Berza Bosne i Hercegovine

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Berza Bosne i Hercegovine
[align=justify]Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Обележје савремених финансијских тржишта је стално креирање нових финансијских инструмената и брисање граница између националних тржишта. Настају нови финансијски инструменти, нарочито на тржишту финансијских деривата. Усавршавају се телекомуникациони системи и информациона технологија, што омогућава електронски пренос података, који је претпоставка за континуирану трговину и дематеријализацију трговине, аутоматизовано салдирање операција и сл. Перманентно се усавршавају постојеће и стварају нове институције на финансијском тржишту. Савремена финансијска тржишта карактеришу континуелност, интернационализација и глобализација, финансијске иновације и дерегулациони токови.

Стални развој комуникација ствара услове за континуирано функционисање финансијских тржишта, односно за непрекидност у њиховом раду. Током целог радног дана на њима се непрекидно формирају цене, а за то време се извршавају налози купаца и продаваца. Уз помоћ савремене информационе технологије могуће је 24 сата дневно пратити трансакције и обављати трговину на скоро свим финансијским тржиштима света. Интернационализација и глобализација финансијских тржишта означавају процес интеграције националних финансијских тржишта у једно интернационално (међународно) финансијско тржиште. Тако се привредним субјектима пружа могућност да прикупљају слободна финансијска средства и изван граница своје националне привреде. Ови процеси одвијају се паралелно са развојем међународног тржишта ино-обвезница, нарочито тржишта евро-обвезница. Евро-обвезнице дају могућност емитенту да их емитује у валути која се разликује од валуте земље у којој се врши емисија.

На финансијским тржиштима у свету последњих година појавио се велики број финансијских иновација. Оне доприосе ширењу послова на финансијским тржиштима. Финансијске иновације су прошириле финансијске инструменте. Оне доприносе процесима интернационализације и глобализације финансијских тржишта. Разлози који доводе до увођења финансијских иновација су: нестабилност и неизвесност у привредним системима великог броја земаља, повећање учесника на финансијским тржиштима, технички и технолошки развој, тежња за побољшањем финансијске ситуације привредних субјеката, тежња ка избегавању прописа из области финансијског пословања и сл. Велики је број финансијских иновација, а најзначајније су: фјучерс уговори, опције, обвезнице са променљивом каматном стопом, свопови аранжмани, кредитне картице, електронски новац, хипотекарне заложнице и сл.

Финансијска тржишта и понашање учесника на њима регулише држава својим прописима. Постоје знатне разлике у погледу регулисања финансијско-тржишног система од стране појединих земаља. У условима све веће глобализације светских финансијских тржишта јавља се проблем компатибилности регулативе између различитих земаља. Отуда и потреба међусобног усклађивања регулативе различитих земаља.

БиХ берзa – начин функционисања


Трговање на БиХ берзи се одвија преко берзанских посредника, чланова берзе. Користи се електронски систем трговања развијен на Љубљанској берзи. Чланови берзе могу бити предузећа за пословање са хартијама од вриједности и банке са сједиштем у Републици Српској и Федерацији БиХ. Чланови берзе не морају бити акционари берзе. На БиХ Берзи се тргује континуираном методом и методом периодичних аукција са преовлађујућом цијеном. Тргује се пет пута седмично: понедјељак, уторак, сриједа, четвртак и петак.

Континуирани метод трговања: Континуираном методом се тргује акцијама емитената на берзанској котацији. Континуираном методом трговања тргује се и акцијама са слободног берзанског тржишта које испуњавају критеријуме ликвидности. Критеријуми ликвидности су:
• вредност трговања (КМ) са хартијом од вредности подељена са бројем могућих дана трговања мора бити већа или једнака 1.000 КМ,
• број трансакција са хартијом од вриједности подијељен са бројем могућих дана трговања мора бити већи или једнак од 3 и
• број дана трговања хартијом од вриједности подијељен са бројем могућих дана трговања мора бити већи или једнак од 0,50
• Број могућих дана трговања мора бити већи од 30.

Садржај :

УВОД 3
1.1 Појам и дефиниција берзе 4
1.2 БиХ берзa – начин функционисања 5
1.3 Тржишни сегменти на БиХ берзи 7
1.4 Слободно берзанско тржиште БиХ 9
1.5 Улога и значај БиХ берзе 9
1.6 Формирање и кретање цена на БиХ берзи 11
1.7 Стратегија развоја БиХ берзе до 2014 године 13
ЗАКЉУЧАК 16
ЛИТЕРАТУРА 18


[/align]


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Beogradska berza Dzemala 0 3,440 20-07-2011 08:00 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Berza, pojam vrste karakteristike i berzanski poslovi Dzemala 0 2,428 15-04-2011 01:39 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Njujorška berza diplomski Dzemala 0 1,777 26-08-2010 08:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Njujorška berza VS1 0 2,901 02-07-2010 07:39 PM
zadnja poruka: VS1
  Beogradska berza Dzemala 0 2,073 16-05-2010 06:36 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: