Budžet - ekonomija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Budžet - ekonomija
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Budžet je finansijski instrument kojim se vrši prikupljanje sredstava mehanizmom javnih prihoda (porezi, doprinosi, takse i drugi oblici javnih prihoda ), s jedne strane , i njihovo plansko (namjensko) trošenje kojim se finansiraju javni rashodi, s druge strane.
Upotreba budžeta kao osnovnog instrumenta finansiranja opštih društvenih potreba opravdana je iz sledećih razloga:Obezbeđuje se preglednost i jednostavnost uvida u sve javne prihode i javne rashode, sve je u jednom dokumentu . Svi prihodi i rashodi su vidljivi, dobro su sistematizovani i lako uočljivi. Primjena jedinstvenog instrumenta finansiranja iziskuje manji tehnički rad i režijske troškove;Omogućuje potpuniju i efikasniju informisanost o izvorima prihoda i obima rashoda, veću kontrolu bilansnih sredstava . Sve je sadržano u jednom pravnom aktu;Potrebe se ne zadovoljavaju namjenskih iz ostvarenih prihoda već iz opšte mase budžetskih sredstava . Sredstva se raspoređuju prema utvrđenim planskim prioritetima zadovoljavanja potreba Jedinstvenost budžeta omogućuje efikasniju upotrebu budžeta kao instrumenta ostvarivanja širih društvenih ciljeva i aktivnog sredstva ekonomske i socijalne politike" .

POJAVA BUDžETA

Prvi pojavni oblici budžeta bili su prije nove ere . U Atini je za vrijeme vladavine Solona postojala obaveza da lica koja obavljaju javne funkcije podnesu izvještaj o primjernim prihodima i izvršenim rashodima. Pojedinačni izvještaji služili su da se sastavi zbirni prikaz javnih prihoda i javnih rashoda Atine. U srednjovjekovnim državama bila je praksa izrade završnih računa i inventara .
Završni računi su sistematski pregled ubranih prihoda i utrošenih sredstava - rashodi, koje su podnosili lokalni organi centralnim organima vlasti, u formi izvještaja Inventar je sastavljen popis prihoda države i rashoda države. Služio je vladaru za traženje odobrenja od staleške skupštine za uvođenje ili povećanje nekih dadžbina poslije 14. vijeka inventari se nalaze u svim državama i oni su bili pokazatelji državnih finansija.
Budžet kao finansijski instrument finansiranja javne potrošnje nastao je u gradovima 17. vijeka, kada su stvoreni uslovi za izradu budžeta, i to:

- novčana privreda zamjenjuje naturalnu;
- porezi postaju osnovni izvor prihoda;
- javne potrebe su veće i brojnije;
- stvorena je gradska uprava i službenici koji obavljaju upravne poslove;
- formiraju se organi uprave , koji vrše poslove ubiranja prihoda i njihovo trošenje;
- uvode se nove ekonomske discipline, knjigovodstvo i računovodstvo .

Izrada budžeta postaje normalna i redovna pojava. Budžet koji ima obilježja današnjeg savremenog budžeta vodi porijeklo iz Francuske i Engleske, koje su iskrčile put ovom finansijskom instrumentru u Evropi. Od zapadnih zemalja SAD je najkasnije dobila pravi budžet. Predlog za izradu budžeta potiče od Kongresa, a ne od upravnih organa kao u Engleskoj i Francuskoj. Postupak budžetske inicijative je u SAD u rukama velikog broja komisije.

ASPEKTI POSMATRANjA BUDžETA

U savremenoj teoriji budžet se može posmatrati s više aspekta:
- finansijskog,
- ekonomskog,
- pravnog,
- političkog,
- socijalnog.

Finansijski aspekt posmatranja budžeta

Budžet prestavlja skup normi kojima se regulišu sistematizovani odnosi organa koji su dužni da planski predviđaju, ubiru i namjenski koriste sredstva. Donedavno, kod većine finansijski teoretičara je smatrano da je budžet čisto pravi akt, ali je budžet finansijski instrument javne vlasti.

Ekonomski aspekt posmatranja budžeta

Savremena država postaje aktivni faktor privrednih kretanja. Budžet postaje sredstvo intervencije u privredi kojim se usmjeravaju privredni tokovi, ravnoteža proizvodnje, raspodjele i potrošnje. Nedostatak budžetskih sredstava (poreza, taksa i doprinosa) država pokriva javnim zajmovima (unutrašnjim i spojnim) i čistom emisijom novca.
Osnovne ekonomske funkcije budžeta su:
۰ Stabilizacija privrede;
۰ Redistributivna funkcija budžeta;
۰ Alokativna funkcija budžeta.

Pravni aspekt posmatranja budžeta

Sa pravnog aspekta budžet predstavlja skup svih pravnih propisa-akata kojima se vrši priprema , donošenje , izvršenje i kontrola namjenske budžetske potrošnje. Osnovni zakon kojim se reguliše budžet kao instrument javne potrošnje je Zakon o budžetu ili Zakon o državnom računovodstvu.
Budžetsko pravo u subjektivnom smislu je pravo naroda da preko skupštine odlučuje o javnim rashodima i javnim prihodima. Ono je u uskoj vezi sa razvojem parlamentarizma i nastalo je kao rezultat borbe za vlast građanske klase. Postavlja se pitanje da li treba prestati sa naplatom poreza, ako je ostvaren fiskalni randman . Odgovor je precizan i jasan : nijedan poreski obaveznik nije oslobođen poreske obaveze bez obzira što je ispunjen planirani limit javnih prihoda. U slučaju podbačaja naplate, treba li pozvati na odgovornost izvršioce budžeta? Utvrđivanje i naplata javnih prihoda je zakonski regulisana i naknadno utvrđivanje retroaktivnosti obaveza (plaćanje poreza) nije dozvoljeno. Popisi o javnim prihodima moraju se striktno poštovati, bez obzira na efekat naplate i negativnih odstupanja ostvarenih veličina od planiranih .

Politički aspekt posmatranja budžeta

Budžet kao pravni akt sadrži sve karakteristike određenih društveno-ekonomskih i političkih odnosa u zemlji. On je finansijski instrumentnajviše vlasti (skupštine, parlamenta).

Socijalni aspekt posmatranja budžeta

Socijalni aspekt budžeta posmatra i preraspodjelu materijalnih sredstava u društvu i privredi. Budžet instrumentima dobrovoljnih i obaveznih davanja koncentriše dohodak i imovinu preduzetnika i pravnih lica, a kanalom rashoda vrši redistribuciju tako prikupljenih sredstava.

BUDžETSKA NAČELA

U finansijskoj teoriji danas je prihvaćeno osam budžetskih načela:
•Princip javnosti budžeta,
•Princip o veličini budžeta,
•Princip pokrića budžetskih rashoda,
•Princip budžetskog pluralizma,
•Princip potpunosti budžeta,
•Princip budžetske klasifikacije,
•Princip jednogodišnjosti budžeta,
•Princip budžetske ravnoteže.

Princip javnosti

Budžet mora biti javan i ne sme biti ni za koga tajna. U savremenoj državi finansijska teorija nalaže državi javnost budžeta. Procedura budžeta mora biti izložena javnosti. Budžet mora biti objavljen preko sredstava javnog informisanja, ili posebno publikovan. Zakonski mora biti regulisano obavljivanje budžeta, njegove specifikacije javnih rashoda i javnih prihoda. Mora se javno prezentovati izvršenje, kontrola izvršenja i završni račun budžeta.

Princip veličine budžeta

Država danas treba da i u mirnom periodu osigura takvu visinu budžeta kojim će osigurati punu zaposlenost‚ uravnotežen ekonomski razvoj, uz očuvanje relativne stabilnosti privrede."


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  SEMINARSKI MATURSKI DIPLOMSKI DOWNLOAD Ekonomija derrick 0 1,728 16-05-2013 11:16 AM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi EKONOMIJA Maja 0 3,441 11-03-2012 07:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Pravo konkurencije - ekonomija Vesnica 0 1,673 12-05-2010 09:21 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nacionalna ekonomija Vesnica 0 2,634 11-05-2010 10:06 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Monetarna ekonomija i monetarizam Vesnica 0 5,121 11-05-2010 05:54 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: