Bosna i Hercegovina u tokovima priprema za Europsku uniju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bosna i Hercegovina u tokovima priprema za Europsku uniju
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Europska unija jača svoju ključnu ulogu u pružanju podrške Bosni i Hercegovini. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma mnogi akteri iz međunarodne zajednice morali su raditi na provođenju opsežnog zadatka izgradnje stabilne društvene i političke strukture kao i funkcionalne privrede, ali niko nije pružio istaknutiji i dosljedniji doprinos od Europske unije. Europska unija je ovo opredjeljenje za Bosnu i Hercegovinu potvrdila u Solunu u junu 2003. godine ponudivši ovoj zemlji jasne izglede za članstvo u Europsku uniju.

Osnovni put za pridruživanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji jeste proces pregovora o stabilizaciji i pridruživanju koji podržava Delegacija Europske komisije i za koji je izdvojeno više od 2,5 milijarde Eura u programima pomoći. Imenovanje Specijalnog predstavnika Europske unije, uspostavljanje Policijske misije Europske unije i nedavno uspostavljanje EUFOR-a dodatno su svjedočanstvo sve veće opedijeljenosti Europske unije za podršku Bosni i Hercegovini kako prelazi od stabilizacije u fazi integracije u Europu.

KRATKA HISTORIJA O EUROPSKOJ UNIJI

Počeci: Rat i mir


Stoljećima je Evropa bila poprište čestih i krvavih ratova: između 1870. i 1945. godine Francuska i Njemačka su se sukobljavale tri puta uz ogromne ljudske žrtve. Brojni evropski lideri bili su uvjereni da je jedini način da se osigura trajni mir između njihovi zemalja ekonomsko i političko ujedinjenje. Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman je 1950. godine predložio ujedinjenje industrija za proizvodnju uglja i čelika u Zapadnoj Evropi. Godinu dana kasnije osnovana je Evropska zajednica uglja i čelika (European Coal and Steel Community) (ECSC). Ova zajednica je imala šest osnivača: Belgija, Savezna Republika Njemačka, Luksemburg, Francuska, Italija i Holandija. Moć donošenja odluka o pitanjima industrija za proizvodnju uglja i čelika u ovim zemljama prešla je u ruke nezavisnog, nadnacionalnog tijela pod nazivom "Visoki autoritet (High Authority)". Jean Monnet bio je prvi predsjednik ovog tijela.

Preko tri zajednice do Europske unije

ECSC je pokazala takav uspjeh da je nekoliko godina kasnije ovih šest zemalja odlučilo napraviti korak dalje i integrisati i druge sektore privrede. Oni su 1957. godine potpisali Rimski ugovor kojim je uspostavljena Europska zajednica za atomsku energiju (EURATOM) i Europska ekonomska zajednica (EEZ). Ovim ugovorom države članice su počele da uklanjaju trgovačke barijere i da formiraju tzv. zajedničko tržište.
Tri evropske zajednice su 1967. godine ujedinjene, i od tada postoji jedna Komisija i jedno Vijeće ministara, kao i Europski parlament.
Prvobitno su članovi Europskog parlamenta birani iz reda parlamentaraca država članica, ali se od 1979. godine organizuju direktni izbori koji pružaju mogućnost građanima država članica da glasaju za svoje kandidate. Ovi izbori se održavaju svake pete godine.
Ugovor iz Mastrihta je 1992. godine uveo nove oblike saradnje između vlada država članica, na primjer u vezi sa pitanjima odbrane ili oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova. Dodajući ovu međudržavnu saradnju već postojećem sistemu “Zajednice”, Ugovorom iz Mastrihta kreirana je Europska unija (EU).

Integracija znači zajedničku politiku

Ekonomska i politička integracija između država članica EU-a znači da ove zemlje moraju donijeti zajedničke odluke o brojnim pitanjima. One su morale razviti zajedničku politiku u mnogim poljima – od poljoprivrede do kulture, od potrošačke politike do konkurencije, od pitanja zaštite okoline i izvora energije do transporta i trgovine. Na samom početku, fokus je bio usmjeren na zajedničku ekonomsku politiku kada je riječ o uglju i čeliku i na agrarnu politiku. Druge politike su donošene vremenom i u skadu sa konkretnom potrebom.
Neki ključni ciljevi politike izmijenjeni su u svijetlu novih okolnosti. Na primjer, cilj agrarne politike nije više da se što je moguće jeftinije proizvede što više prehrambenih proizvoda. Danas je cilj pomoći poljoprivrednim proizvođačima da koriste metode kojima će uzgajati zdravu i visokokvalitetnu hranu i koje će štiti okolinu od zagađenja. Pitanje zaštite okoline danas je dio svih politika koje donosi Europska unija.
Odnosi EU sa ostatkom svijeta, također, su postali veoma značajni – Unija pregovara o glavnim trgovačkim i sporazumima o pružanju pomoći drugim zemljama i razvija Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CFSP).
Europska zastava je prihvaćena 1985. godine. Krug koji čine zlatne zvijezde predstavlja solidarnost i harmoniju između naroda Europe.

Jedinstveno tržište

Prošlo je dosta vremena dok su države članice uspjele ukloniti sve trgovačke barijere i zamijeniti vlastito "zajedničko tržište " za istinski jedinstveno tržište na kojem se robe, usluge, ljudi i kapital mogu slobodno kretati. I pored toga što još uvijek postoje neke oblasti u kojima se mora odraditi nedovršeni posao kako što je na primjer kreiranje jedinstvenog tržišta finansijski usluga, Jedinstveno tržište je službeno formirano krajem 1992. godine.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Srednjovjekovna Bosna Vesnica 0 2,819 18-05-2010 09:38 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Bosna i Hercegovina u predhistorijsko i rimsko doba Vesnica 0 2,085 18-05-2010 12:38 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Bosna u vrijeme Tvrtka I Kotromanića (1353 - 1391.) Vesnica 0 3,296 18-05-2010 12:12 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: