Bilanca u Hrvatskim standardima izvještavanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bilanca u Hrvatskim standardima izvještavanja
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Temeljna financijska izvješća, sukladno čl.14. Zakona o računovodstvu Hrvatske, jesu:

1. Bilanca
2. Račun dobitka i gubitka,
3. Izvješće o novčanom tijeku,
4. Izvještaj o promjenama glavnice, i
5. Bilješke uz financijska izvješća.

Temeljna financijska izvješća sastavljaju se za poslovnu godinu, koja je jedaka kalendarskoj godini. Iznimno, poduzetnici koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera mogu financijska izvješća sastaviti za poslovnu godinu koja je kraća od kalendarske. Rješenje o tome izdaje ministar financija na zahtjev poduzetnika.

Poduzetnik kod kojeg nastanu statusne promjene (spajanje, pripajanje) sastavlja financijska izvješća s datumom nastanka dotične promjene.Temeljna financijska izvješća sastavljaju se i prilikom stečajnog postupka i likvidacije trgovačkog društva.

Temeljna financijska izvješća trebaju pružiti istinit, fer, pouzdan pregled imovine, obveza, kapitala, promjene financijskog položaja i dobitka i gubitka. Potpisuje ih zakonski predstavnik poduzetnika, a čuvaju se trajno u izvorniku.

Zakonski predstavnici poduzetnika obavezni su temeljna financijska izvješća predočiti vlasnicima, i to:
- srednji i mali poduzetnici u roku od četiri mjeseca nakon isteka poslovne godine,
- poduzetnici koji provode konsolidaciju u roku od devet mjeseci nakon isteka poslovne godine.

Financijska izvješća u skraćenom obliku, koji vrijedi za male poduzetnike, svi su poduzetnici obvezni predati u sudski registar najkasnije u roku od devet mjeseci nakon isteka poslovne godine.
Svi veliki i srednje veliki poduzetnici ako su organizirani kao dioničarska društva obvezni su jednom godišnje javno objaviti bilancu i račun dobitka i gubitka prema shemi koja vrijedi za male poduzetnike.

U ovom radu bavićemo se bilancom poduzeća.

POJAM BILANCE

Bilanca (engl. balance sheet, njem. Bilanz) je bilanca stanja, dvostrani računovodstveni iskaz koji ima uravnoteženu desnu i lijevu stranu (lijeva strana u kojoj se iskazuje aktiva mora biti uvijek jednaka desnoj strani u kojoj se iskazuje pasiva).

Ona je trenutačni iskaz stanja (na određeni dan) sredstava i izvora sredstava iskazanih u novčanom izrazu. U bilanci stanja iskazuje se vrijednost imovine poduzeća, i to jedanput po pojavnom obliku i funkciji (aktiva) i drugi put po vlasnosti i ročnosti (pasiva). U aktivi bilance (lijeva strana) bilježi se imovina koja se najčešće raščlanjuje na tekuću imovinu, dugoročna financijska ulaganja i fiksnu imovinu. U pasivi (desna strana) bilježe se kratkoročne i dugoročne obveze, te vlastiti kapital (vlasnička glavnica).

Ako poduzeće posluje pozitivno, bilanca ja aktivna, a ostvareni se dobitak bilježi kao saldo izravnanja u pasivi (čini izvor za povećanje imovine iskazane u pasivi). Obrnuto, kada poduzeće posluje negativno, bilanca je pasivna, a ostvareni se gubitak bilježi kao saldo izravnanja u aktivi (tumači se kao smanjenje imovine).

Bilanca pruža korisnicima informacije o tome što poduzeće ima na određeni dan (aktiva), što poduzeće duguje i što mu ostaje kad se od imovine oduzmu obveze (pasiva). Bilanca se obično sastavlja u jednom od dva oblika, i to:

1. dvostrani pregled (po foliju) u kojem se lijeva strana naziva aktivna, a desna pasivna, te
2. jednostrani pregled (po pagini) gdje je prvi (gornji) dio aktivan, a drugi (ispod aktive) dio pasivan. Bilanca je podloga za financijsku analizu, analizu likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i profitabilnosti. Kao najvažniji financijski izvještaj predmet je revizije.

Treba dodati da bilanca sadrži i izvanbilančnu aktivu i izvanbilančnu pasivu.Izvanbilančna aktiva iskazuje vrijednost tuđe imovine koja se nalazi na privremenoj uporabi kod poduzetnika, a izvanbilančna pasiva iskazuje podrijetlo (izvore) tuđe imovine koja je iskazana u izvanbilančnoj aktivi.....

SADRŽAJ:

UVOD 3
1 POJAM BILANCE 4
2 OBLIK BILANCE 4
3 OBAVEZA SASTAVLJANJA BILANCE 4
4 VRSTE BILANCE 5
5 SADRŽAJ BILANCE 7
6 KRITERI UNOŠENJA POZICIJA U BILANCU 9
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 11

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:42 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Mrs 1 - prezentacija finansijskih izvještavanja - ij Maja 0 1,588 02-08-2012 03:14 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: