Boravak srpske vojske na Krfu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Boravak srpske vojske na Krfu
UVOD


Početak rata - Prvi svetski rat počeo je napadom Austro-Ugarske na Srbiju s ciljem da uništi nezavisnu srpsku državu koja je inspirativno delovala na njene jugoslovenske podanike u borbi za nacionalno oslobođenje ispod vlasti Habsburške monarhije. U slamanju Srbije austro-ugarski vladajući krugovi su videli šansu da sačuvaju državni integritet Monarhije i učvrste svoju dominaciju na Balkanskom poluostrvu. Nemačka je, naročito od balkanskih ratova iz kojih je Srbija izašla ojačana a njene velike vojne pobede naišle na ogromno oduševljenje u svim jugoslovenskim pokrajinama, stalno podsticala i hrabrila svoju saveznicu da oružjem pokori svog malog ali opakog suseda, nadajući se da će se time ostvariti davnašnji san germanskog imperijalizma za otvaranje južnog kraka za prodor na istok.

Pošto bi pokoravanje Srbije i uspostavljanje germanske dominacije na Balkanu direktno ugrozilo interese sila Antante na Mediteranu i na Bliskom istoku i komunikacije sa njihovim kolonijalnim posedima u Aziji, one su ustale u odbranu Srbije. Ali, kako je Srbija u planovima sila Antante bila u drugom planu u borbi sa Centralnim silama oko svetskog gospodstva, to je i njihova pomoć Srbiji bila podređena toj borbi i posebnim kalkulacijama i protivrečnim težnjama prema Balkanu. Mada je Srbija bila, kao što smo videli, njihov pouzdan i lojalan saveznik, čija je vojska u periodu 1914-1917. godine učinila velike usluge savezničkoj stvari, savezničke vlade i vrhovne komande su se prema njoj odnosile s promenljivim raspoloženjem i bez osećanja široke savezničke solidarnosti. Politika rezervisanog odnosa prema Srbiji i doktrinarna shvatanja vojnih stratega Antante odrazili su se i na problem vojnog angažovanja saveznika na balkanskom ratištu. Antanta nije bila pripremljena za izvođenje vojnih dejstava na Balkanu. U stvari, vojni stratezi velikih sila oba zaraćena tabora smatrali su da će se rat završiti brzo i to u nekoliko velikih sudara glavnih zaraćanih sila. Pri takvim koncepcijama nije se ni pomišljalo da se izvode operacije većeg obima na Balkanu. Kada se, međutim, posle neuspelih ofanzivnih poduhvata na početku rata, pojavila tendencija za uvlačenje u rat novih saveznika i otvaranja novih frontova, Antanta nije mogla da se blagovremeno angažuje na Balkanskom poluostrvu. Vojni stručnjaci su se i dalje držali krute podele evropskog ratišta na glavna i sporedna vo-jišta. U stvari, u Evropi nije moglo biti drugostepenog vojišta, najmanje je to mogao biti Balkan, koji je izukrštan međunarodnim putevima i načičkan bajonetima, bio prirodno bojište. Isturena Srbija na najosetljivijem boku najslabijeg protivnika, pružala je šansu za uspešnu bitku. Ali, izukrštani suprotni interesi savezničkih država nisu se mogli izmiriti da bi se složno nastupalo.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Boravak srpske vojske na Krfu 5
1.1 Prebacivanje na Krf i Vido 5
1.2 Organizacija oporavka 6
1.3 Uloga saveznika u oporavku 8
1.4 Reogranizacija vojske 9
1.5 Popuna vojske 13
1.6 Krfska deklaracija 18
ZAKLJUČAK 21
LITERATURA 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:44 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Autokefalnost srpske crkve derrick 0 2,903 09-02-2014 01:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Prvi svetski rat – pobede srpske i crnogorske vojske 1914. godine VS1 0 1,663 17-02-2012 06:09 PM
zadnja poruka: VS1
  Prvi svetski rat – napad na Srbiju 1915. i povlačenje srpske vojske, stvaranje Solun VS1 0 1,907 17-02-2012 06:08 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: