traže velike brzine prenosa.
Dakle svič ima mogućnost izvršavanja protokola sloja 2 (referentni OSI mrežni model sa 7 slojeva) i donošenja odluke kada treba proslediti okvire koje primi.

IOS, Internetworking Operating System

Vertikalna kompatibilnost je posledica činjenice da svaki Cisco uređaj pokreće operativni sistem koji se zove IOS, Internetworking Operating System – različite verzije operativnog sistema imaju dodatne komande, ali je osnovni rad identičan. Time je olakšana obuka administratora i operatora, ali i omogućeno unificirano daljinsko upravljanje tj. mogućnost da se sa jednog mesta upravlja svim Cisco uređajima i to kroz jednostavan Web interfejs. Kao i PC, ruter ima CPU koji varira u performansama u zavisnosti od uređaja. Primer dva procesora koje koristi Cisco su Motorola 68030 i Orion/R4600. IOS saoftver koji se pokreće na ruterima zahteva procesor da bi mogao da donosi odluke o rutiranju i bridžovanju, da pravi routing tabele i da vrši upravljanje nad drugim sistemskim funkcijama. CPU mora imati i pristup memoriji podataka da bi opet doneo odluke ili dobio instrukcije. Isto kao i kod PC-ja Cisco koristi sledeće memorije:
• ROM – meorija na čipu ili više čipa. Nalazi se direktno na ploči rutera. Inicijalni softver koji se pokreće na Cisco uređajima zove se bootstrap software i obično je smešten u ROM-u. Bootstrap software se budi kada se kreće sa startovanjem rutera
• Flash – Flash memorija je locirana na procesorskoj ploci u obliku SIMM-a ali može se proširiti korišćenjem PCMCIA promenljivih memorijskih kartica. Flesh memorija se koristi da bi se smestile slike jednog ili više IOS-a. Konfiguracioni fajlovi ili sistemske informacije se mofu kopirati na Flash. Na nekim high-end sistemima, Flash memorija se koristi da bi čuvala bootstrap software.
• RAM- Memorija koja gubi svoje podatke kada ostane bez napajanja. Kod Cisco uređaja se koristi da bi držala IOS sistemske tabele i bafere. U principu se koristi i za sve potrebe skladištenja sistemskih operacija.
• NVRAM- se na sviču koristi za čuvanje informacije prilikom podizanja sistema. Ovo je konfiguracioni fajl koji IOS čita kada se svič startuje. Ovo je ekstremno brza memorija i trajna je i nakon resetovanja.

CPU i memorija zahtevaju i neke druge komponente kako bi se pokrenuo IOS. Uređaj mora da ima razne interfejse da bi omogućio prosleđivanje podataka. Interfejsu su ulazne i izlazne konekcije do rutera koji prenose podatke koji se trebaju rutirati ili proslediti. Najčešći tip interfejse jesu ethernet i serijski. IOS poseduje drajvere za uređaje kao bi podržao razne tipove interfejsa.
Svi Cisco uređaji imaju konzolni port koji omogućava EIA/TIA-232a sinhronu serijsku konekciju. Konzolni port se može povezati na PC serijsku konekciju gde se preko terminala pristupa uređaju. Većina uređaja ima i pomoćni port koji se koristi za modemsku konekciju za udaljeno upravljanje.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Simulacija statičkog i dinamičkog rutiranja pomoću cisco packet tracer Maja 0 2,092 08-03-2012 03:02 PM
zadnja poruka: Maja
  Cisco swicevi catalyst series 2950 zekan 0 1,603 09-09-2010 09:53 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: