Berza – pojam, vrste, karakteristike i berzanski poslovi2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Berza – pojam, vrste, karakteristike i berzanski poslovi2
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Uvod

Da bi se upoznali što bolje sa berzom, umesto klasičnog uvoda u temu, u ovom delu će biti pojašnjeni najvažniji pojmovi i izrazi iz oblasti berze:
Berza predstavlja fizički i poslovno organizovan prostor, na kome se po strogo utvrđenim pravilima trguje hartijama od vrednosti, novcem i stranim sredstvima plaćanja. Izraz član Berze znači pravno lice ovlašćeno za poslovanje sa hartijama od vrijednosti koje je zaključilo sa Berzom ugovor o članstvu. Izraz broker člana Berze znači fizičko lice koje je ovlašteno za zaključivanje berzanskih poslova od strane člana Berze i ispunjava uslove koje propisuju Zakon o hartijama od vrijednosti i podzakonska akta. Izraz lot označava najmanju količinu hartija od vrijednosti kojom se mogu zaključivati berzanski poslovi. Hartija od vrijednosti je prenosiva isprava uematerijalizovanom obliku, emitovana u seriji, koja vlasnicima daje prava u odnosu na emitenta u skladu sa zakonom i uslovima emisije. Dužnička hartija od vrijednosti znači obveznica ili druga hartija od vrijednosti koja daje pravo imaocu na naplatu glavnice i kamate od emitenta. Izraz tržišne hartije od vrijednosti znači hartije od vrijednosti kojima se trguje na organizovanom tržištu. Izraz organizovano tržište znači tržište hartija od vrijednosti koje je uređeno, dostupno javnosti, na kome se trgovanje odvija redovno i prema tačno utvrđenim pravilima i pod kontrolom je nadležnih organa. Organizovana tržišta hartija od vrijednosti su berzanska kotacija i slobodno berzansko tržište. Izraz berzanska kotacija znči tržište hartija od vrijednosti na kojem se trguje svim javno emitovanim hartijama od vrijednosti u skladu sa Zakonom o hartijama od vrijednosti i koje su primljene u berzansku kotaciju. Izraz slobodno berzansko tržište znači organizovano tržište hartija od vrijednosti na kojem se trguje hartijama od vrijednosti iz prethodne tačke koje nisu primljene u berzansku kotaciju.

Sadržaj:

UVOD 3
1. POJAM I VRSTE BERZI 4
1.1. Pojam berze 4
1.2. Vrste berzi 4
2. BERZANSKO POSLOVANJE 6
2.1. Fjučersi 6
2.2. Forward ugovori 7
2.3. Opcijski ugovori 8
3. FINANSIJSKE BERZE 8
3.1. Pojam finansijske berze 8
3.2. Delatnost finansijske berze 9
3.3. Osnivanje finansijske berze 9
3.4. Članovi berze 10
3.4.1. Prava i obaveze članova berze 10
4. ZAKLJUČAK 12
5. LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i vrste akcija, osnovni tipovi vrednosti derrick 0 2,725 03-02-2014 01:06 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i vrste deviznih kurseva derrick 0 2,742 03-02-2014 01:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Banka pojam, vrste, funkcija derrick 0 3,717 02-06-2013 01:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Berza u Torontu Dzemala 0 2,465 12-08-2011 04:26 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam, funkcije i tržište novca Dzemala 0 3,364 11-07-2011 09:15 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: