BAZA PODATAKA

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
BAZA PODATAKA
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz informatike

Baze podataka su jedna od najstabilnijih disciplina u sve široj oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Razlog za to je pre svega njihova jako dobra teorijska zasnovanost, a zatim i činjenica da se teorija i praksa baza podataka već veoma dugo razvijaju. Ipak, i u bazama podataka su promjene stalne, stalno se dodaju novi sadržaji, a neki teorijski modeli i na njima zasnovane tehnologije polako zastarevaju.
Baza podataka se najopštije može definisati kao dobro struktuirana kolekcija podataka koja postoji relativno dugo i koju koristi i održava više korisnika, odnosno programa (aplikacija). U bazi podataka, podaci su integrisani i povezani tako da jedan skup softvera obezbeđuje pristup svim podacima, izbjegavajući mnoge probleme koji su povezani sa fajlovima i njihovim okruženjem. Stoga su redundansa podataka (ponavljanje istih podataka), izolacija podataka i nekonzistentnost podataka minimizovani i podaci mogu biti deljeni među mnogim korisnicima. Uz to bezbednost i integritet podataka raste i aplikacije i podaci su nezavisni jedni od drugih. Izučavanju baza podataka može se pristupiti sa dva različita, međusobno povezana aspekta u kojima se one tretiraju bilo kao:
• Sistemi za upravljanje bazom podataka (Database Management Systems), specifična tehnologija obrade podataka, odnosno softverski sistem koji obezbeđuje osnovne funkcije obrade velike količine podataka, višestruko paralelno korišćenje istog skupa podataka, pouzdanost i sigurnost, ili kao
• Modeli podataka, odnosno specifične teore pomoću kojih se specifikuje i projektuje neka konkretna baza podataka ili informacioni sistem uopšte.
Sistem za upravljanje bazom podataka se obično zasniva na nekom teorijskom modelu podataka.
I jedan i drugi aspekt imaju izuzetno veliki značaj za razvoj informacionih tehnologija. Istorijski, sistemi za upravljanje bazom podataka predstavljali su revoluciju u tehnologiji obrade podataka, a modeli podataka revoluciju u metodološkim pristupima razvoju informacionih sistema.
Prvi sistemi upravljanja bazom podataka razvijeni su 60-tih godina prošlog vijeka. Začetnik u tom polju bio je Charles Bachman. Bachmanovi rani radovi pokazuju da je njegov cilj bio stvaranje djelotvornije upotrebe novih uređaja sa direktnim pristupom pohranjivanja koji su postali dostupni. Do tada se obrada podataka temeljila na bušenim karticama i magnetskoj traci, pa je tako serijska obrada bila dominantna aktivnost. U to vreme su se pojavila dva ključna modela podataka: CODASYL je razvio mrežni model baziran na Bachmanovim idejama, dok se hijerarhijski model koristio u sistemu koji je razvio North American Rockwell, koji je kasnije prihvatio IBM kao kamen temeljac svog SUI proizvoda.
Relacioni model je predložio E. F. Codd 1970. godine. Ovaj model je dugo vremena ostao samo u području akademskog interesa. Prvi komercijalni proizvodi ovog modela, Oracle i DB2, pojavili su se tek oko 1980. godine.
90-ih godina počinje period objektno–orentisanih baza podataka. Ovaj model se pokazao kao uspješan u poljima gdje je bilo potrebno rukovati kompleksnijim podacima nego što se to moglo sa relacionim modelom.SISTEMI ZA UPRAVLJANJE BAZOM PODATAKA
SUBP se može definisati kao kompleksan skup programa koji kontroliše organizovanje, smještanje, upravljanje i obnavljanje baze podataka.
To je softverski sistem za čuvanje i pretraživanje podataka. Kao softverski sistem u razvoju poslovnih informacionih sistema, on zamjenjuje „sistem datoteka“ (File system) i eliminiše nedostatke ove tehnologije koja je primjenjivana u konvencionalnoj obradi podataka. Osnovni nedostaci konvencionale obrade podataka su:
• Redundansa podataka, odnosno višestruko pamćenje istih podataka, je neminovno. Na primjer, u nekom preduzeću, isti podaci o proizvodima se pamte i nekoliko desetina puta (u "matičnoj" datoteci, odnosno nomenklaturi proizvoda, u datoteci tehnoloških postupaka, u datoteci radnih naloga, datoteci otpremnica itd.). Višestruko skladištenje istih podataka dovodi do nepremostivih problema pri njihovom ažuriranju. Kada se neki podatak promjeni, to se mora učiniti na svim mjestima na kojima se on čuva. To, ne samo da značajno povećava troškove obrade podataka, nego je praktično i neizvodljivo. Zbog toga se u raznim izvještajima pojavljuju različite vrednosti istog podatka.
• Zavisnost programa od organizacije podataka. Programi su zavisni i od logičke i od fizičke strukture podataka. Pod fizičkom strukturom (fizičkom organizacijom) podataka podrazumeva se način memorisanja podataka na spoljnim memorijama, dok je logička struktura, struktura podataka koja je predstavljena programeru. U klasičnim datotekama razlika fizičke i logičke strukture podataka je mala. Drugim rečima, programeru se praktično direktno prikazuje način na koji su podaci memorisani na spoljnoj memoriji. Zavisnost programa od logičke strukture se ogleda u tome što program zavisi, na primjer, od naziva i redosleda polja u zapisu, što ubacivanje novog polja u zapis ili bilo kakvo drugo restruktuiranje zapisa, koje ne mjenja sadržaj podataka koje program koristi, ipak zahteva i izmjenu samog programa. Fizička zavisnost se ogleda u tome što program zavisi od distribucije datoteka po čvorovima računarske mreže, izabrane fizičke organizacije datoteka i izabranih metoda pristupa, načina sortiranja i slično. U osnovi i logička i fizička organizacija podataka su prilagođene konkretnom programu. Novi zahtevi za informacijama, iz podataka koji već postoje u datotekama, mogli bi zahtevati izmjenu fizičke i logičke strukture podataka, a to bi zahtevalo izmjene u ranije razvijenim programima. Umjesto toga, obično se za novi program stvara nova datoteka, a to dalje povećava redundansu podataka.
• Niska produktivnost u razvoju informacionog sistema (IS). Strukturiranje podataka u nekom IS u skup nezavisnih datoteka, jedan je od uzroka veoma niske produktivnosti u razvoju IS. Čak i kada postoje svi podaci koji se u nekoj novoj aplikaciji zahtevaju, a nalaze se u različitim datotekama, na raznim medijumima, sa različitim fizičkim organizacijama, zadovoljenje nekog jednostavnog informacionog zahteva iziskuje značajne programerske napore. Nad strukturom podataka predstavljenom velikim brojem nezavisnih datoteka veoma je teško razviti softverske alate za brz i visoko produktivan razvoj aplikacija i za neposrednu komunikaciju korisnika sa sistemom (upitne jezike, na primjer).
• Sistem datoteka je nezadovoljavajuće pouzdan, ne garantuje očuvanje tačnosti i konzistentnosti (uzajamni odnos) podataka pri mogućim hardverskim i softverskim otkazima.

• Sistem datoteka ne obezbeđuje zadovoljavajuće očuvanje tačnosti i konzistentnosti podataka pri višestrukom paralelnom korišćenju podataka.
Ovo su osnovni problemi klasične poslovne obrade podataka.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tipovi podataka u C++ derrick 0 2,315 08-09-2013 01:21 AM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi podataka derrick 0 1,860 08-09-2013 01:19 AM
zadnja poruka: derrick
  Bežični prenos podataka Maja 0 1,810 22-08-2012 03:54 PM
zadnja poruka: Maja
  Delphi- rad sa bazama podataka - aplikacija sa bazom Maja 0 2,102 22-08-2012 03:49 PM
zadnja poruka: Maja
  Red vožnje (autobusi) - baza access Maja 0 2,173 08-03-2012 02:59 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: