Blagajnicko poslovanje u turistickim agencijama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Blagajnicko poslovanje u turistickim agencijama
Uvod


Blagajna je posebno uređeno radno mjesto u organizacionom delu Banke, opremljeno blagajničkim stolom i kasetom, namenjeno čuvanju gotovine I vrednosti, te mjesto na kojem se prima i izdaje novac (domicilna valuta i strana
valuta), kao i druge vrednosti koje su predmet blagajničkog poslovanja.

• Blagajničko poslovanje podrazumeva:
• postupak s gotovinom i vrednostima u zaključanoj gvozdenoj kasi (otvara se u
prisustvu dva suključara),
• postupak s gotovinom i vrednostima podrazumeva likvidiranje novčanih dokumenata, obavljanje poslova uplata i isplata uz kontrolu ispravnosti novčanica pomoću raspoloživih tehničkih pomagala za ovu namenu, • postupak s blagajničkim razlikama (manjkovima i viškovima),
• postupak nošenja, čuvanja i rukovanja ključevima gvozdene kase i priručne kase
u Poslovnici.

Blagajnik – službenik na šalteru Banke koji obavlja poslove uplate, isplate I prenosa sredstava, unovčavanje čekova, uplate kreditnih rata, poslove menjača, druge bankarske usluge.

Osnovni pojmovi
Gvozdena kasa je kasa smeštena u Poslovnici namenjena čuvanju gotovine i vrednosti te priručnih kaseta. Priručna kaseta - namenjena je čuvanju gotovine i
vrednosti te prenošenju istih iz prostora gdje se nalazi gvozdena kasa u blagajnu.
Paket sadrži od 2-10 punih svežnjeva istovrsnih novčanica (iste valute i apoenske strukture), puni paket sadrži 10 svežnjeva, odnosno 1000 komada istovrsnih novčanica.

Centralni trezor je posebno namjenski opremljen prostor, kojeg čine komore za držanje i čuvanje vrednosti i manipulativni prostori za manipulacu vrednostima.
Suključari su ovlaštene osobe u Poslovnici koje rukuju ključevima i šifrom za otvaranje gvozdene kase.
Novčani dokumenti su dokumenti koji se koriste u šalterskoj aplikaci (uplatni i isplatni dokumenti, te dokumenti za bezgotovinski prenos).

Blagajnik, za vreme rada sa strankama ne sme napuštati blagajničko mjesto, osim u opravdanim slučajevima, a isto tako ne sme dozvoliti pristup neovlaštenim osobama u prostor blagajne.
Za rad s gotovinom u blagajničkom prostoru odgovoran je blagajnik, odnosno, suključari, ukoliko je šteta nastala nestručnim I nesavjesnim rukovanjem pri otvaranju glavne trezor kase, odnosno, ako se, iz bilo kojih razloga, nisu poštovale propisane procedure.Blagajna

U blagajni se obavlja poslovanje s klentima, koje se svakodnevno na kraju smjene zaključuje, a višak gotovine se predaje u Centralni trezor ili se čuva u gvozdenoj kasi, u kojoj, nakon smjene, ostaje i novac iz priručne kasete zajedno s priručnim kasetama.

Blagajna može biti mješovita (KM i devizna zajedno). S obzirom na trajanje obrade transakca, može biti I blagajna za brze i za spore transakce.
Banka može organizovati privremenu blagajnu u prostoru drugog pravnog lica, ako ova osigura uslove za njen rad u skladu s propisima, o čemu se zaključuje posebni ugovor.

U blagajnički prostor tokom rada blagajne mogu ući:
- nadležni rukovodilac,
- suključar,
- Trezorista,
- zaposlenik iz Odjeljenja interne revize.
Banka se može opredeliti da poslove likvidature obavlja jedna osoba, a poslove
blagajne druga osoba, a može doneti odluku da su likvidator i blagajnik jedna osoba, ukoliko to smatra opravdanim.

Blagajnički maksimum
Blagajničkim maksimumom smatra se najveći iznos gotovine koji ostaje u zaključanoj gvozdenoj kasi na kraju radnog dana.Blagajnički maksimum se određuje Odlukom Uprave Banke na predlog nadležne Direkcije, koja svoj predlog temelji na vrsti gotovinskog prometa blagajne, očekivanom iznosu prometa, dotiranju i predaji gotovine iz Centralnog trezora i u Centralni trezor Banke.
Odluka o blagajničkom maksimumu se menja po potrebi.

UPLATE NA BLAGAJNI

Početno stanje blagajne predstavlja ostatak gotovine, koja je preostala pri zaključivanju blagajne prethodnog dana. Blagajna se, po pravilu, snabdeva gotovim novcem iz Centralnog trezora Banke, odnosno, iz gvozdene kase. Međutim, moguće su i dotace iz jedne blagajne u drugu tokom dana, kao i primopredaja gotovine između blagajni u različitim smjenama. Celu proceduru treba provesti tako da se ovaj posao obavi pre zaključivanja blagajne, dok je sam postupak primopredaje novca između blagajni u istoj smjeni I blagajni u različitim smjenama isti, kao i prateća dokumentaca.

Uplata

Blagajnik prima uplate od Klenta u korist njegovih računa i računa drugih Klenata, po nalogu uplatioca, a na osnovu uplatnog dokumenta.
Nakon što je utvrđen identitet Klenta, završena izrada odgovarajućeg dokumenta za uplatu, potpis uplatioca, terminalska evidenca uplate, potpis likvidatora, likvidator dostavlja uplatni dokument na blagajnu.
Primljenu gotovinu blagajnik broji pred uplatiocem. Blagajnik drži odvojeno svu gotovinu primljenu od jednog uplatioca do konačnog utvrđivanja tačnosti iznosa, kao i ispravnosti preuzetih novčanica. Za preuzete novčanice blagajnik sačinjava specifikacu na dokumentu, koja mu može poslužiti za otklanjanje mogućih blagajničkih razlika, ukoliko se iste naknadno pojave.


Ukoliko se, prilikom brojanja novca utvrdi neslaganje, blagajnik višak novca odmah vraća uplatiocu, odnosno, traži razliku ukoliko je uplatilac dao manji iznos.
Uplatilac ne može vršiti naknadnu reklamacu.
Međutim, utvrdi li se razlika u blagajni u visini reklamiranog iznosa, reklamacija se može uvažiti i tada se reklamirani iznos vraća uplatiocu. Blagajnik isključivo sam rukuje gotovinom za koju i odgovara, međutim kod velikog broja položenih novčanica, ako je uz sve to potrebno sačiniti i specifikacu serskih brojeva (novčanica od USD 20.- i veći apoeni), rukovodilac može, uz saglasnost blagajnika, odrediti osobu koja će pomoći pri brojanju novca.

Blagajnik potvrđuje prem novca svojim potpisom i isti ovjerava pečatom. Primljenu gotovinu blagajnik sortira po vrsti i apoenima. Novac, koji će kao suvišak predati u gvozdenu kasu, blagajnik je dužan propisno upakovati. Pakovanje se odnosi na iste vrste novčanica, gdje se isti apoeni pakuju u pasice koje blagajnik potpisuje, kao i pakovanje metalnog novca u vrećice, po vrstama i apoenima, koje, također, potpisuje blagajnik.
Vrstu kovanog efektivnog stranog novca i apoene koji se mogu otkupiti, ili primiti kao polog, određuje Centralni trezor banke gdje se novac i šalje. Kad blagajnik primi dotacu od zaposlenika ovlašćene agence za zaštitu I transport novca potpisuje odmah specifikacu dotace. Nakon odlaska zaposlenika ovlašćene agence za zaštitu i transport novca komisski se broji novac (dotaca). U slučaju viška, ili manjka, odmah se obavještava Centralni trezor, odnosno, nadležna osoba u Poslovnici od koje se preuzeo novac, a prema internim uputstvima za viškove i manjkove.
Ukoliko se blagajničko poslovanje obavlja po principu blagajnik – likvidator u jednoj osobi, sve navedeno u ovom delu obavlja ta osoba.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
17-04-2010 05:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Komunikacija i poslovanje organizacije u kriznoj situaciji Maja 0 1,625 09-03-2012 05:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Uredsko poslovanje i službeno dopisivanje - hr Dzemala 0 3,151 14-08-2011 10:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Poslovanje prodavnice - hr Dzemala 0 3,595 12-04-2011 11:06 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Međunarodno poslovanje - hr Dzemala 0 1,453 12-04-2011 10:28 PM
zadnja poruka: Dzemala
  E-poslovanje u Srbiji Dzemala 0 1,934 20-02-2011 04:34 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: