Budizam

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Budizam
Beleške za srednjoškolce i sve koji žele da znaju više. Lektire i referati za sve godine. MaturskiRadovi.Net (beleške, referati, lekcije, lektira, pisci, zadaci, sastav, pismeni, forum, druženje, puškice)


Nastao je u 6. veku p.n.e.
Na indijskom tlu bile su zastupljene dve religije: Bramanizam i Hinduizam.

Bramanizam: ideja da postoji opšta duša svea Braman. Smatraju da postoji pojedinačna duša svakog čoveka Atman, i zarobljena je u materijalnom telu, teži da se spoji sa Bramanom. Postoji mnoštvo božanstava.

Deus Poter – otac bogova (Zevs).

Aditi – majka bogova (Hera).

Agni – bog vatre, Baruna – bog vatre.

Hinduizam, u srednjem veku bramanizam se preoblikovao u tri božanstva: Brama – stvaratelj, Višna – stvoreno održava, Šiva – stvoreno razara. Posle hrišćanstva i islama je najzastupljenija religija na svetu. Prva religija koja je uvela hodočašće, Banares.

Vrši se obredno kupanje u svetoj reci Gang. Spaljuju svoje žrtve i posipaju pepeo u reku, radi nastanka života pokojnika. Himalaji – planina bogova.

Budizam, osnivač Sidarta Gotana, Buda – prosvetitelj, probudjen. Jedina religija u kojoj nema Boga. Majka Maja ga je rodila 7 dana pošto je sanjala.

Trideset godina je živeo u raskoši i bogatstvu. Nije hodao, nosili su ga u zlatnoj stolici. Živeo je u zabludi da je sve večno i nepromenljivo, raskošno i luksuzno.

Prosvetljenje je doživeo kada je jednog dana izašao u stvarn svet i šokirao se kada je sreo monaha. Sutradan izlazi opet i sreće čoveka koji je bio bolestan od lepka i još više se šokirao. Treći dan je sreo kostura. Tada je shvatio da postoji i bol i patnja, i kraj života. Budjenje svesti, drugačiji stav. Odlučio je da se više ne vrati u svoje kraljevstvo i postao je prosjak, počeo je da putuje po Indiji. Učenje je namenio svim ljudima. Svako može da doživi najviši stupanj blženstva, nirvana, ako uspe da prevazidje bol i patnju uz meditaciju i jogu.
Asketski način života, bez hrane i vode. Malo je falilo da umre, ali se postepeno odrekao potpune askeze, i to je savetovao svima. Živeti život sa merom.

Sveta knjiga: „Tripitake“ (tri korpe). Postojale su 4 kaste i nisu smeli da se mešaju sa drugima, niti sklapaju brak. Postoje mala i velika kola. Za običnog čoveka dovoljno je samo da se opredeli da krenu tim putem, a za veća je potrebno veliko odricanje.

Zapovesti:

- ne ubij

- ne kradi

- ne vrši preljubu

- ne laži

- ne uzimaj alkohol (optijate)

Oslobadjanje od materijalnog, bola, patnje, želja. Po budinoj smrti njegovi učenici kreću van Indije da propovedaju budizam. U indiji se stvaraju grane budizma.

Lamanizam, javlja se na Tibetu. Sveštenici lame. Vrhovni poglavar Dalaj Lama, svetovna i duhovna vlast. Suština se svodi na verovanje u reinkarnaciju, duša se iseljava iz tela i useljava u telo nekog tek rodjenog dečaka u Tibetu. Deca se prate, da li će usloviti nešto u svom ponašanju ili delovanju što liči na prethodnog Dalaj Lamu. Poslednji Dalaj Lama rodjen je 1933. godine. Već sa 3 godine proglašen je za Dalaj Lamu. Postao je 1959. godine. Simboli koje nosi kada vrši obrede sa sobom su zvono, štap i mlin.

Tek kada se svi slože oko karakteristika (cedulje) dečaka u odnosu na sličnost sa Dalaj Lamom pušta se beli dim.

1959. godine Kina okupira Tibet. Njega su uspeli da odvedu iz Tibeta, i još se nije vratio.

Djainizam, osnovao je Budin savremenih Moho. Blaženstvo – djaina.

Mahatma Gandi – predsednik Indije (samostalna) simbol nenasilne borbe.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:09 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Budizam Dzemala 0 1,451 13-04-2011 02:48 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Budizam -ij Dzemala 0 2,475 13-08-2010 01:43 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski-budizam Dzemala 0 1,862 18-06-2010 11:19 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Budizam Dzemala 0 1,347 17-06-2010 04:40 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Budizam 2 Dzemala 0 1,548 17-06-2010 04:39 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: