Ciljevi makroekonomske politike BiH

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ciljevi makroekonomske politike BiH
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Bosna i Hercegovina je jedna od država u regiji koja je u posljednjoj deciniji XX stoljeća doživjela tako obimna ratna razaranja koja nisu upamćena na ovim prostorima još od Drugog
svjetskog rata. Prije izbijanja pomenutih ratnih sukoba na prostorima ex Jugoslavije, Bosna i
Hercegovina je po svojim makroekonomskim performansama bila razvijenija od nekih tranzicijskihzemalja koje su sada punopravne clanice Evropske unije.

Bosanskohercegovacki GDP-a p/c danas je tek na razini od oko 60 % prijeratnog nivoa. Startna ekonomska pozicija Bosne i Hercegovine u okruženju, kao posljedica rata, pomjerena je za nekoliko decenija unazad a nadolazeci procesi i pojave koji obilježavaju današnje vrijeme – tranzicija, liberalizacija, globalizacija, transnacionalizacija – dobili su posebnu dimenziju u ovakvom okruženju. To je realnost koja se ne može zaobici. Uprkos tome, jedno je sigurno, nova prioritetna misija u Bosni i Hercegovini jeste punopravno clanstvo u Evropskoj uniji.

Uopšteno, održiv poreski sistem je od suštinske važnosti za dobro funkcionisanje javnih finansija a korekcija fiskalnog sistema je nezamjenjivo pomagalo vladama koje teže makroekonomskoj stabilnosti. Uistinu, u slučaju Bosne i Hercegovine, ova dimenzija još više dobija na veličini zbog činjenice da vlasti te zemlje nemaju diskreciona ovlaštenja nad monetarnom politikom iz razloga što se radi po strogom režimu valutnog odbora. U ovom slučaju, fiskalne mjere predstavljaju jedno od glavnih sredstava makroekonomske korekcije pored njihove funkcije stvaranja prihoda.

Jedan od zaključaka do kojih su došli Burges i Stern u njihovom članku pod naslovom Oporezivanje i razvoj1 jeste bio da su zemlje u razvoju, u prosjeku, više zavise od indirektnog nasuprot direktnom porezu: dvije trećine naspram jedne trećine. Ipak, opšti trend primijećen u nekim zemljama u razvoju je bio pomak od trgovinskih poreza kao što su carinske dažbine propraćen većim oslanjanjem na porez na promet. U ovom pogledu, njihovi nalazi su ukazali na uvođenje poreza na dodatnu vrijednost (PDV) koji je bio pozdravljen kao najrevolucionarnije sredstvo oporezivanja u posljednjih pola vijeka. Oni su primijetili da je uvođenje PDV-a bilo uspješno u mnogim zemljama “u smislu pokrića, prihoda i jednostavnosti u odnosu na postojeći sistem” . Pored toga, mnoge zemlje su iskusile značajna povećanja u poreskim primanjima.

Burges i Stern primjećuju da je Indonezija, na primjer, posvjedočila povećanje prihoda od PDV-a sa 1 procenta na 4 procenta BDP (bruto društvenog proizvoda) za samo pet godina. Istraživanje Burgesa i Sterna takođe je pokazalo da su, u mnogim slučajevima, uslovi prije reforme bili veoma slični onima prisutnim u ovoj zemlji. Glavni primjeri ovoga su komplikacije u naplaćivanju indirektnog poreza zbog akumulacije ad hoc mjera i slabe poreske uprave. Pored fiskalnih problema koji su često dali zamah poreskoj reformi, jedan broj zemalja u razvoju je takođe prigrlio poresku reformu kao komplementarnu njihovoj trgovinskoj i industrijskoj politici. U tom svjetlu, smanjenja u tarifama i poreskim stopama za firme koja su trebala da ohrabre trgovinu i unutrašnje investiranje morala su da budu uporedo propraćena alternativnim mjerama za proizvodnju prihoda.

Po oba osnova, Bosna i Hercegovina ima više nego dovoljno razloga da ozbiljno pokuša da provede poresku reformu. S jedne strane, njen zbrkani sistem indirektnog oporezivanja čiji je rezultat često bio duplo oporezivanje ometao je investiranje i unturašnju trgovinu, dok su skorašnji pokušaji da se liberalizuje trgovinski režim BiH možda već za rezultat imali niže prihode od carinskih obaveza.

Kad se takođe uzme u obzir znatno oslanjanje domaćih vlasti na indirektno oporezivanje, onda se može smatrati da je uloga Uprave za indirektno oporezivanje BiH od ključne važnosti. činjenica da je Meksiko, velika zemlja sa decentralizovanom vladom i strukturama poreske uprave, uspjela da nađe unosno i funkcionalno rješenje kao rezultat njene poreske reforme (koja je posvjedočila uspješnom uvođenju PDV-a), znači da postoji dobra šansa da će BiH doći u poziciju da profitira od svojih tekućih napora na reformi. Uistinu, najnovije novosti da će stopa PDV-a u BiH biti 17 procenata sa nekoliko od strane EU definisanih izuzetaka i sa graničnom osnovom od 50,000 KM, učvršćuju zaključak da su vlasti konačno shvatile da uspješan ishod poreske reforme zavisi od njene jednostavnosti i dobro definisanih osnova određenja poreskih obaveza.

Prvih poslijeratnih godina Bosna i Hercegovina je zabilježila izuzetno visoke stope ekonomskog rasta (1996. godine preko 80 %), što bi, koristeci jednostavnu analizu, moglo svrstati ovu ekonomiju u najbrže rastucu u svijetu1. Medutim, ekonomski rast u BiH više je bio posljedica ulaganja medunarodne zajednice u obnovu zemlje, primarno infrastrukture, nego posljedica investicione aktivnosti u zemlji. Kao drugo, treba imati u vidu cinjenicu da je GDP BiH tokom ratnog perioda zabilježio izuzetno veliki pad što je samo po sebi promijenilo startnu poziciju ove zemlje na izuzetno nizak nivo. Odatle i, kvantitavno posmatrano, visoke stope rasta po završetku ratnih dešavanja nisu iznenadujuce. Medutim, visoke stope ekonomskog rasta su jako brzo padale da bi vec u 2003. godini ta stopa iznosila svega 3,5 %. Nakon što je priliv strane pomoci smanjen, naglo je smanjena i stopa rasta GDP-a što upucujena mogucu pozitivnu korelaciju priliva finansijske pomoci i rasta Bruto domaceg proizvoda BiH.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uticaj imidža na spoljnu politiku BiH derrick 0 1,840 04-06-2013 03:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Bezbjedonosno-obavještajni sistem BiH derrick 0 2,409 08-02-2013 12:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Centralna banka BiH 2 Maja 0 2,714 02-02-2012 03:28 PM
zadnja poruka: Maja
  Zaostala minska polja u BiH Dzemala 0 2,735 14-04-2011 07:45 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Program i ciljevi Ravnogorskog cetnickog pokreta Dzemala 0 1,653 19-10-2010 06:51 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: