Berza, pojam vrste karakteristike i berzanski poslovi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Berza, pojam vrste karakteristike i berzanski poslovi
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Danas su berze visoko organizovane institucije, sa specifičnim oblikom inkorporacije, odnosno one su neprofitne institucije, u vlasništvu države, ili učesnika u trgovini, sa strogo utvrđenim pravilima trgovanja i definisanim predmetima i učesnicima. Od kad postoje, berze predstavljaju neutralno javno mesto na kome se izvršavaju nalozi za kupovinu ili prodaju, i blagovremeno pružaju informacije o svim zaključenim transakcijama. Koncetracijom transakcija ponude i tražnje na jednom mestu uslovljava formiranje cena za određenu transakciju. U sadašnje vreme, procesa tranzicije u postkomunističkim zemljama privatizacija društvenih sredstava, odn. nastanak brojnih akcionarskih društava, osim ostalog iziskuje kao neminovnost potrebu organizovanja tržišta na kome će se trgovati akcijama ovih preduzeća ali i drugim hartijama od vrednosti. Jer u protivnom vlasnička transformacija može doživeti fijasko, bolje rečeno biće bez ikakvih rezultata i efekata.


Pojam berze

Berza prestavlja institucionalizovano razmensko mesto na kojem pojedini članovi obavljaju robnu razmenu ili transakcije hartija od vrednosti, a u cilju sticanja dobiti, i mesto gde se na osnovu njihove ponude i tražnje vrši vrednovanje hartija od vrednosti.
Drugim rečima, berza predstavlja prostor na kome se trguje dugoročnim finansijskim instrumentima. Postoji više različitih objašnjenja o nastanku reči »berza«.
Po jednom mišljenju reč koja označava lokaciju za specifičnu funkciju trgovine, u srednjevekovnoj Holandiji bila je ime familije Van der Burse, u čijoj je zgradi obavljana trgovina vrednosnim papirima, što je i najubjedljivije objašnjenje ovog pojma...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
15-04-2011 01:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i značaj indirektnih poreza derrick 0 1,062 06-02-2014 03:47 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i značaj kamate derrick 0 1,238 06-02-2014 03:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, cilj i značaj računovodstva derrick 0 850 06-02-2014 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Tržište, pojam, značaj i podela tržišta derrick 0 1,073 06-02-2014 01:06 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i klasifikacija poreza derrick 0 1,767 31-08-2013 05:15 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: