Bankarski sistem Srbije i njegova struktura

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Bankarski sistem Srbije i njegova struktura
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Prvi bankarski poslovi, kako se oni sa sadašnjeg stanovišta shvataju, nastali su već u ranim periodima razvoja ljudskog društva. Začeci ovih poslova mogu se istorijski pratiti još od 3000. godine pre nove ere, a sigurniji materijalni dokazi o vrsti i načinu razvoja bankarskih poslova, od VII veka pre nove ere.U periodu od VII do V veka pre nove ere, U Vavilonu su se pojavile privatne kuće koje su se bavile pretečom danačnjih bankarskih poslova, poznati pod nazivom tezaurisanje, a ljudi koji su se njima bavili zvali su se « tezauri»( današnji pojam tezaurisanje podrazumeva povlačenje i stokiranje novca ili drugih vrednosti iz predmeta ).

Ti prvi poslovi odnosili su se na organizovano sklanjanje odgovarajuće robe, obično žita ili druge vrste robe na čuvanje. Primljenu robu tezauri su čuvali ili davali dalje u promet na određeni rok i uz odgovarajuće priznanice o deponovanim proizvodima koje su i same postajale predmet samostalnog finansijskog prometa za obračune i plaćanja.
U istom razdoblju u staroj Grčkoj bankarski poslovi se razvijaju u okviru čuvenih hramova, posebno hramova u Efesu na ostrvu Rodos. Pojam kovanog novca na ovom tlu, počev od VI veka pre nove ere, koje je iozdavao skoro svaki grad ili manja državica samostalno za svoje potrebe, javljaju se i prvi privatni menjači, koji su menjali novac jednoga grada, tj.države za novac druge, ili su ga davali na zajam uz kamatu. Svoj posao oni su obavljali na trgu za stolom ili klupi. Kako se sto na grčkom jeziku naziva « trapeza «, tako su oni dobili naziv» trapeziti «, a u današnjem smislu trapeza označava banku.
U periodu postojanja Rimske imperije stiču se još povoljniji uslovi za razvoj novčanih transakcija i drugih finansijskih poslova. Lice koje se u Rimskoj imperiji bavi primanjem depozita i uloga, davanjem zajmova i posredovanjem u novčanom prometu naziva se « angentarijus «. Njihovi poslovi se se u veliko meri odražavali na razvoj privrednog života, sve više na vlast i državne poslove.

U ranom feudalizmu paralelno sa odumiranjem trgovačkih poslova, zamirao je i razvoj bankarskih poslova, tj.banaka.U ovom periodu razvoja ljudske istorije ulogu su imali samo menjački i emisioni poslovi.U istom periodu kreditni poslovi se javljaju najvećim delom u obliku naturalnog kredita, da bi se tokom vremena sve više razvijaokao poseban novčani kreditni posao koji prati trgovačke transakcije. U okviru ovim poslova u trgovačkom prometuširu primenu dobija menica, ( Italija XII vek ), na osnovu koje se kao instrument plaćanja uspešno razvija međunarodni trgovački i novčani promet. Ovaj period je značajan i po prvim slučajevima « kvarenja novca «, što se činilo odstupanjem u težini i sastavu plemenitih metala od kojih je kovan novac, a ispoljio se u određenoj stopi inflacije, koja je zasigurno siromašila široki krug vlasnika novčane imovine.

S A D R Ž A J

1 U V O D 3
1.1 POJAM BANKE 4
2 CENTRALNA BANKA SRBIJE 5
2.1 ORGANIZACIJA CENTRALNE BANKE 6
2.2 FONDOVI I REZERVE BANAKA 7
2.3 Kapital i solventnost banaka 7
3 BANKARSKI SITEM SRBIJE 8
3.1 Spisak banaka koje su registrovane u RS: 8
3.2 Analiza bilansa banaka u Srbiji 10
3.3 Državne banke 10
3.4 Domaće privatne banke 11
3.5 Strane banke 11
4 Kapital banaka i adekvtnost kapitala 12
4.1 Funkcije i struktura kapitala 12
4.2 Adekvatnost kapitala banaka 13
4.3 Koficijenti kapitala i snage banaka 15
4.4 Banka Intesa 15
4.5 Srpska Banka 18
4.6 IZVEDENI FINANSIJSKI IZVEŠTAJI I STOPA KAPITALISANJA BANKE 22
4.6.1 Rekreiranje kapitala i kreditnog potencijala 24
5 Fondovi i rezerve banaka 24
6 Komparativna analiza Banaka 25
7 Zaključak 32
8 Literatura 33
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza potencijala Srbije u domenu ruralnog turizma - magistarski rad derrick 0 2,898 04-08-2013 12:39 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza profitabilnosti banaka na finansijskom tržištu Srbije - magistarski derrick 0 2,991 04-08-2013 12:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Komunikacije sa javnošću u međunarodnoj pošti Srbije - master rad derrick 0 2,192 03-08-2013 06:57 PM
zadnja poruka: derrick
  Primena bolonjskih principa u obrazovnom sistemu Srbije derrick 0 1,734 03-08-2013 06:32 PM
zadnja poruka: derrick
  Izazovi, rizici i pretnje bezbednosti republike Srbije 2 derrick 0 2,238 25-07-2013 12:51 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: