Briljantna vizija života Salvadora Dalija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Briljantna vizija života Salvadora Dalija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz raznih oblasti.

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, 1st Marquis of Púbol - Salvador Dali

11.05.1904 – 23.01.1989

Nadrealizam (fr. surréalisme) bazira se na izražavanju mašte prevedene iz snova. U početku se inspiriše na teorijama psihoanalize Sigmunda Frojda, a kasnije i Karla Junga. Kao književni i umetnički pokret, nastao je u Parizu 1924. godine, pod pokroviteljstvom poete Andre Bretona. Breton je autor prvog nadrealističkog manifesta (Manifeste du surrealisme). Kasnije, 1930. i 1934. godine, Breton će napisati i drugi pa i treći manifest.

Nadrealizam nasleđuje dadaizam kao pokret i privlači mnoge dadaiste. Koreni nadrealizma kao umetničkog pokreta se nalaze u slikarima kao što su Paolo Učelo, Vilijem Blejk i Odilon Redon. Književni koreni su francuski pesnici Bodler, Rembo i Apoliner.

Počeci nadrealizma su nadovezali na dadaizam odakle je došlo mnogo umetnika ali nadrealizam ima mnogo i izrazito širi raspon. Kao i dada bio je to negativan odgovor na Prvi svetski rat, ali je imao pozitivnije gledište- svet može biti promenjen i transformisan u mesto ljubavi, slobode i poezije. Nadrealizam za razliku od dadaizma je razradio sistem koji je bio u stanju da reaguje na društvene, umetničke i filozofske prilike svoga doba.

1920. godine je Andre Breton izdao nadrealistički manifest u kome je definisao nadrealizam kao „čist psihički automatizam“ a ova definicija je bila shvatana vrlo slobodno. Nadrealizam se deli na dva razdoblja:
1. Intuitivno razdoblje koje veruje u svemogućnost misli koje su postavljene nad realnošću. U tome razdoblju do 1926. godine se oslanja na filozofski realizam i njihov program je izložio Breton 1924. godine.
2. Političko doba, kada su nadrealisti počeli da reaguju na politički poredak i protiv kolonijalizma i to se odrazilo u drugom manifestu nadrealista.

Mnogo popularnih umetnika nadrealizma su živeli u Francuskoj u Parizu, gde je bio umetnički centar 20 i 30 godina 20. veka. Rene Margit, Huan Miro, Maks Ernst, Salvador Dali, Alberto Đakometi, Man Rej su među najreprezentativnijim. Pablo Pikaso je takođe bio zainteresovan za nadrealizam, ali se nije zvanično uključio u pokret.

Zahvaljujući ovoj dominaciji Francuske je ovaj pravac smatran francuski, ali je u suštini bio svetski umetnički pokret. Oglas nadrealizma je bio jako snažan ali je dolazkom fašizma oslabljen i pravac je napušten od velikog broja poznatih umetnika. U popularnoj kulturi naročito u SAD nadrealizam dolazi preko dela Salvadora Dalija, koji je bio aktivan nadrealista od 1929. do 1936. i dao to što je sam nazvao „Paranoičko- Kritička metoda“.

Oko 1960. godine je počeo nadrealizam da se širi i u krajevima u kojim do tada nisu delovali nadrealisti (npr. u Pakistanu)

Biografija velikog umetnika

Salvador Dali je rođen 11. maja 1904 kao Salvador Domingo Felipe Hasinto Dali i Domenek u gradu Figureasu, blizu francuske granice, u Kataloniji, Španija. Dalijev Stariji brat takođe nazvan Salvador rođen je 12. oktobra 1901. i preminuo je kao dete, 1 avgusta 1903. od stomačnog gripa. Po njemu je i Dali dobio ime. NJegov otac, Salvador Dali i Kuzi, je bio advokat i pisar srednje klase. Gajio je striktnu disciplinu u vaspitanju mladog Dalija, ali je taj pristup bio donekle ‘‘ometen’‘ od strane njegove supruge, Felipe Domenek Feres, koja je ohrabrivala sina ka umetnosti. Kada je imao pet godina roditelji su ga odveli na grob svoga brata i rekli mu da je on njegova reinkgnacija, u šta je on ceo život verovao. O svom bratu Dali je govorio:

‘‘...Ličili smo jedan na drugoga ko dve kapi vode sa različitim odrazima ‘‘ (On je) ‘‘... bio, verovatno, prva verzija mene, ali začet previše u apsolutnosti” .

Dali je takođe imao sestru, Ana Mariju, koja je tri godine mlađa od njega i koja je 1949. godine izdala knjigu ‘‘Dali, viđen od strane sestre’‘. 1916. Dali pohađa školu crtanja kada i otkriva moderno slikarstvo, tokom letnjeg odmora u Kadakvezu gde je bio sa porodicom Ramona Pišota, umetnika koji je redovno putovao u Pariz. Sledeće godine, dalijev otac organizuje izložbu njegovih grafika ugljem u njihovoj porodičnoj kući. Svoju prvu javnu izložbu imao je u Okružnom Pozorištu u Figueresu 1919. kada je imao 15 godina.

U februaru 1921. majka mu umire od raka dojke. Dali je imao samo 16 godina i to nikada nije preboleo. Posle njene smrti Dalijev otac se oženio sestrom svoje žene sa čemu se mladi Dali nije protivio.

1922. Dali se seli u Madrid gde pohađa San Fernando školu lepih umetnosti. U to vreme, Dali je već slovio za ekscentrika, noseći dugu kosu, zulufe i odela po modi koja je bila aktuelna sto godina ranije! Međutim, njegove slike u kojima je on eksperimentisao sa kubizmom, su najviše skretale pažnju na njega. Dali se o kubizmu samoobrazovao časopisima i publikacijama koje mu je Pišot nabavljao, tako da njegovi rani radovi nisu bili profesionalno odrađeni. On je, može se reći, jedan od pionira kubizma u Madridu. Dali je takođe ekspeimentisao sa Dadaizmom, što je ostavilo jak utisak na njega kroz ceo život i rad.

U San Fernando školi se sprijateljio sa režiserom nadrealistom, Luisom Bunjuelom i pesnikom Fredrikom Garsijom Lorkom, čiji je po nekim izvorima bio ljubavnik. Sa akademije je izbačen nakon što je, neposredno pred diplomski, izjavio da niko na fakultetu nije kompetentan da oceni njegov rad. To samopouzdanje ulila mu je činjenica da je u to vreme njegovo majstorstvo već bilo priznato slikom ‘‘Korpa hleba’‘ iz 1926. godine.

Iste godine Dali po prvi put posećuje Pariz i upoznaje Pabla Pikasa, slikara koga je Dali veoma cenio. To osećanje je bilo obostrano, budući da je Pikaso čuo dosta lepih reči o Daliju od Huana Miroa. Dali zatim radi nekoliko dela pod očiglednim uticajem Miroa i Pikasa, sve dok nije razvio svoj karakterističan i originalan stil koji se rano, već pred kraj dvadesetih, oseća u njegovim delima.

Budući da je poštovao sve pravce kojih se dotakao, njegov stil razvijao se kao varijacija od akademskog klasicizma do krajnje avangarde, kako u različitim delima, tako čak i kombinovano, u jednom istom delu. NJegove izložbe privukle su dosta publiciteta.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: