Bitka kod termopila -termopilska bitka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Bitka kod termopila -termopilska bitka
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz istorije.

Grčko-persijski ratovi ili Persijski ratovi predstavljaju seriju ratova od 499. godine p.n.e. do 449. godine p.n.e., između Persijskog carstva i gradova - polisa u Grčkoj. Rat se završio Kalijinim mirom, oko 449. godine p.n.e. Grčko-persijski ratovi trajali su pedeset godina, sa dužim ili kraćim predasima. Sukobi su počeli kada su Grci u Maloj Aziji pokušali da se oslobode persijske vlasti.
Persijanci u to vreme gospodarili su ogromnom prostranstvima - od reke Inda na istoku do Siriji, Fenikije i Egipta na zapadu. Pod njihovom vlašću bili su i mnogobrojni grčki gradovi na zapadnoj obali Male Azije
Uvod u ovaj sukob predstavlja Jonski ustanak, 500. godine p.n.e. do 494. godine p.n.e. Grci u Maloj Aziji, pod vlašću Persije, pobunili su se protiv persijske vlasti uz pomoć Atene i Eretrije. Kada je ustanak ugušen, 494. godine p.n.e., bilo je samo pitanje vremena kada će Perzija napasti slobodne gradove u Grčkoj. 492. godine p.n.e. persijski vojskovođa Mardonije je potčinio Traciju i prisilio Aleksandra Makedonskog da stane na stranu Persije. Međutim, persijska flota je teško stradala kod Atosa i Mardonije je morao odustati od pohoda u Grčku.
490. godine p.n.e., Darije I, persijski kralj, je saznao da Hipija, bivši atinski tiranin, još uvek ima veliku potporu u Atini. Velik deo stanovnika Atene je bio spreman se potčiniti persijskoj vlasti u zamenu za oprost zbog učestvovanja u Jonskom ustanku. Darije I je poslao velike snage da zauzmu Eretriju. Atinjani su pozvali u pomoć Spartu, a sami krenuli prema Eretriji. Eretrija je zauzeta nakon devet dana opsade. Ipak, Atijani su katastrofalno porazili Persijance u bitci kod Maratona, 490. godine p.n.e. Zatim je stigla i spartanska vojska, ali su Persijanci već pobegli sa brodovima.
480 p.n.e. Kserko I, koji je nasledio Darija I, je pripremio veliku ekspediciju za pohod na Grčku. Persijanci su diplomatijom osigurali predaju velikog dela srednje Grčke:Tesalija, Argos, Delfi i dr. Grci su zauzeli položaj kod Termopila, a mornarica kod rta Artemizij. Pomorska bitka kod Artemizija, 480. godine p.n.e., završila se bez strateškog rezultata uz velike gubitke sa obe strane.
U isto vreme u bitci kod Termopila, Persijanci su uspeli, usprkos velikim gubicima, proći strateški važan prolaz. Persijanci su sad kontrolirali Egejsko more, jug Grčke sve do Atike te su zauzeli napuštenu Atenu i spalili ju. Međutim, Grci su katastrofalno porazili Persijance u pomorskoj bitci kod Salamine, 480. godine p.n.e. Ova bitka znači prekretnicu u ratu. Do tog trenutka Persijanci su imali prevlast i na moru i na kopnu. Persijanci su tu izgubili većinu brodova. Kserko I se sa preostalim brodovima vratio u Aziju dok je Mardonije sa persijskom vojskom prezimio u Tesaliji. Idućeg proleća Mardonije je dva puta ponudio Atini separatni mir, ali je bio odbijen. Atijani su udružili snage sa Spartancima, koji su poslali vojno pojačanje. Grci su pobedili u bitci kod Plateje, 479. godine p.n.e., gde je poginuo i Mardonije. Istovremeno su Persijanci poraženi i u pomorskoj bici kod Mikale, 479. godine p.n.e. Ostatak persijske vojske na kopnu je nakon toga napustio Grčku. Time je persjski pohod na Grčku doživeo potpuni neuspeh.
Atinjani su postigli i dvostruku pobedu u pomorskoj bitci kod Salamine, 449. godine p.n.e., kod Kipra. Oko 449. godine p.n.e., ili 448. godine p.n.e., atinski izaslanik Kalija i persijski kralj Artakserko I dogovorili su Kalijin mir. To označava kraj Grčko-persijskih ratova. Kalijinim mirom Persija je priznala Grcima u Maloj Aziji pravo na samostalnost, a Persiji je vraćen Kipar. Persijskoj floti je zabranjen ulaz u Egejsko more
Grčko – persijske ratove, kao što se može videti obeležile su brojne bitke. Nesumnjivo najveći značaj ima Termopilska bitka koja će biti predmet ovog rada u nastavku.

S A D R Ž A J

1 UVOD 3
2 Bitka kod Termopila 4
2.1 Topografija bitke kod Termopila 6
2.2 Pozadina bitke i odnos snaga pred bitku 8
2.3 Tok bitke kod Termopila 12
3 ZAKLJUČAK 14
4 LITERATURA 15

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:02 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Bitka na Neretvi derrick 0 1,574 09-02-2014 01:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Sudovi i suđenje kod naroda Starog Istoka - hr derrick 0 978 08-02-2014 03:10 PM
zadnja poruka: derrick
  Pismo, knjiga i periodika kod srba u 18. veku Maja 0 1,175 27-08-2012 12:20 PM
zadnja poruka: Maja
  Srbija 1914. - atentat -cer - drina - kolubarska bitka Maja 0 1,896 27-08-2012 12:03 PM
zadnja poruka: Maja
  Proces projektovanja kod objekata korbizje Dzemala 0 1,546 13-08-2011 10:40 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: