Centralna banka BiH i njena monetarna regulacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Centralna banka BiH i njena monetarna regulacija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ovaj Diplomski rad , Centralna banka I njena uloga u monetarnoj politici,zasnovan je na dosadašnjim zakonskim propisima te publikacijama kao i samim podzakonskim aktima Centralne banke Bosne i Hercegovine. Glavna okupacija ovog rada je da iznese i objasni srž bankarskog sistema Bosne i Hercegovine te samim tim i Centralna banka kao njena glavna institucija u vođenju monetarne politike.

Bankarski sistem Bosne i Hercegovine je nastao iz bankarskog sistema bivše SFRJ te samim time nasledio i loše osobine socijalističkog bankarstva. Bilo bi neozbiljno reći da je bankarski sistem bivše republike bio loš ali sa sigurnošću možemo tvrditi da nije bio prilagođen potrebnim uslovima zemalja u tranziciji kao što je Bosna i Hercegovina te ulasku privatnih bankarskih i drugih finansijskih institucija. Osim loših osobina, bankarski sistem je nasledio i deo vanjskog duga bivše republike kao i unutrašnji dug gde najveći deo čini često pominjana devizna štednja.

Sama slika bankarskog sistema nakon ratnih sukoba bila je veoma loša i ogledala se u nelikvidnosti i nesolventnosti banaka, banke su bile u državnom vlasništvu i najbitnije zloupotrebe sredstava banaka su postale praksa. Ukupna političko-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini u poratno vreme zbog političkih neslaganja još je više odmogla bankarskom sektoru...

MESTO I ULOGA CENTRALNE BANKE U BANKARSKOM SISTEMU BOSNE I HERCEGOVINE


Pojam i pravni status Centralne banke Bosne i Hercegovine


U bankarskom sistemu svake zemlje glavnu ulogu igra njena centralna emisiona ustanova odnosno Centralna banka. Ona reguliše rad i vrši kontrolu bankarskog sektora.

Prilikom definisanja pojma Centralne banke bitno je istaći da je to specifična državna institucija koja se javlja kao „banka-banaka“ i „banka-drzave“.
Iz ostalih dužnosti Centralne banke možemo videti razlike između nje i (običnih) banaka. Glavna karakteristika banke je njena profitabilnost, dok je Centralna banka neprofitabilna institucija. Centralna banka ne može uspostavljati direktne odnose sa nebankarskim sektorom osim sa državom, te ne predstavlja konkurenta ostalim bankama.
Ona je odgovorna za vođenje monetarne politike, što znači dinamiziranje ponude novca a sa ciljem stabilnosti cena, ekonomskog rasta, povećanje zaposlenosti i stabilan platni bilans.

Funkcije Centralne banke su:
-formiranje i dinamiyiranje mase opticajnog novca, i
-uspostavljanje kreditnih i depozitnih odnosa sa bankama, državom i inostranim pravnim licima.
U prvoj funkciji ogleda se njena osnovna funkcija monetarne politike čija je osnova kvantificiranje i dinamiziranje ponude novca.
Druga funkcija predstavlja „Poslednje utočište bankama ili zajmodavac u krajnjoj instanci.“ Iz ovog se vidi njena makroekonomska uloga u kojoj obezbeđuje likvidnost u uslovima rastuće privrede, što ostvaruje snabdevanjem poslovnih banaka potrebnim kvantumom novca i kredita. Centralna banka time pokriva trenutni deficit novčanih sredstava poslovnog bankarstva. Ovim postupcima Centralna banka ne garantuje bezuslovnu likvidnost svake banke pojedinačno. Takođe,Centralna banka propisuje uslove za likvidnost i nelikvidnost te time disciplinuje banke na odbranu svoje likvidnosti i solventnosti...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Evropska investiciona banka i angazovanje EIB-a u rjesavanju aktuelnih kriza derrick 0 1,453 24-07-2013 11:29 PM
zadnja poruka: derrick
  Regulacija finansijskog sistema - diplomski derrick 0 994 23-07-2013 10:47 PM
zadnja poruka: derrick
  Evropska centralna banka - diplomski VS1 0 1,048 17-06-2013 02:51 PM
zadnja poruka: VS1
  Centralna Banka Crne Gore - diplomski derrick 0 1,494 03-03-2013 06:04 PM
zadnja poruka: derrick
  Mala poduzeća u BiH i njhova kreditna aktivnost derrick 0 970 03-03-2013 12:29 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: