Cefta - diplomski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Cefta - diplomski
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

U uslovima sve izraženije globalizacije u svetskoj ekonomiji, regionalna i subregionalna saradnja, zasnovana na zajedničkim interesima i potrebama regionalnih partnera, dobija sve više na značaju. U osnovi, ona odražava potrebu da zemlje, sa sličnim uslovima razvoja i ekonomskim problemima u ostvarivanju svojih reformskih ciljeva, udruže snage i sredstva radi efikasnijeg prilagođavanja globalnim izazovima. Regionalne inicijative, koje uključuju zemlje zapadnog Balkana, imaju za cilj da olakšaju održivi ekonomski razvoj putem modernizacije infrastrukture, naročito energetske i transportne, kao i putem trgovinske liberalizacije i podsticanja investicija. Projekat usaglašenog regionalnog strateškog pristupa ekonomskom razvoju zemalja jugoistočne Evrope uveliko je u toku, a jedan od najznačajnijih koraka učinjen je potpisivanjem jedinstvenog regionalnog Sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA, kojim je predviđeno da se uspostavi zona slobodne trgovine do kraja 2010. godine. Osnovni cilj Sporazuma je delotvorno i u što većoj meri korišćenje raspoloživih finansijskih sredstava javnog i privatnog sektora, čime se značajno unapređuje i poboljšava poslovna klima koja bi pogodovala investicijama, trgovini i većoj zaposlenosti.

CEFTA je sporazum kojim se danas definiše jedinstvena zona slobodne trgovine u Jugoistočnoj Evropi. Sporazum donosi ukidanje barijera u trgovini na torn području, usklađivanje carinskih i drugih administrativnih propisa sa standardima Svetske trgovinske organizacije, uvodi arbitražu za rešavanje sporova i pravilo dijagonalne kumulacije. Sporazum je rezultat kompromisa te prema tome ima svoje prednosti i mane, ali se od njega očekuje snažan uticaj na međusobnu trgovinu zemalja Jugoistočne Evrope i podstiče se proces integracija u Evropsku uniju.

Uopšteno posmatrano, regionalna saradnja odražava potrebu da zemlje, koje se nalaze u približno istim fazama tranzicije, i koje se susreću sa sličnim ekonomskim problemima, ujedine napore radi efikasnijeg prilagođavanja globalnim izazovima. Zemlje zapadnog Balkana imaju za cilj da olakšaju održivi ekonomski razvoj kroz modernizaciju putne i energetske infrastrukture, podsticanjem investicija, kao i kroz trgovinsku liberalizaciju. CEFTA sporazum apostrofira značaj stranih direktnih investicija (SDI), i to kroz niz mera koje investiciono okruženje regiona čine povoljnijim i privlačnijim za plasman stranog kapitala. Zato se u ovom radu, pored pregleda tokova i ostalih performansi SDI u zemljama CEFTA, u drugom delu posebno ukazuje na značaj uklanjanja barijera i neusaglašenosti različitog tipa koje bi uticale, pored ostalog, i na smanjenje zainteresovanosti potencijalnih stranih investitora da ulažu u region. Politička stabilnost i pravna sigurnost, svakako, predstavljaju ključne uslove za intenziviranje stranih direktnih investicija u zemlje CEFTA u narednom periodu.

Sadržaj

UVOD
1 POJAM I DEFINICIJA ZONE SLOBODNE TRGOVINE 3
1.1 Vrste zona slobodnih trgovina 3
1.2 Prednosti zona slobodnih trgovina 4
1.3 Nedostaci zona slobodnih trgovina 4
1.4 Principi na kojima se zasnivaju zone slobodnih trgovina 4
1.5 EFTA – Evropsko udruženje slobodne trgovine 5
2 CEFTA – CENTRALNO EVROPSKA ZONA SLOBODNE TRGOVINE 6
2.1 Nastanak CEFTA (Central European Free Trade Agreement) 8
2.1.1 Članice CEFTA 11
2.2 CEFTA i njeni ciljevi 12
2.3 Prednosti zaključenja sporazuma «CEFTA» 13
3 CEFTA 2006 – SREDNJEEVROPSKI UGOVOR O SLOBODNOJ TRGOVINI 14
3.1 Sporazum o izmeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini 15
3.2 Ciljevi sporazuma 16
3.3 Organi CEFTA 17
4 CEFTA I BILATERALNI UGOVORI 17
4.1 Prednosti CEFTA u odnosu na bilateralne ugovore 17
4.2 Spoljnotrgovinske zabrane 19
5 NACIONALNE INSTITUCIJE OD ZNAČAJA ZA SPOLJNU TRGOVINU 19
5.1 Državne institucije 19
5.2 Nedržavne institucije 21
6 REPUBLIKA SRBIJA I SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI 22
6.1 Koristi za privredu Srbije od uključivanja u CEFTA 22
6.2 Perspektive daljeg povezivanja privreda u regionu JIE 25
7 KARAKTERISTIKE ROBNE RAZMENE SRBIJE SA INOSTRANSTVOM U PERIODU 2009-2010 31
7.1 Potencijali i perspektiva CEFTA 34
7.2 Saradnja Srbije u regionu 36
ZAKLJUČAK 38
LITERATURA 39


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:39 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: