Cena kao instrument marketing miksa u medjunarodnom marketingu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Cena kao instrument marketing miksa u medjunarodnom marketingu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Cene se svrstavaju u red najstarijih ekonomskih kategorija organizovanog ljudskog društva i kroz različite pojavne oblike i ispoljavanja, prisutne su u svim delatnostima civilizovanog čoveka. Sa ekonomskim i društvenim razvojem razvijala se ekonomska teorija i obogaćivala praksa novim saznanjima o uticaju cena, formirani su čitavi pravci i škole sa generalnom linijom pojačavanja značaja cena u poslovnoj politici od pojedinca, preko preduzetnika i preduzeća do velikih kompanija – naročito onih najvećih. Savremeni uslovi poslovanja i stalna borba za profit zahtevaju nove kompleksne i konsekventne pristupe u kreiranju i razvoju svih segmenata poslovne politike, uključujući i marketing mix.

Bez odgovarajućeg marketing mix-a i u tome osmišljene politike cena nema pravog poslovnog uspeha. Ovi segmenti u poslovnoj politici naših privrednih subjekata još uvek nemaju pravo mesto, pa je svako isticanje njihovog značaja krajnje nužno.

Pokušaj da se dotakne praksa ostao je bez rezultata jer je izostala želja da nam se ukaže na konkretnu praksu uz obrazloženje da je to poslovna tajna. Čini se da iza ovoga stoje drugi razlozi: nepoznavanje ili marginalizacija primene savremenih teoretskih i u praksi potvrđenih pristupa u kreiranju i vođenju poslovne politike, nedovoljna stručna i kadrovska opremljenost, i dr. Za prevazilaženje takvog stanja potrebno je vreme, a zahtevi za bržim uključivanjem u svetske ekonomske tokove usloviti odgovarajuće promene u svim segmentima, uključujući poslovnu politiku preduzeća – svakako u pravcu većeg oslanjanja na njene najdinamičnije segmente kao što je marketing mix.


Marketing miks u poslovnoj politici preduzeća

Pod marketing miks konceptom podrazumeva se kombinacija instrumenata kojima se koristi preduzeće da bi se postigao očekivani nivo prodaje na ciljnom tržištu.
Ideja o konceptu pripisuje se Kulitonu koji je u svojoj studiji o troškovima marketinga napisao da su menadžeri preduzeća "mikseri elemenata" koji kombinuju postojeće ili traže nove elemente da bi se došlo do rentabilne ponude preduzeća na tržištu. Borden je ovu ideju razradio u koncept marketing miksa. Mnoge savremene definicije marketinga proširuju klasifikaciju instrumenata marketing miksa, ali i dalje najčešću podelu sačinjavaju sledeći elementi:


- Proizvod
- Cena
- Distribucija
- Promocija


Kada se govori o proizvodu kao instrumentu marketing miksa, misli se na razvoj takvog proizvoda kakvog kupac želi.
Cena se može posmatrati sa dva aspekta. Prvi je da ona polazi od konkurentske cene, a drugi od spremnosti kupaca da plate određenu cenu.
Promocija je proces komuniciranja između preduzeća i kupaca sa ciljem da se stvori pozitivan stav o proizvodima i uslugama koji vodi ka njihovom favorizovanju u procesu kupovine na tržištu.
Zadatak distribucije je obezbeđivanje pristupačnosti proizvoda u određeno vreme i na određenom mestu.

Sva četiri elementa marketing miksa su podjednako važna, kao i njihova međusobna kombinacija. Samo niska cena, dobar proizvod ili odlična reklama neće dati tako dobre efekte kako bi bilo u slučaju njihovog kombinovanja. "Kombinacija tih elemenata ostvaruje očekivani efekat ako postoji usklađenost sa zahtevima potrožača, dobra usklađenost


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01-06-2010 06:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Troškovi kao instrument menadžment odlučivanja derrick 0 1,316 18-01-2013 02:29 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj cena na efikasnost i efektivnost organizacije Dzemala 0 2,001 14-08-2011 10:51 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Preduzetnik, marketing menadžer i marketolog kao ličnost Dzemala 0 1,629 12-04-2011 11:09 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Marketing menadžment u malom preduzeću – marketing mix Dzemala 0 2,804 12-04-2011 10:08 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Razvoj i kontrola marketing miksa za sprovodjenje strategije - ij Dzemala 0 1,588 21-02-2011 12:34 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: