Centralna banka – osvrt na cbbh

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Centralna banka – osvrt na cbbh
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Uvod

Zašto smo odabrali temu za seminarski rad iz Menadžmenta bankarstva
" Centralna banka – osvrt na CBBH "? Nebrojano puta smo imali prilku da na vjestima i ostalim medijima čujemo mnogo o centralnim bankama.
Zapitali smo se:

- Šta su to centralne banke?
- Kada su osnovane – nastale prve?
- Zašto su se pojavile?
- Koje su njene osnovne funkcije i djelatnosti?

Kada odgovorimo na sva ova pitanja, osvrnućemo se i na poslovanje Centralne Banke Bosne i Hercegovine.Upoznaćemo se sa njenom strukturom, organizacijom i poslovanjem.Pokušat ćemo da u ovom zajedničkom radu opširnije i detaljnije obradimo ovu temu i damo naš konačan zaključak. Nadamo se da će ovaj istraživački rad za nas predstavljati veliko zadovoljstvo.

Centralna Banka

Centralna banka spada u red najznačajnijih finansijskih institucija u okviru finansijskog sistema i finansijskih tržišta svake zemlje. Ona obavlja veći broj funkcija koje doprinose ostvarenju kako makro, tako i mikro ekonomskih ciljeva. Na makro nivou, centralna banka je odgovorna za provođenje monetarme, kreditne i devizne politike što ima značajne implikacije na opštu privrednu ravnotežu. Na mikro nivou ona vrši kontrolu i daje podršku funkcionisanju većeg broja finansijskih institucija koje čine finansijski sistem.

Prilikom pregleda istorijskog razvoja finansijskih tržišta videli smo da prve centralne banke u mnogim zemljama nastaju još u XVIII i drugoj polovini XIX vijeka, što ćemo kasnije prikazati. U početku neke od njih su se nalazile u privatnom vlasništvu, ali kasnije su pretvorene u državne institucije. Potiču od različitih emisionih institucija, što asocira na jednu od njihovih prvih i osnovnih funkcija ( emisiju novca ). Pored toga, one su obavljale poslove za finansiranje državnih rashoda. Vremenom, broj funkcija centralne banke se širio u pravcu visokog nivoa regulative i supervizije poslovanja banke. One postaju centralna ustanova i institucija finansijskog sistema i najvažniji organ u stvaranju ciljeva monetarno-kreditne politike. Na taj način su bile u prilici da sprečavaju različite probleme i haos koji bi mogao da nastane u funkcionisanju realnog i finansijskog sektora.

Kratak istorijat nastanka centralnih banaka u svijetu

- 1668. - Prva centralna banka u svijetu je formirana 1668. godine u Švedskoj pod nazivom Riksbank. Osnovana je od strane parlamenta i nalazila se pod kontrolom države, mada je bila uključena u određene komercijalne poslove.

- 1694. godine – formirana je u Londonu Bank of England – jedna od najpoznatijih centralnih banaka. Formirana je kao privatna komercijalna banka u formi akcionarskog društva koja je imala zadatak da kupuje državna hartije od vrijednosti koje su u velikom obimu bile emitovane 1693 godine. Kao banka u privatnom vlasništvu funkcionisala je sve do 1945. godine, da bi zvanično bila nacionalizovana 1947. godine.

- 1736. – Nacionalna Banka Danske – takođe je osnovana kao privatna sa pravom da emituje note. Poslije 37 godina, 1773. godine Danska vlada je preuzela kontrolu. U istoriji bankarskog poslovanja Nacionalna Banka Danske je ostala zabilježena kao jedna centralna banka u državnom vlasništvu koja je ikada bankrotirala. To se dogodilo 1813. godine. Razlog je bila prevelika emisija nota koje nisu imale dovoljno pokrića u zlatu. Već naredne, 1814. godine Banka je ponovo otvorena, ali je ovog puta osiguranje za note nije bilo u zlatu, već u nekretninama.

- 1800. – Banque de France – Francuska Banka formirana u vrijeme Napoleona Bonaparte. U početku se nalazila u privatnom vlasništvu, ali je od 1806. godine Vlada počela da određuje Guvernera i dva viceguvernera. Pored izdavanja novca imala je zadatak da stabilizuje kamatne i diskontne stope. Nacionalizovana je 1945. godine.

- 1816. – Austrougarska Banka – koja je imala veoma razvijen sistem filijala od kojih su mnoge bile i na teritoriji bivše Jugoslavije.

- 1850. – Nacionalna Banka Belgije – koja je predstavljala uzor po kome je formirana Narodna Banka Srbije.

- 1875. – Reichsbank - Rajsbank – njemačka centralna banka koja je 1957. godine promjenila ime u Bundesbank.

- 1882. – Nipon Ginko (Bank of Japan) – Japanska Banka

- 1884. – Privilegovana Narodna Banka Kraljevine Srbije

- 1893. – Banca d'Italia – Italijanska Banka – nastala poslije ujedinjenja Italije. Prije toga je postojala u obliku lokalnih centralnih banaka.

- 1905. – Švajcarska Narodna Banka – koja je u sadašnjem obliku bila formirana na osnovu referenduma.

- 1913. – Federal Reserve System – Sistem federalnih rezervi – decentralizovani sistem centralnih banaka SAD koji obuhvata 12 banaka.

- 1934. – Bank of Kanada – Kanadska Banka - jedna od najmlađih centralnih banaka.

- 1999. – European Central Bank (ECB) – Evropska Centralna Banka koja se sa sistemom centralnih banaka Evrope (European System of Central Banks – ESCB) smatra jednim od najnezavisnijih sistema centralnih banaka u svijetu.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-09-2010 10:35 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Centralna banka Srbije derrick 0 1,543 03-02-2014 01:17 AM
zadnja poruka: derrick
  Banka pojam, vrste, funkcija derrick 0 2,187 02-06-2013 01:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Centralna banka - nezavisnost i samostalnost derrick 0 1,255 02-06-2013 01:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Evropska banka za obnovu i razvoj u funkciji bržeg razvoja Evrope derrick 0 1,348 02-06-2013 12:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Koja banka ima najbolje uslove (kamate) u nedelji štednje? Dzemala 0 2,490 29-10-2011 08:17 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: