Centralno grejanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Centralno grejanje
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz raznih oblasti.


GREJANJE

Grejanje je proces u kome fizički sistem prima toplotu (termičku energiju). Po Drugom zakonu termodinamike termička energija se uvek prenosi sa toplijeg na hladnije telo, nikad obrnuto. I to je moguće ostvariti na tri načina:
• kondukcija - direktan kontakt dva fizička tela,
• konvekcija - podrazumeva postojanje fluida koji se zagreva kondukcijom a zatim dolazi do drugih tela koje opet zagreva kondukcijom. Primer: peć zagreva vazduh koji strujanjem dolazi do drugih tela u prostoru i prenosi toplotu na njih kondukcijom,
• zračenje. Zračenjem se prenosi toplota između dva udaljena tela bez posredstva medijuma.

Termotehnika je grana tehnike koja se bavi pojavama i postupcima grejanja tela. U tom smislu, grejati znači nekom telu povećavati unutrašnju energiju dovođenjem energije, što se manifestuje povećanjem njegove temperature.
Grejanje je proces podizanja temperature u nekom prostoru radi stvaranje uslova za duži boravak ljudi ili životinja u njemu.
Za potrebe grejanja u praksi se koristi niz različitih termotehničkih uređaja i sistema.
Posebno značajni su sistemi daljinskog grejanja gde se termička energija prenosi iz jednog centra od jednog izvora toplote na veliki broj udaljenih tela - domaćinstava ili proizvodnih pogona. To su najčešće sistemi toplifikacije i gasifikacije.SISTEMI I PRINCIPI CENTRALNOG GREJANJA

U centralnorn grejanju toplota se proizvodi na jednom, cenlralnom mestu, u jednom ili vise kotlova, odakle se kroz cevnu mrezu razvodi (si. 1). Prema vrsti prcnosnog fluida raz-likujemo: vodu, paru ili vazdub, odnosno vodeno, parno ili vazdusno grejanje. U zgradama za stanovanje je najcesce u upotrebi vodeno grejanje, sa temperaturom vode ispod 100°C i parno niskog pritiska (pritisak u kotlu manji od 0,5 bara). Svaki od navedena tri sistema centralnog grejanja ima svoje specificne osobine, radi kojih je podesan za odredene prilike.
Prema cirkulaciji vode grejanje moze biti gravitaciono i prinudno (pumpno).
Centralno grejanje neraa onih nedostataka koje ima lokalni nacin zagrevanja. Radi svoje ckonomicnosti, niske tempera¬ture zagrevnib tela, jednostavno i lake posluge, bezopasnosli, jednostavne regulacije i mogucnosti upotrebe svih vrsta gori¬va, centraino grejanje je u nasim prilikama najefikasniji na¬cin zagrevanja ne samo zgrada, nego i pojedinih stanova i manji porodičnih zgrada. Sem toga opsluzivanje je svedeno na najmanju nieru, zbog jednog lozista i blizine smeštaja goriva, koje je neposredno pored ložista. Grejanje je znatno ekonomic-nije po jedinici zaprcmine, manje dima i cadi, sigurnost od požara manja, a grejna tela zauzimaju manji prostor po prostori-jama. Kod vazdusnog i parnog grejanja u prvom slucaju topao vazduh se ubacuje kroz resetke na zidu, a u drugom sama tavanica ili zid deluju kao grejno telo.
Centralno grejanje ima i neke nedostatke: neekonomično je u prelaznom periodu kada nije potrebno stalno loženje, veći su investicioni troškovi kod uvodenja, delimična suvoća vazduha, zadah prašine sa radijatora i sl.


ZAHTEVI KOJl SE POSTAVLJAJU GREJANJU

1. Osetna temperatura u zagrejanoj prostoriji (srednja temperatura vazduha i srednje temperature zida) treba da bude, po mogućstvu, vertikalno i borizontalno ravnomerna i to oko 20°C do 22°C, sa odstupanjem od 'oko ± 1 K. Pri tome se uspo stavlja trajna ravnoteža između telesne toplote (nastale usled sagorevanja hrane) i toplote okoline.

2. Grejanje treba da bude podešavajuće, tj. da se osetna temperatura može izmeniti u izvesnim granicaina i to prema želji pojedinca. Regulisanje pri tome treba da bude po mogućstvu sa što manje napora, tj. da bude brzo.

3. Vazduh u prostoriji ne bi trebalo da se pogorša usled grejanja, naročito ne treba da dođe do pojave prašine, Štetnih gasova i isparavanja, a takođe ne treba da se pojave šumovi koji izazivaju smetnje, lcao ni promaja. Grejna tela treba lako da se čiste.

4. Grejanje treba da bude podešavajuće, tj. da se osetna temperatura može izmeniti u izvesnim granicaina i to prema želji pojedinca. Regulisanje pri tome treba da bude po mogućstvu sa što manje napora, tj. da bude brzo.

Vazduh u prostoriji ne bi trebalo da se pogorša usled grejanja, naročito ne treba da dođe do pojave prašine, Štetnih gasova i isparavanja, a takođe ne treba da se pojave šumovi koji izazivaju smetnje, lcao ni promaja. Grejna tela treba lako da se čiste.

Grejanje bi trebalo da bude jeftino u isporuci, ugrađivanju opreme i pogonu.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:08 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: