Biogeografija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Biogeografija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Biogeografija je nauka koja proučava rasprostranjenost živih bića na Zemlji i njihovu zavisnost od geografske sirine.Koreni biogeografije nalazimo jos u antickoj Grckoj i Rimu. Tek je pohod Aleksandra Makedonskog u Persiju i Indiju omogućio da se upozna živi svet izvan Mediterana. Prva biogeografska upoređivanja izvršio je Teofrast, Aristotelov učenik, za vrema pohoda Aleksandra Makedonskog i došao je do zaključaka o uticaju klime na vegetaciju, o specifičnostima vegetacije mangrove, o razlikama izmađu planinske i nizijske vegetacije itd.
Ipak , stvaranje jedinstvene biogeografske nauke, koja proučava čitavu zemlju, vezano je za velika putovanja velikih putnika kao što su: Kristofer Kolumbo, Marko Polo, Vasko De Gama, Amerigo Vespuči, Magelan, Čarls Darvin i Amundsen i dr.
Nesumnjivo, osnivač biogeografije je Aleksandar Humbolt. On je svojim naučnim delima postavio temelje novoj nauci i dao podstrek za njen dalji razvoj.
Nakon Humbolta pojavljuje se niz botaničara, zoologa, i biogeografa koji su dalje razvijali biogeografiju. Čarls Darvin je u tom pogledu jedan od najznačajnijih.
Razvoju biogeografije na prostoru Balkanskog poluostrva najviše je doprineo biolog Josif Paančić.

Danas je biogeografije postala jedna od vrhunskih biološko-geografskih nauka, obogaćena novim sadržajima; ona se sada oslanja na čitav niz drugih nauka, koje se takođe oslanjaju na nju.

Prema klasičnoj šemi biogeografgija se deli na sledeće kategorije:
1)Horologija- nauka 0o savremenoj rasprostranjenosti živih bića na Zemlji, pri čemu je osnovni objekat istraživanja areal
2)Istorijska biogeografija- nauka o prošlosti rasprostranjenja određenih grupam biljaka i životinja;
3)Sintezna biogeografija- nauka koja definiše geografsko- biološku strukturu rasprostranjenosti živih bića na Zemlji
4)Ekološke biogeografija- nauka koja proučava ekologiju živih bića i ekološke uslove staništa.

U novo vreme u okviru biogeografije pojavljuje se sve više biogeografskih disciplina kao što su: fitogeografija, zoogeografija, populaciona biogeografija, ostrvska biogeografija, planinska biogeografija, pelobiogeografija itd.

Biogeografske oblasti na Zemlji

Na Zemlji se izdvaja pet toplotnih pojaseva:jedan zarki,dva umerena i dva hladna(polarna) pojasa.
Kako rasprostranjenost biljnih i zivotinjskih zajednica zavisi prvenstveno od klime u okviru svakog toplotnog pojasa mozemo izdvojiti vise biogeografskih oblasti

Biogeografske oblasti zarkog toplotnog pojasa

Zarko toplotni pojas se prostire izmedju 30° severne i 35° južne geografske sirine.Osnovna karakteristika ovog pojasa je temperatura visa od 20 °C u toku citave godine.S obzirom na godisnju kolicinu padavina i njenu raspodelu u toku godine u zarkom toplotnom pojasu se izdvajaju sledece biogeografske oblasti
1)oblast tropskih suma
2)oblast vegetacije mangrove
3)oblast savane
4)oblast pustinja

Oblast tropskih šuma

Oblast tropskih suma mozemo podeliti na:
a) oblast vlažnih (kišnih)tropskih šuma
b) oblast monsunskih tropskih šuma

a) Oblast vlažnih ( kišnih ) tropskih šuma


Tropske kišne šume predstavljaju najbujniju i u pogledu strukture najsloženiju vegetaciju na Zemlji. Tropske kišne šume su rasprostranjene u onim tropskim oblastima u kojima postoje optimalni uslovi temperature i vlažnosti u toku cele godine. To su oblasti sa vrlo veliki količinama padavina, od 2000-4000mm vodenog taloga godišnje ( u planinskim oblastima Havaja i do 12 000 mm ). Padavine su manje ili više tavnomerno raspoređanje tokom godine i bitno je da nema perioda suše. Temperaturni uslovi su tokom cele godine takođe veoma povoljni i kreću se između 25 °C i 30°C.
Tropske kišne šume su večno zeleni tip šumske vegetacije, sa vrlo visokim drvećem čiji su listovi krupni i većinom sjajni. Kod mnogih vrsta drveća listovi su postavljeni gotovo vertikalno kako sunčevi zraci ne bi padali pravo na površinu lista. Kod tropskih kišnih šuma se ne obrazuje potpuno kompaktan i zatvoren sprat drveća što omogućava bujan razvoj vegetacije lijana, žbunova i zemljastih biljaka.
Tropske kišne šume zauzimaju ogromne oblasti severno i južno od ekvatora:
u Africi ( sliv reke Kongo, donji tok reke Niger i istočni deo Madagaskara ), u Americi ( sliv Amazona, Gvajana, niz ostrva Malih Antila ), u Aziji ( jugozapadni delovi Indije, Malajsko poluostrvo, Filipinske poluostrva ) i u Australiji ( Nova Gvineja, Tihookeanska ostrva i severnoistočni delovi Australije )
Južnoameričke tropske kišne šume zauzimaju ogromne oblasti oko reke Amazon i njenih pritoka kao i istočne primorske oblasti sve do južnih tropa. Ove šume su poznate i pod nazivom selvasi. Selvasi su najbolje razvijeni u zapadnom delu bazena reke Amazon i ističu se po bujnosti i gotovo u potpunosti kompkatnoj vegetaciji

U oblasti reke Amazon mogu se razlikovati dva tira salvasa. Prvi tip se nalazi na nižim položajima i povremeno je plavljen ( tip plavljenih selvasa ili ’’ igapo ’’ ) , dok je drugi tip na uzdignutijem terenu i nije plavljen ( ’’ ete’’ ).
Na istočnim padinama Anda, sa povećanjem nadmorske visine menja se floristički sastav tako da na visini od 1500m dominiraju palme, a na visini od 2400m dominiraju koka, kininovo drvo i drvolike paprati.
Amazonske kišne šume

Afričke tropske kišne šume su razvijene u slivu reke Kongo u oblastima oko Gvinejskog zaliva i Kamerunskih planina. Afričke tropske kišne šume poznate su pod nazivom prašume. U Afričkim prašumama zastupljeno je gorostasno drveće i do 80m. Sa čudovišnim daskastim potpornim korenima.

Azijske tropske kišne šume su najbolje razvijene na Malajskom arhipelagu. Ove šume se odlikuju izuzetnim florističkim bogatstvom, tako je npr. na Javi nađeno oko 500 vrsti biljaka dok je u celoj Evropi nađeno svega 250 vrsta. Od drveća su najzastupljenije drvolike paprati, a biljke kao što su kaučukovac, biber i cimet uzgajaju se kao domaća kultura

Australijske tropske kišne šume zauzimaju manje oblasti u severoistočnim pacifičkim priobalnim područijima. Razvijena su takođe i na novoj Gvineji i veoma su slične malezijskim kišnim šumama.

Životinjski svet tropskih kišnih šuma je takođe veoma bogat i raznovrsan. Ove šume predstavljaju stanište velikog broja majmuna, zveri, gmizavaca, ptica i insekata. Karakteristične životinjske vste kongoanskih kiših šuma su šimpanze i gorile, a azijskih giboni, orangutani, panteri i tigrovi. Amazonskim šumama javljaju se sisari sa dugačkim repovima koji im omogućavaju lakše kretanje kroz šumu. Predstavnici dugorepnih sisara su majmun drekavac, oposum, srednji i mali mravojed.

Oblast monsunskih tropskih šuma

Tropske monsunske šume su razvijene u tropskim oblastima gde periodično i naizmenično duvaju suvi i vlažni vetrovi ( monsuni ) . U vezi s ovom okolnošću postoje duži ili kraći periodi suše i to je pre svega osnovna razlika između tropskih kišnh i monsunskih šuma. Ovaj tip tropskih šuma naročito je karakterističan za jugoistočnu Aziju i poznat je pod nazivom džungle. Monsunske šume su zastupljene u Indokini i na istočnim ostrvima indonezijskog arhipelaga.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: