Biljni i zivotinjski svet Srbije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Biljni i zivotinjski svet Srbije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije.

Izuzetno bogatstvo flore i faune predstavlja nezaobilazan faktor ekonomskog razvoja Srbije pa je samim tim i bitan faktor u planiranju i razvoju aktivnosti u ekoturizmu. Očuvane pejzažne celine, izvanredni prirodni i jedinstveni antropogeni uslovi, ukazuju na to da postoje realni uslovi za afirmaciju održivog ekoturizma. Područja nezasićena privrednim razvojem i u našoj zemlji postaju izazov za stvaranje novih atraktivnih destinacija ekoturizma bez prisustva efekata neželjenih posledica. Ekoturizam treba da doprinese očuvanju kvaliteta prirodnog okruženja kao i usklađivanju turističke tražnje sa kapacitetom ruralnog područja. Zato ekoturizam integralno povezuje sve ekološke resurse u cilju njihovog optimalnog razvoja.
Ekoturizam, definisan kao odgovorno putovanje u oblasti prirode koje čuva životnu sredinu i kulturne vrednosti i podržava blagostanje lokalnog stanovništva, predstavlja veliku razvojnu šansu za turizam Srbije, koji se zasniva na raznolikosti prirodnih i ostalih resursa, očuvanosti prirodne sredine, bogatstvu kulturno-istorijskih spomenika...Danas raste broj turista koji traže povratak prirodi i njenim izvornim vrednostima. Povećava se tražnja za zelenim destinacijama i zaštićenim prirodnim predelima, za čistim i slobodnim prostorom, raste tražnja za zdravom hranom i sredinom. Ostvarenjem svega ovoga, turistima se omogućava otkrivanje kvaliteta života i sopstvenih kulturnih korena.
Na razvoj ekoturizma utiče više faktora, među kojima se kao primarni ističu biljni i životinjski svet, kao prirodna osnova na kojoj se zasniva turistička ponuda. Biljni i životinjski svet može biti sa različitih aspekata uključen u turističku ponudu i može zadovoljiti brojne potrebe savremenog čoveka, kao što su odmor, prikupljanje snage, šetnje, druženje sa prijateljima, vraćanje korenima, starim običajima, uživanje u zdravoj hrani i specijalitetima, uživanje u pejzažima i dr. Zbog značaja biljaka i životinja za održavanje života na Zemlji, jasno je da bez ova dva važna činioca nema ni našeg opstanka.
U okviru ponude u ekoturizmu, veoma značajno mesto ima uloga biljnih i životinjskih vrsta u ishrani, odnosno u gastronomskoj ponudi. U osnovi ove ponude su žitarice (kukuruz i pšenica), kao i povrće koje se koristi za ishranu u svežem ili prerađenom stanju – sušenom, kuvanom, konzrervisanom. Više od polovine povrća ima neposredne divlje srodnike u našoj flori (divlja salata, šargarepa, cikorija, maslačak, luk, kopriva, glehoma, kiselica, zelje,) U našoj flori postoje samonikle vrste voćaka - divlja kruška, divlja jabuka, trešnja, oskoruša, leska, trnjina, dren, kupina, malina, lešnik, šipurak, glog, borovnica, vinova loza i jagoda. Sve ove vrste predstavljaju pravo bogatstvo za razvoj turizma Značajne su i medonosne (lipa, bagrem, matičnjak, majčina dušica, nana, žalfija), začinske vrste (origanum, kim, luk, kleka, majčina dušica, bosiljak, nana i dr). Prednosti samoniklog bilja u ishrani su pre svega u činjenici da su rasle bez pesticida, insekticida, đubriva I hemikalija, u optimalnim prirodnim uslovima. Bogatije su bioaktivnim sastojcima, biološki su vrednije, otpornije. Imaju više vitamina, minerala, enzima i to u odnosu koji je povoljan za naš organizam. Naša zemlja ima 400 vrsta lekovitih biljaka (10% flore), a mnoge od njih su široko rasprostranjene i na tim terenima zaštićenim od zagađenja posebno pogodne za branje. Takve su na primer žalfija, menta, kamilica, kopriva, kantarion, stolisnik, lipa, breza i dr. Posebno su interesantne neke od zaštićenih lekovitih biljaka i njihova staništa, na primer lincuru. Osim ishrane, veliki je značaj životinja gajenih u domaćinstvima koje se bave turizmom, koje turisti mogu da posmatraju, maze, igraju se sa njima, fotografišu, savladaju jahanje, učestvovanje u muži, hranjenje živine, sakupljanje jaja, posmatranje aktivnosti pčela u košnici… Kad su u pitanju divlje životinje moguće je organizovati posmatranje ptica, fotosafari, ribolov, lov. Uspostavljanje međuljudskih kontakata druženjem u prirodi predstavlja sociološki aspect pozitivnog delovanja flore i faune na ljude. Zelena boja listova, njihovo tiho šumorenje, prisustvo fitoncida u vazduhu, povećan sadržaj kiseonika imaju povoljan fiziološki uticaj na čoveka, poboljšavaju mu zdravlje i radne sposobnosti.
Tendencija vraćanja korenima, tradiciji, istoriji i prirodi predstavlja bitan faktor za razvoj turizma. Biljni i životinjski svet svake zemlje predstavlja njeno kulturno nasleđe i utkano je u tradiciju. Kulturne biljke naših naroda vezane za narodne običaje i obrede, kao što su hrast, tisa, orah, lipa i dr., pokazuju iskonsku vezu čoveka i biljaka. Neki od ovih običaja se I danas primenjuju i mogli bi se adaptirati u formu pogodnu za iskorišćenje u turizmu.
Ljudi su odvajkada koristili floru i faunu kao objekat umetničkog izražavanja u različitim aspektima. Biljke i životinje česti su na slikama i prikazujući specifičnosti naše zemlje predstavljaju originalni deo turističke ponude. Takođe su biljni ornamenti česti na ručnim radovima, u slikarstvu i vajarstvu, dokazujući da je biološka zavisnost od biljaka i životinja aktivirala i stvaralaštvo.

Srbija – geografske karakteristike

Srbija se nalazi na Balkanu - regionu jugoistočne Evrope (oko 80% teritorije) i u Panonskoj niziji - regionu srednje Evrope (oko 20% teritorije). No, geografski, a i klimatski, jednim delom se ubraja i u mediteranske zemlje. Ukupna dužina granica sa okolnim zemljama iznosi 2.397 km, od čega je 1.717km suvozemnih i 680km rečnih. Dužina granica po državama susedima iznosi: Albanija 122 km, Bosna i Hercegovina 391 km, Bugarska 371 km,


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:25 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekološki problemi Srbije Dzemala 0 4,908 23-07-2011 05:44 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Biljni i zivotinjski svet Srbije Dzemala 0 4,145 21-08-2010 12:23 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Biljni i zivotinjski svet Australije Vesnica 0 4,356 03-05-2010 11:00 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: