Bilans uspeha, prihodi, rashodi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bilans uspeha, prihodi, rashodi
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi


BILANSI


Najčešće se pod pojmom bilans podrazumeva bilans stanja koji predstavlja stanje imovine jednog preduzeća na odredjeni dan.

Pored bilansa stanja postoje i:

1. Redovni bilansi. To su bilans stanja, bilans uspeha, bilans novčanih tokova, zbirni bilans, konsolidovani bilans.

2. Specijalni bilansi. To su bilansi osnivanja, bilansi fuzije – spajanja, deobni bilans, razdvajanja, sanacioni bilans, likvidacioni bilans, stečajni bilans, poreski bilans i drugi bilansi.

Za potrebe uvodjenja u dvojno knjigovodstvo najvažniji su: bilans stanja i bilans uspeha koji predstavljaju dva osnovna računovodstvena izveštaja. Oni se sastavljaju na osnovu knjigovodstvenih računa po isteku obračunskog perioda. To su dva najvažnija pregleda koje pruža knjigovodstvo.

Bilans stanja pokazuje stanje imovine preduzeća na dan bilansiranja.

Bilans uspeha pokazuje rashode, prihode i finansijski rezultat koji je preduzeće ostvarilo u obračunskom periodu.

BILANS USPEHA


Služi za utvrdjivanje ostvarenih rezultata poslovanja. Predstavlja pregled rashoda, prihoda i ostvareni finansijski rezultat za odredjeni vremenski period. Za razliku od bilansa stanja koji pokazuje stanje imovine preduzeća na odredjeni dan, bilans uspeha pokazuje rashode, prihode i finansijski rezultat koji je preduzeće ostvarilo za odredjeni vremenski period. (od početka obračunskog perioda (godine), pa zaključno sa poslednjim danom obračunskog perioda).

Bilans uspeha ima formu dvostranog računa (formu konta). Na levoj strani su rashodi obračunskog perioda po vrstama, a na desnoj strani prihodi ostvareni u obračunskom periodu za koji se sastavlja bilans uspeha.

U bilansu uspeha se iskazuje i finansijski rezultat koji je preduzeće ostvarilo u obračunskom periodu. Može biti pozitivan (dobitak – kada su ostvareni prihodi veći od nastalih rashoda) – upisuje se na levu stranu bilansa uspeha, i negativan (gubitak – kada su ostvareni prihodi manji od nastalih rashoda) – upisuje se na desnu stranu bilansa uspeha. Unošenjem dobitka na levu stranu bilansa uspeha i gubitka na desnu stranu postiže se ravnoteža zbira leve rashodne i desne prihodne strane bilansa uspeha.

S A D R Ž A J

BILANSI 3
1.1 BILANS USPEHA 3
1.2 OSNOVNE BILANSNE PROMENE 4
1.2.1 Centripetalna kretanja – nastaju kretanjem imovine iz spoljnjeg sveta u preduzeće i dovode do povećanja aktive i pasive, kao i zbira bilansa 5
1.2.2 Centrifugalna kretanja 5
1.2.3 Koncentrična kretanja 5
1.2.4 Periferijska kretanja 6
1.3 Knjigovodstvene promene koje deluju istovremeno na bilans stanja i bilans uspeha (neekvivalentne poslovne promene) 7
1.1 RASHODI I PRIHODI 10
1.2 SASTAVLJANJE PROBNOG BILANSA 12
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:50 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Platni bilans 3 derrick 0 1,510 29-08-2013 02:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Planski i stvarni bilans stanja Dzemala 0 1,601 07-08-2011 01:25 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Rashodi u budzatskom sistem-seminarski rad mat.dipl5 0 1,952 09-09-2010 03:31 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: