Branka - ( August Šenoa )

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Branka - ( August Šenoa )
AUGUST ŠENOA:
BRANKABilješke o piscu:
August Šenoa rođen je u Zagrebu 1838. i umro 1881. godine. Doba od 1865. do 1881. godine naziva se Šenoinim dobom jer ga je Šenoa obilježio značajnom djelatnosti u hrvatskoj kulturi. August Šenoa je pisao poeziju, prozu, dramu, kritiku, novinarstvo. Studirao je u Zagrebu, Beču i Pragu. Objavio je novinarske tekstove i pjesme u “Pozoru” i “Naše gore list”. Objavio je feljtone pod nazivom „Zagrebulje“ i komediju „Ljubica“. Njegova poznata djela su Zlatarevo zlato, Seljačka buna, Čuvaj se senjske ruke, Branka, Prijan Lovro i Prosjak Luka.

Mjesto radnje:
Radnja se odvija u Zagrebu, središtu hrvatske kulture,
te u Jalševu, gorskom selu koje je kulturno siromašno.

Vrijeme radnje:
Sve se zbiva za vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda (ilirskog pokreta),
kada se počinje buditi Hrvatska.

Kratki sadržaj:
Branka je još kao dijete doživjela tragične događaje. Otac joj je pretukao majku na smrt te je on sam poslije poginuo u ratu. Ona je bila tvrdoglava, osjećajna, lijepa i pametna djevojka. Njezina baka ju je odgojila. Brankina najbolja prijateljica je bila Hermina kojoj govori svoje probleme. Branka joj je govorila o tome kako želi postati učiteljicom. Branka je odbila gospodina Marića, umišljenoga gospodina koji je poznavao poglavare u gradu, koji ju je zaprosio. Marić se je zbog toga svim silama trudio da Branka nigdje ne pronađe posao. Njezinu molbu nisu nigdje prihvatili. Ali je Herminin otac čuvši to odmah poglavarima objasnio kako je Branka djevojka koja ima talenta te je ona dobila posao u Jalševu. U početku joj je bilo teško, imala je puno neprijatelja koji su se protivili mladim ilircima, te su je htjeli što prije svrgnuti. Ali ipak su ju podržavali dobri ljudi, župnik, načelnik, načelnica i grof Belizar. Branka je “probudila Jalševo iz zimskog sna”. Između grofa Belizara i Branke se stvarala ljubav. Tako je grof Belizar na njegovoj zabavi u gradu zaprosio Branku. Ona nije odgovorila. Sutradan ju je savjetovao župnik, dobar starac, da slijedi srce. Tako je Branka odlučila udati se za grofa i postala groficom.


Ovaj roman govori o teškom životu jedne zagrebačke djevojke koja želi nešto učiniti za domovinu. Ona je htjela postati učiteljicom. Tako je dobila posao u Jalševu. Tamo joj je bilo teško jer su joj se neki ljudi protivili. Ona se ne obazire na njih i napreduje. Naučila je djecu osnove za život. U međuvremenu se i stvara ljubav između nje i grofa Belizara. Na kraju ona ipak pristaje postati groficom.

Dojam o djelu:
Ovaj roman u meni budi osjećaje prema domovini, govori kako smo svi mi dužni domovini za njezin napredak. Tako i Branka uvijek ima nade i svojim znanjem doprinosi narodu.
01:51 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zlatarovo zlato - August Šenoa apatonac 0 3,054 01-08-2012 12:21 PM
zadnja poruka: apatonac
  PROSJAK LUKA - August Šenoa apatonac 0 2,204 01-08-2012 11:50 AM
zadnja poruka: apatonac
  Prijan Lovro - August Šenoa apatonac 0 16,817 01-08-2012 11:43 AM
zadnja poruka: apatonac
  POVJESTICE - August Šenoa apatonac 0 1,510 01-08-2012 11:41 AM
zadnja poruka: apatonac
  Branka - ( August Šenoa ) mas_ing 0 6,500 09-09-2009 04:37 PM
zadnja poruka: mas_ing

Skoči na forum: