Budžet grada Pančeva za 2010.godinu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Budžet grada Pančeva za 2010.godinu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Danas se često postavljaju brojna pitanja koja se odnose na budžet, njegovu ulogu, značaj i budućnost. Budžet je finansijski instrument države, ili užih društveno- političkih zajednica, a nastao je u određenim društveno - ekonomsko političkim uslovima, te predstavlja njihov konkretni oblik ispunjavanja. Promenom tih uslova menja se sadržaj i smisao budžeta kao i načela prilikom njegovog sastavljanja, izvršenja i dr.Budžet je finansijski predračun ili sistematski prikaz prihoda i rashoda određene države ili uže društveno - političke zajednice, za jednu budžetsku godinu.Budžet je određeni sintetički bilansni pregled svih materijalno - finansijskih potreba širih ili užih kolektiviteta u kojim se, uz zakonsku sankciju, programiraju prihodi i utvrđuju rashodi za određeni planski period.Budžet igra vrlo veliku ulogu kao finansijski element - u koji se sliva i preraspodeljuje veliki deo nacionalnog dohotka. Danas se sve češće susreću sledeće definicije budžeta.Budžet je osnovni finansijski instrument svake političko teritorijalne zajednice kojim se za određeni period predviđaju novčani prihodi i rashodi, kako za neposredne, tako i za određene perspektivne zadatke, a sankcioniše ga odgovarajući predstavnički organ. Budžet je akt predstavničkog tela kojim se predviđaju i odobravaju prihodi i rashodi društveno - političkih zajednica za određeni budući period po pravilu za jednu godinu.

Osnovne zajedničke crte svih dosadašnjih definicija budžeta mogu se sažeti u sledećih nekoliko elemenata:

1. Budžet je javni akt,
2. Planski akt za istovremeno predviđanje javnih prihoda i rashoda,
3. Zastupljeni element jednogodišnjosti,
4. Budžet sadrži sve karakteristike određenih društveno - ekonomskih i političkih odnosa zemlje u kojoj se odnosi.

Budžet je pre svega finansijski instrument javne vlasti a znatno manje pravni. U donošenju, izvršenju i kontroli budžeta postoji celi niz pravnih formi kojim se to reguliše koje su u sklopu finansijsko i budžetskog prava. Finansijsko pravo u budžetu gleda skup normi kojim se regulišu sistematizovani odnosi između organa koji su dužni da predviđaju, ostvaruju i koriste javna sredstva. Budžetsko pravo za svoje strane izražava sve akte kojima se reguliše postupak oko donošenja, ostvarenja i kontrole svih budžetskih tokova, kako na strani prihoda tako i na strani rashoda. Struktura državnog budžeta zavisi od društveno ekonomskih i političkih odnosa, uređenja jedne privrede. Socijalno - ekonomski sadržaj i struktura kao i politički značaj određeni su kiarakterom proizvodnje, ulogom države u privredi i društvu, kao i klasnom strukturom društva. Državni budžet se u svim zemljama sastoji od međusobno povezanih budžetskih prihoda i rashoda u zavisnosti od funkcija budžeta. U strukturi prihoda budžeta sagledava se koje klase i slojevi društva nose osnovni teret u formiranju budžetskih prihoda, dok rashodi budžeta odražavaju ekonomske, socijalne i druge ciljeve koji se žele ostvariti preko budžetske politike. U savremenom kapitalizmu struktura budžeta sve više odražava državni intervencionizam u privredi i razvoj ekonomske i eksplatatorske funkcije države. Rashodna strana budžeta sve više odražava delovanje države na reprodukciju kapitala i militarizaciju ekonomike.

Ekonomska funkcija budžeta postaje jedna od osnovnih poluga u razvoju i stabilizaciji kapitalističe privrede kao i u stvaranju, raspodeli i korišćenju društvenog proizvoda i nacionalnog dohotka. Sistemom formiranja budžetskih prihoda i njihovom strukturom budžet deluje na socijalno - ekonomske procese -raspolaganje i korišćenje dohotka pojedinih struktura u društvu, zaposlenost, tržište kapitala i gotovo kompletne finansijske i privredne proporcije.
Preko strukture rashoda budžeta prelamaju se gotovo svi najvažniji ciljevi ekonomskog i socijalnog razvoja kao i sigurnosi (vojni rashodi) svake zemlje.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Budžet VS1 0 3,425 01-06-2010 05:50 PM
zadnja poruka: VS1
  Budžet Evropske Unije VS1 0 3,523 17-04-2010 05:23 PM
zadnja poruka: VS1
  Budžet VS1 0 5,030 17-04-2010 05:18 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: