Budizam

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Budizam
Sadržaj Uvod ………………………..……………............................................2

 Budizam...........................................................................................3

 Sidarta Gautama.............................................................................4

 Nirvana............................................................................................6

 Temeljna načela..............................................................................7

 Meditacija.............................................. .........................................9

 Karma..............................................................................................9

 Bramanizam i Budizam................................................................10

 Grane Budizma.............................................................................10

 Lamaizam .....................................................................................12

 Zaključak.......................................................................................13

 Literatura.......................................................................................14Uvod


Kao podsistem socijalnog života, kultura, definiše način života pojedinaca ili grupa u okvirima društva. Ona predstavlja sve ono što čovek stvara kao jedinstveno biće.

Jedan od najvažnijih elemenata kulture je religija. Potiče od lat. reči religio što znači božanstvo; učenje koje se tiče najvišeg bića. Religija ima svoju strukturu koja izražava njen osobeni sistem, ali i njenu vezu sa drugim kulturnim tvorevinama u društvu. Tu strukturu čine: učenje o bogu, religijska osećanja, rituali (obredi), simboli i religijska organizacija. U mnogim društvima religijozne vrednosti značajno oblikuju živote i imaju poseban uticaj na ponašanje ljudi. U svetu danas postoji veliki broj religija i one se razvrstavaju po različitim kriterijumima, ali među njima je osnovna podela na zapadne i istočne religije.

Budizam, jedna od istočnih religija, tema je ovog rada. Nastala je na području današnje Indije pre oko dve i po hiljade godina. Budizam je jedna od četri najvećih svetskih religija. Broji više od trista miliona vernika - budista. Danas je budizam većinska religija Japana, Tibeta, Laosa, Mijanmara, Singapura, Šri Lanke, Tajvana, Tajlanda, Kambodže, Butana i Vijetnama. Budin lik zastupljen je na mnogim umetničkim delima. Njegovo učenje u azijskim zemljama ima isti značaj kao
i predanja o Isusu Hristu na zapadu.Budizam


Budizam je jedna od tri velike svetske religije koja je nastala u severnoj Indiji pre više od 2500. godina. Osnivač budizma, ili po njegovim vlastitim rečima onaj koji je ovo učenje samo ponovo otkrio, je Šakamuni Buda. Buda nije lično ime već titula koja označava budnog ili probuđenog, onog koji se probudio iz sna o životu i koji stvarnost vidi onakvu kakva ona zaista jeste. Pre nego što je kroz svoje duhovno pregnuće stekao taj naziv, Buda je nosio ime Sidarta Gautama, a rođen je kao kraljević u malom kraljevstvu Šaka. Odatle nam dolazi prvi deo njegovog kasnijeg imena, Šakamuni ili utihnuli mudrac plemena Šakya.

Budizam, Budin nauk ili kako ga sami budisti nazivaju Buda Darma je učenje o probuđenju. To je učenje koje je nastalo na temelju Budinog iskustva probuđenja ili uvida u pravu prirodu života i predstavlja detaljno opisan put koji do njega vodi. I pored izuzetnog bogatstva i velike raznolikosti škola, učenja, metoda i praksi koje krase budističku tradiciju, a koja su nastajala i razvijala se kroz mnoge vekove i različite kulture, poruka budizma je i danas vrlo jasna, i podjednako relevantna za naše iskustvo života koja je to bila i pre više od 2500. godina. Pročitamo li neke od Budinih govora upućene njegovim učenicima, ili neke od razgovora koje je vodio, videćemo da su pitanja na koja je Buda odgovarao u osnovi ista ili vrlo slična pitanjima koja i mi danas postavljamo. Budizam se tako smatra univerzalnim učenjem koje nije određeno stranom sveta s koje dolazi, već koje se obraća čoveku i onome što je u njegovom životu temeljno i nezavisno o njegovoj geografskoj, etničkoj, kulturnoj ili društvenoj pripadnosti. Uzimajući nezadovoljstvo kao i čovekovu večnu težnju za srećom i sigurnošću kao zajednički naziv celokupnog ljudskog iskustva, Buda je ukazao na uzroke nezadovoljstva, ustanovio da je te uzroke moguće ukloniti i pokazao put kojim je to moguće učiniti. Budin “Plemeniti put moralnosti”, meditacije i mudrosti nije promenio samo živote onih koji su ga aktivno upražnjavali, već se njegov uticaj odrazio i na sva ostala područja društvenog i kulturnog života zemalja u kojima se budizam udomaćio. Budizam je u svakoj od njih širio duh nenasilja, tolerancije, prijateljstva, blagonaklonosti, poštovanja prirode i ostalih oblika života.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: