Bankarski automati za izdavanje gotovine - identifikacioni sistemi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bankarski automati za izdavanje gotovine - identifikacioni sistemi
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Elektronsko poslovanje ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.


Kratki ste sa novcem, prolazite pored bankomata, stavljate svoju karticu u čitač bankomata, pratite upustva sa displeja i za minut nastavljate dalje sa svojim novcem i priznanicom.

Bankomat je uređaj koji je najčešće instaliran na prometnom mjestu, ili u ekspozituri banke, a korisniku kartice omogućava podizanje gotovog novca sa svog računa 24 časa dnevno. Za podizanje gotovog novca preko bankomata korisnik kartice mora da, kao identifikaciju, otkuca svoj PIN broj, koji je u zatvorenoj koverti dobio od banke i koji samo on zna.

Kako radi bankomat?


Bankomat je jednostavan data terminal sa dva ulaza i tri izlaza. Konstantno je konektovan na procesor (host computer) koji se u suštini ponaša kao Internet servis provider (ISP). Procesor predstavlja gateway vezu kako za bankomata tako i za server banke. Procesor ima ulogu procesiranja transakcija obavljenih na bankomatu. S obzirom da je softver za procisiranje veoma skup, većina srednjih i malih banaka se odlučuje za korišćenje usluga kompanija koje pružaju usluge procesiranja i omogućava vezu sa inostranim sistemima Visa, Mastercard i sl. što za posljedicu ima to da sa jednom karticom možete podizati gotovinu na bilo kojem bankomatu u svijetu.
Procesiranje platne kartice znači vođenje njenog „životnog ciklusa”. Kada podatke o korisniku kartice banka unese u svoj sistem i prenese centru kompanije koja pruža uslugu procesiranja, ovaj centar poseduje sve podatke o korisniku kartice i njegovim pravima. Ako korisnik izgubi karticu u centru se o tome vodi evidencija, kao i o roku trajanja platne kartice. U centru postoje podaci o svim transakcijama koje korisnik obavlja, tu se vrši obrada i nakon toga prebacuje nekom kliring centru. To je najčešce banka koja je izdala karticu za koju se podaci odnose. Centar vrši prijem, kontrolu, obradu podataka i rješava probleme sa eventualnim reklamacijama, pronalaženjem svih obavljenih transakcija i otkrivanje mogućih nastalih grešaka prilikom obavljenog podizanja gotovine.
Većina bankomata za konekciju sa procesorom koristi iznajmljenu liniju ili dial-up u zavisnosti od saobraćaja koji se odvija na bankomatu. Ukoliko se bankomat nalazi na prometnoj lokaciji, gdje se obrađuje veliki broj zahtjeva za podizanje gotovine ili upita stanja na računu, za konekciju se koristi iznajmljena linija koja pruža veći propusni opseg i skraćuje vrijeme odziva na zahtjeve korisnika. Ukoliko se bankomat nalazi na lokaciji sa malim brojem zahtjeva, tada se za konekciju bankomata i procesora koristi dial-up konekcija koja ima daleko manji propusni opseg što uslovljava duže vrijeme odziva na zahtjev korisnika.
Za povezivanje bankomata sa procesorom mogu se koristiti različite konekcije...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Hrvatska agencija za telekomunikacije HAKOM i agencije za telekomunikacije - hr Maja 0 2,217 27-07-2012 04:08 PM
zadnja poruka: Maja
  Priprema za prijemni za ekonomski fakultet - Poslovna ekonomija VS1 0 3,187 18-02-2012 02:29 PM
zadnja poruka: VS1
  Posrednički neutralni bankarski poslovi Dzemala 0 3,499 09-08-2011 10:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Urbani sistemi zapadne Europe - hr Dzemala 0 1,970 10-02-2011 04:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Sistemi sticanja svojine Dzemala 0 3,177 09-02-2011 09:10 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: