Bangkok

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Bangkok
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Bangkok je glavni i najveci grad Tajlanda. Grad se nalazi na istocnoj obali Chao Phraja reke nedaleko od Tajlandskog zaliva. Smesten u srcu Tajlanda,ispresecan kanalima i tokom reke Chao Phraya-Kraljevska Reka- Bangkok se lagodno siri po Centralnoj ravnici. Sredisnja nizija u kojoj je smesten Bangkok dugacka je oko 500 km a siroka 200 km i sacinjena od mladjih recnih nanosa, nad kojima se ponegde uzdizu niska krecnjacka uzvisenja.

Klima

Klima je tropska sa izrazitim uticajem monsuna. Od maja do oktobra duvaju sa jugozapada topli i vlazni, a od oktobra do februara suvi i hladniji severoistocni monsuni.Zatisje pred promenu monsuna (mart –april) praceno je veoma toplim i suvim vremenom. Tada temperature vazduha dostizu 40 C. Septembar je najkisovitiji mesec u godini.

Vode

Najvaznija reka je Menam ( Chao Phraya; 365 km). Nastaje od cetiri planinske reke (Ping,Wang,Yom, i Nan), tece kroz Sredisnju niziju i u delti se uliva u Sijamski zaliv. Brojni kanali, u koje se preliva voda Cao Phraje, uslovili su da Bangkok dobije i naziv Istocna Venecija.

Zemljiste

Najplodnija zemljista nalaze se na recnim nanosima u Sredisnjoj niziji.Moderan grad u evropskom stilu podignut je na oceditijem terenu.

Stanovnistvo

Zvanicno, Bangkok ima šest miliona stanovnika, ali mnogi su skloni tvrdnji da ih ima bar još cetiri. Vecinsko stanovnistvo cine Tajlandjani ( Sijamci 53 % ), zatim Kinezi ( 11 % ), pa Laosani, Kmeri i Malajci. Najgusce je naseljena sredisnja nizija oko Bangkoka ( gustina naseljenosti je veca od 500 st./km² ). Privredni uspon posle 1970. prouzrokovao je velike migracije sa sela u gradove, pre svega u Bangkok, mada vecina stanovnistva Tajlanda jos uvek zivi na selu. Stanovnistvo se za indokineske prilike dosta sporo povecava ( 1,4 % godisnje ). Akcija za uvodjenje kontrole radjanja i planiranje velicine porodice dala je dobre rezultate.
U verskom pogledu vecinu žitelja, oko 94%, cine budisti, muslimana ima oko cetiri procenta, a ostatak cine male hrišcanske i konfucijanske zajednice. Pismenost je gotovo na evropskom nivou. Stanovnike Tajlanda karakterise velika veselost i razdraganost, koju stranci odmah primecuju, pa cesto Tajland nazivaju „zemljom osmeha“.

Drzavno uredjenje

Tajland je parlamentarna monarhija .
Tajlandski narod veoma postuje Kraljevsku porodicu ,pa shodno tome i turisti treba da pokazu postovanje prema kralju,kraljici i princevima.Kralj je garant stabilnosti inspirisuci opste postovanje.

Saobracaj

Saobracaj je dosta dobro razvijen. Zasniva se na plovnosti reka i zeleznickoj i drumskoj mrezi.
Drumski saobracaj se, naglom motorizacijom zemlje, snazno razvija. Mreza autoputeva u Bangkoku i okolini gusta je i opterecena. Glavne pruge vode iz Bangkoka u Cijang Maj i Nong Kaj na sever i na jug prema Maleziji.
Mada ne lezi na moru, Bangkok je najveca luka Tajlanda. Produbljenim kanalima do njega stizu i veliki brodovi.
Aerodrom u Bangkoku, najprometnija vazdušna luka jugoistocne Azije, danas je na tridesetom mestu u svetu po broju letova. Kroz "Kapiju Tajlanda" godišnje prode 26 miliona putnika.

Kulturno-istorijski spomenici i institucije od kulturnih do savremenih

Smatran najkosmopolitskim gradom jugo-istocne Azije, Bangkok je istovremeno i najveca tajlandska riznica, centar duhovnih i kulturnih vrednosti, politicki,komercijalni,obrazovni i diplomatski centar Kraljevstva. Grad je proglasen za prestonicu Tajlanda 1782 godine od strane prvog monarha iz dinastije Chakri, kralj Rama

Grad obiluje brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, od kojih se posebno isticu: Grand Palace je prva raskošna gradevina nastala na ovom tlu i njeno podizanje predstavljalo je osnivanje "Grada Andela".Danas se, samo u izuzetnim prilikama, koristi za ceremonijalno obeležavanje znacajnih datuma. Sa svojim sarenim krovovima, cipkastim i blistajucim tornjevima, Velika Palata ce vas zaista fascinirati. U istom ogromnom gradevinskom kompleksu nalazi se i Hram Smaragdnog Bude, najvece svetilište Tajlanda. U hramu tronuje najpoštovanija statua Bude u stavu meditacije, za koju se veruje da potice iz Južne Indije ili sa Šri Lanke.Nedaleko od Grand Palace nalazi se Nacionalni muzej, jedan od najvecih muzeja jugoistocne Azije, kompleks nekoliko starih zdanja prepoznatljive tajlandske arhitekture, nastao krajem 18. veka. U njegovim vitrinama se cuvaju najvrednije arheoloske zbirke.

Svetiliste Visokog Bude ili Wat Pho je bila jedna od prvih svetovnih skola u Bangkoku. I danas ovo svetiliste je poznato kao jedna od najboljih skola tradicionalne tajlandske masaze. Situirano u blizini Velike Palate ovo svetiliste je dobilo naziv po skulpturi Bude cija visina iznosi 49m.

Za vecinu turista prica o Bangkoku pocinje i završava se u Patpongu, najcuvenijoj ulici ovog grada: ulici greha, nocnih barova i strasti obnažene svim valutama sveta. Ulica jeftinog zadovoljstva koje se, ponekad, skupo placa. Poznata i kao velika tržnica pod vedrim nebom u kojoj se može kupiti gotovo sve - od satova vodecih svetskih marki do kozne galanterije i nezaobilaznih suvenira..Naravno treba posetiti i "Svetski trgovinski centar", moderno zdanje zapadnog stila u cijim se aulama nalaze luksuzno opremljene prodavnice svega i svacega, sa brojnim juvelirskim radnjama i farmama krokodila u kojima se prodaje "krokodilska galanterija".


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:21 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: