Bezbednost i zdravlje na radu u nis-naftagas-u, pogon „bušenje“

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Bezbednost i zdravlje na radu u nis-naftagas-u, pogon „bušenje“
Maturski. seminarski, diplomski i master radovi

Нафта и гас, нарочито у последње време, на светском тржишту имају врло високу цену па се велика пажња поклања истраживању, производњи, преради и промету нафте и гаса. Да бих смо дошли до фазе производње, нафте и гаса, неопходно је извршити извести процес бушења и формирања бушотине за експлоатацију нафте и гаса, а те операције у оквиру НИС а.д. Нови Сад, НИС-Нафтагас изводи Погон „Бушење“.

Операције које се изводе у процесу бушења и формирања бушотине са становишта безбедности и здравља на раду су врло ризичне па се велика пажња мора посветити превентивној заштити, што подразумева: информисање, образовање, васпитање и оспособљавање запослених за безбедан и здрав рад, избегавање ризика, процену ризика,отклањање ризика на њиховом извору применом савремених техничких решења, прилагођавање рада и радног места запосленом, замену опасних технолошких процеса мање опасним, давањем предности колективним над појединачним мерама безбедности и здравља на раду.

У овом раду аутор ће посебну пажњу обратити на информисање, образовање, васпитање и оспособљавање запослених погона „Бушење“ за безбедан и здрав рад као једној од основних превентивних мера у савременом систему безбедности и здравља на раду.

Када говоримоо опасностима и штетностима у радној и животној средини „са становишта теорије образовања и васпитања постоје три основне групе фактора (узрочника) опасности и штетности, а то су: материјални, организациони и људски. Са становишта теорије образовања и васпитања посебан значај има људски (субјективни) фактор као узрок опасности и штетности у радној и животној средини, јер по неким ауторима удео људског фактора у повредама на раду креће се преко 50 %. Људски фактор подразумева појединачне или скупне недостатке човека као појединца у односу на његову свест, знање, способности и друге облике квалитета и понашања према захтевима рада и животне средине. Већина недостатака у човеку налази се у неадекватној или недовољној припремљености и оспособљености за безбедан и здрав рад“. (А Ранчић, 1993.)

И поред наглог техничко технолошког развоја друштва и примене савремених материјала, техничко-технолошких мера и решења узроци који доводе до повреда на раду се никад у потпуности не могу уклонити, јер је увек присутан неизбежан фактор „човек са својим квалитетима и недостацима као основни фактор од кога зависи поузданост, безбедност и квалитет радне и животне средине. Отуда нема сумње да ће ефикасност и квалитет у превентивним активностима у овој области и отклањању могућих последица повреда на раду зависити од тога у којој мери су запослени образовани, оспособљени и информисани за безбедност и здравље на раду. (В. Николић, 2004.)

Овим радом, у складу са својим искуством и искуством најближих сарадника, аутор жели дати скроман допринос „формирању и развоју безбедносне свести и културе, стицању и подизању нивоа општих и посебних знања за безбедност и здравље на раду и остваривању могућности за организовано стручно и превентивно деловање у свакоднеб+вним радним и животним активностима“, (В. Николић, 2004.), код свих запослених у НИС-Нафтагасу а посебно запослених ангажованих на бушаћим постројењима (на нафту и гас), где је и ризик од повреда на раду и нарушавања здравља запослених највећи.

НАФТНА ИНДУСТРИЈА СРБИЈЕ (НИС а.д. НОВИ САД)

НИС а.д. Нови Сад је једна од највећих нафтних компанија у земљама југоисточне Европе. Основана је одлуком Владе Републике Србије о оснивању акционарског друштва за истраживање, производњу, прераду, дистрибуцију и промет нафте и нафтних деривата и истраживање и производњу природног гаса. Уписом у регистар привредних субјеката код Агенције за привредне регистре 01.10.2005. године НИС а.д. је стекао својство привредног субјекта организованог као акционарско друштво затвореног типа. Оснивач и власник 100 одсто акција је Република Србија.

НИС а.д. Нови Сад је највећи од пет следбеника Јавног предузећа НИС, које је пословало од 01.01.1992. до 01.10.2005 године.

НИС а.д. Нови Сад чине три дела: НИС-Нафтагас, НИС-Петрол и НИС-ТНГ.

НИС а.д. Нови Сад какав данас постоји је резултат активности менаџмента у правцу транзиционог реструктуирања и припреме компаније за будући процес приватизације.


НИС-НАФТАГАС

НИС-Нафтагас је део Нафтне индустрије србије који се бави истраживањем и производњом нафте, природног гаса, течног нафтног гаса и газолина, пијаће воде, експлоатацијом подземних вода, геотермалне енергије и учљен-диоксида, инжењерингом у области нафтне индустрије, пројектовањем и изградњом објеката.


Осврт на историјски развој НИС-НАФТАГАС-а

10. фебруара 1949. године одлуком владе Федеративне Народне Републике Југославије основано је Предузеће за истраживање и производњу нафте са седиштем у Зрењанину. Код формирања предузећа располагало се врло оскудним средствима рада, квалификованих кадрова било је врло мало, свега десетина бушача, механичара, техничара и само три инжењера.

Прво гасно поље пронађено је 13. јула 1949. године код Велике Греде у Банату, а 17. новембра 1952. године прво нафтно поље код Јерменоваца такође у Банату. Од тог тренутка креће снажан развој Нафтагаса, који име добија 1953. године. Следеће године управа предузећа је премештена у Нови Сад, а производња нафте је започета 1956. године.

Увећава се број високо образованих кадрова, пре свега геолога, геофизичара и нафтно-рударских стручњака, што омогућава повећање интензитета истражних радова и афирмацију предузећа као успешног истраживача и произвођача нафте и гаса. 1968. године стручњаци Нафтагаса први пут бивају ангажовани на пословима истраживања нафте у иностранству (Јордан).

Почетком седамдесетих година Нафтагас започиње истраживања и експлоатацију геотермалне воде са циљем њене шире примене у енергетске сврхе.

1984. године у Бечеју отпочиње производња угљен-диоксида.

1985. године отпочиње производња нафте у Анголи.

Од 31. децембра 1991. године Нафтагас послује у саставу Јавног предузећа Нафтна индустрија Србије, до 01.10.2005. године.

2005. године почиње производња течног-нафтног гаса у Елемиру и пуштена је у рад Фабрика за производњу пијаће воде „Јазак“

Данас Нафтагас осим у Србији изводи радове и у Анголи, Египту,Тунису и Туркменистану.


Производи и услуге, делатност и организациона структура НИС-Нафтагаса


Производња и услуге

Главни производи и услуге:

- Нафта, гас, течни нефтни гас, газолин, пијаћа вода, геотермална енергија и угљен-диоксид
- Услуге инжењеринга у области нафтне привреде
- Услуге геофизичких истраживања, израде бушотина, извођење радова у бушотинама, израде и опремање бушотина на воду, лабараторијске обраде, анализе и испитивања и системске подршке менаџменту
- Производња , одржавање и ремонт рударске опреме која се користи у истраживању и производњи нафте, гаса, подземних вода и геотермалне енергије.

НИС-Нафтагас у бројевима:

- До сада је произведено нефте, гаса, подземних вода и геотермалне енергије у вредности од преко 10 милијарди USD
- Избушено је преко 2.150 бушотина, односно око 3,7 милиона метара
- У експлоатацији је тренутно 700 нафтних и 70 гасних бушотина
-Урађено је 70.000 дводимензионалних и преко 70 тродимензионалнихсеизмичких истраживања
- Избушено је 2.800 бушотина за водоснабдевање широм земље
- Избушено је 80 хидротермалних бушотина, односно преко 100.000 метара.

Годишња производња:

- Производња домаће сирове нафте годишње прелази 650.000 тона
- Производња гаса годишње износи 300.000.000 метара кубних
- Производња течног-нафтног гаса и газолина се креће око 20.000 тона
- Производња нафте из иностранства се приближава цифри од 100.000 тона

Делатност

Нафтни инжењеринг и консалтинг обухвата све фазе истраживања и експлоатације нафте, гаса, подземних вода и геотермалне енергије у оквиру:

- Нафтне геологије
- Резервоар инжењеринга


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Bezbednost saobraćaja u krivinama Vojvodine derrick 0 936 25-07-2013 12:25 PM
zadnja poruka: derrick
  Bezbednost u elektronskom poslovanju i njen značaj u preduzetnistvu derrick 0 1,074 25-07-2013 12:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Savremene komunikacije i ekonomska bezbednost derrick 0 985 23-07-2013 10:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj osiguranja drumskih vozila na bezbednost saobraćaja - diplomski VS1 0 1,016 19-06-2013 09:39 PM
zadnja poruka: VS1
  Sigurnost pri radu na tračnoj pili - diplomski - hr derrick 0 1,414 20-02-2013 12:34 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: