Baza podataka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Baza podataka
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Baze podataka su jedna od najstabilnijih disciplina u sve široj oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Razlog za to je pre svega njihova jako dobra teorijska zasnovanost, a zatim i činjenica da se teorija i praksa baza podataka već veoma dugo razvijaju. Ipak, i u bazama podataka su promjene stalne, stalno se dodaju novi sadržaji, a neki teorijski modeli i na njima zasnovane tehnologije polako zastarevaju.
Baza podataka se najopštije može definisati kao dobro struktuirana kolekcija podataka koja postoji relativno dugo i koju koristi i održava više korisnika, odnosno programa (aplikacija). U bazi podataka, podaci su integrisani i povezani tako da jedan skup softvera obezbeđuje pristup svim podacima, izbjegavajući mnoge probleme koji su povezani sa fajlovima i njihovim okruženjem. Stoga su redundansa podataka (ponavljanje istih podataka), izolacija podataka i nekonzistentnost podataka minimizovani i podaci mogu biti deljeni među mnogim korisnicima. Uz to bezbednost i integritet podataka raste i aplikacije i podaci su nezavisni jedni od drugih. Izučavanju baza podataka može se pristupiti sa dva različita, međusobno povezana aspekta u kojima se one tretiraju bilo kao:
• Sistemi za upravljanje bazom podataka (Database Management Systems), specifična tehnologija obrade podataka, odnosno softverski sistem koji obezbeđuje osnovne funkcije obrade velike količine podataka, višestruko paralelno korišćenje istog skupa podataka, pouzdanost i sigurnost, ili kao
• Modeli podataka, odnosno specifične teore pomoću kojih se specifikuje i projektuje neka konkretna baza podataka ili informacioni sistem uopšte.
Sistem za upravljanje bazom podataka se obično zasniva na nekom teorijskom modelu podataka...

SISTEMI ZA UPRAVLJANJE BAZOM PODATAKA

SUBP se može definisati kao kompleksan skup programa koji kontroliše organizovanje, smještanje, upravljanje i obnavljanje baze podataka.
To je softverski sistem za čuvanje i pretraživanje podataka. Kao softverski sistem u razvoju poslovnih informacionih sistema, on zamjenjuje „sistem datoteka“ (File system) i eliminiše nedostatke ove tehnologije koja je primjenjivana u konvencionalnoj obradi podataka. Osnovni nedostaci konvencionale obrade podataka su:
• Redundansa podataka, odnosno višestruko pamćenje istih podataka, je neminovno. Na primjer, u nekom preduzeću, isti podaci o proizvodima se pamte i nekoliko desetina puta (u "matičnoj" datoteci, odnosno nomenklaturi proizvoda, u datoteci tehnoloških postupaka, u datoteci radnih naloga, datoteci otpremnica itd.). Višestruko skladištenje istih podataka dovodi do nepremostivih problema pri njihovom ažuriranju. Kada se neki podatak promjeni, to se mora učiniti na svim mjestima na kojima se on čuva. To, ne samo da značajno povećava troškove obrade podataka, nego je praktično i neizvodljivo. Zbog toga se u raznim izvještajima pojavljuju različite vrednosti istog podatka.
• Zavisnost programa od organizacije podataka. Programi su zavisni i od logičke i od fizičke strukture podataka. Pod fizičkom strukturom (fizičkom organizacijom) podataka podrazumeva se način memorisanja podataka na spoljnim memorijama, dok je logička struktura, struktura podataka koja je predstavljena programeru. U klasičnim datotekama razlika fizičke i logičke strukture podataka je mala. Drugim rečima, programeru se praktično direktno prikazuje način na koji su podaci memorisani na spoljnoj memoriji. Zavisnost programa od logičke strukture se ogleda u tome što program zavisi, na primjer, od naziva i redosleda polja u zapisu, što ubacivanje novog polja u zapis ili bilo kakvo drugo restruktuiranje zapisa, koje ne mjenja sadržaj podataka koje program koristi, ipak zahteva i izmjenu samog programa. Fizička zavisnost se ogleda u tome što program zavisi od distribucije datoteka po čvorovima računarske mreže, izabrane fizičke organizacije datoteka i izabranih metoda pristupa, načina sortiranja i slično. U osnovi i logička i fizička organizacija podataka su prilagođene konkretnom programu. Novi zahtevi za informacijama, iz podataka koji već postoje u datotekama, mogli bi zahtevati izmjenu fizičke i logičke strukture podataka, a to bi zahtevalo izmjene u ranije razvijenim programima. Umjesto toga, obično se za novi program stvara nova datoteka, a to dalje povećava redundansu podataka....

S A D R Ž A J

S A D R Ž A J 1
1 SISTEMI ZA UPRAVLJANJE BAZOM PODATAKA 3
2 MODELI PODATAKA 5
2.1 MODEL OBJEKTI-VEZE 5
2.1.1 OBJEKTI I VEZE 5
3 STANDARDNI UPITNI JEZIK – SQL 7
3.1 ULOGA SQL-a 7
3.2 SQL STANDARD (ANSI) 7
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tipovi podataka u C++ derrick 0 2,349 08-09-2013 01:21 AM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi podataka derrick 0 1,916 08-09-2013 01:19 AM
zadnja poruka: derrick
  Bežični prenos podataka Maja 0 1,845 22-08-2012 03:54 PM
zadnja poruka: Maja
  Delphi- rad sa bazama podataka - aplikacija sa bazom Maja 0 2,138 22-08-2012 03:49 PM
zadnja poruka: Maja
  Red vožnje (autobusi) - baza access Maja 0 2,195 08-03-2012 02:59 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: