Bosanska crkva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Bosanska crkva
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz historije.

Crkva bosanska je bila crkvena zajednica bosanskih hrišćana u srednjem veku. Iako su je katolička i pravoslavna crkva smatrale jeretičkom, njeni pripadnici su sebe smatrali pravim hrišćanima. I dan danas se u nauci vode rasprave o karakteru crkve bosanske i njenoj povezanosti sa bogumilskim pokretom.

Bosanska crkva je pružala utočište verskim prognanicima sa raznih strana: bogumilima iz Raške, patarenima iz Dalmacije i katarima sa zapada, zbog čega je pokretano više krstaških pohoda na Bosnu.

Crkva bosanska prestala je da postoji nakon sloma srednjovekovne bosanske države i osmanlijskog osvajanja Bosne 1463. godine.

Ni oko jedne teme u bosanskoj historije nisu se toliko koplja lomila koliko oko sizmaticke Crkve bosanske u srednjem veku. Ni dan-danas se ne moze o toj temi raspravljati a da se ne dotaknu i savremeni mitovi i ideologije kojima je ona posluzila, ili koje je ona proizvela. Srednjovekovna je hereza, bas kao i povest seljackih buna, tema koja sama po sebi nuka istoričare na nekakvu podsvjesnu romanticnu identifikaciju s njom: krivovernici se cesto doimlju kao hrabriji, originalniji i zanimljiviji od obicnih pravovjernika. A nacionalna hereticka (ili navodno hereticka) crkva budi u istoričara poseban osjecaj identifikacije s njom; za mnoge istoričare Bosne ovaj osebujni bosanski fenomen lezi u samom srcu bosnjačke nacionalnosti. Nije cudo sto su se oni koji su pisali o toj temi s vremena na vreme ponasali kao da je u pitanju nesto vaznije od puke naučničke objektivnosti.


BOSANSKA CRKVA


Utemeljitelj svih modernih proučavanja Crkve bosanske bio je naucnik Franjo Racki, najugledniji hrvatski istoričar 19. veka. U nizu napisa sto ih je objavio 1869. i 1870. godine prikupio je svu tada raspolozivu gradju i pokusao dokazati da je Crkva bosanska bila izdanak bogumila.

Istorija


Hrišćanska crkva u Bosni se prvi put pominje pod latinskim imenom -{ecclesia bosnensis}- (ili -{bistuensis, boestoensis}-) 530. i 533. godine na crkvenim saborima u Saloni, metropoli rimske Dalmacije, gde je njen biskup (episkop) Andrija potpisao akte crkvenih sabora . Smatra se da je sedište ove starohrišćanske crkvene opštine bilo u Mošunju kod Travnika ili kod Zenice, u vreme kada su Bosnom vladali Istočni Goti.


XI vek


Najranije podatke o Crkvi bosanskoj dobijamo iz spiska dedaova crkve bosanske, gde se kao prvi poglavar navodi deda Jeremija, za koga se pretpostavlja da je vodio crkvu između 1010. i 1024. godine i koga neki povezuju sa popom Jeremijom.

U to vreme neki od hrvatskih glagoljaša i pristalica slovenskog bogosluženja, koje je katolička crkva proglasila jereticima na splitskim saborima otišli su u Bosnu, gde je crkva dopuštala staroslovenski jezik.


XII vek


Za vreme Kulina bana (1180—1204) bosanska crkva dospela je u središte međunarodne pažnje jer je pružala utočište prognanim patarenima iz Dalmacije i babunima iz Raške. Ban Kulin je bio oženjen sestrom Stefana Nemanje, za koju se tvrdi da je imala bogumilska uverenja. Kulin je prognanima pružio utočište i primio ih kao dobre hrišćane i tako ostao u narodu upamćen kao „dobri ban Kulin“.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Srpska crkva u doba Nemanjića derrick 0 1,371 08-02-2014 03:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Bosanska država u srednjem vjeku Dzemala 0 2,232 18-02-2011 12:20 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Kotromanici - srednjovijekovna Bosanska vladarska dinastija Dzemala 0 2,819 18-10-2010 08:33 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Crkva kao svetovna institucija Dzemala 0 980 29-08-2010 12:38 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Bosanska crkva Dzemala 0 1,907 16-05-2010 07:10 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: