Banat seme - biznis plan

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Banat seme - biznis plan
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

»Seme«, a.d. Ulica: Lenjinova 42, 23208 Elemir
Većinsko vlasništvo pripada Popov Tapavički Tanja (70% akcija), B. Parovića 12, 23000 Zrenjanin, tel: 023/535-802.
''SEME'' a.d. preduzeće za organizaciju proizvodnje, doradu i promet semena, promet drugih poljoprivrednih proizvoda i repromaterijala za poljoprivredu i poljoprivredne usluge –Elemir. Skraćena oznaka firme: ''Seme'' a.d. Elemir.
Delatnosti:
01110 Gajenje žita i drugih useva i zasada
-proizvodnja semena: žitarica
01413 Ostale poljoprivredne usluge
-zaprašivanje useva i zasada,
-žetva, berba i priprema biljnih proizvoda za tržište
51110 Posredovanje u prodaji poljoprivrednih sirovina
51210 Trgovina na veliko zrnastim proizvodima, semenjem i hranom za životinje,
51550 Trgovina na veliko hemijskim proizvodima – djubrivima i hemijskim proizvodima za poljoprivredu
51560 Trgovina na veliko poljoprivrednim mašinama, priborom i spravama, ostala trgovina na veliko

Spoljnotrgovinsko poslovanje: Spoljnotrgovinski promet (uvoz i izvoz robe i usluge iz delatnosti upisane u unutrašnjem prometu), posredovanje izmedju domaćih i stranih lica u prometu robe i usluga, usluge u spoljnotrgovinskom prometu: posredovanje, zastupanje stranih firmi, konsignaciona skladišta.

REZIME KOMPLETNOG POSLOVNOG PLANA

U ovom poslovnom planu analiziramo okruženje i ambijent u kome se odvijalo poslovanje, daju se osnovne karakteristike poslovanja preduzeća i daje se prikaz fizičkog obima proizvodnje.
Opšti zaključak je da je ovakva organizacija proizvodnje ne isplativa. Suše koje su posebno pogađaju područje Banata na kojem poslujemo dovode do velikog smanjenja prinosa semenske i merkantilne robe, a pored suše i velike kiše u vreme ubiranja kukuruza dovele su do pada kvaliteta semenske robe. Čvrst kurs dinara, sa druge strane, učinio je na stranoj pijaci našu robu skupom tako da je izvoz postao sporadičan. Skoro potpuno otvorene granice za uvoz semena poljoprivrednog bilja, prvenstveno sa aspekta našeg poslovanja, semena kukuruza najuspešnijih svetskih kompanija i hibrida. Pored «Pionirovih» hibrida koje na našem tržištu zastupa DELTA HOLDING, na tržištu se mogu kupiti i vodeći hibridi kompanije «GENETIK PLUS», kompanije «KWS» i drugih.
Naši poslovni partneri, prvenstveno poljoprivredna preduzeća nalaze se u veoma teškoj, čak dramatičnoj finansijskoj situaciji.
Kreditiranje proizvodnje u poljoprivredi poslovne banke sporadično vrše i kada daju kredit traže duplu garanciju od njihovih poslovnih partnera tako da su poljoprivredna imanja za finansiranje procesa proizvodnje okrenuti jedino pravnim licima koja otkupljuju njihove proizvode, a ova pravna lica su u veoma različitim finansijskim situacijama i neka mogu da ih kreditiraju, a neka su i sama pred poslovnim kolapsom. Izmenama Zakona o preduzećima još su više otešani uslovi poslovanja sa društvenim preduzećima koja više nisu samostalna u donošenju poslovnih odluka pošto za svaku važniju odluku moraju da traže saglasnost Agencije za privatizaciju.
Već dugo najavljivan nov Zakon o stečaju i Zakon o obezbeđenju potraživanja nisu doneti, a postojeći propisi su dosta ne efikasni sa stanovišta poverioca i zaštite njihovih potraživanja. Kao sredstvo obezbeđenja poslovne banke ne daju garancije ili daju sa visokom provizijom (godišnje i do 6%), a sporazumna zaloga pred sudom u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku kao najefikasniji instrument obezbeđenja potraživanja je takođe opterećen visokom sudskom taksom tako da ga neprihvataju manji kupci našeg semena.
Agrarna politika države se zavisno od nivoa vlasti različito vodila, ali nije ni na jednom nivou značajnije doprinela stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje.
Cene osnovnih proizvoda primarne poljoprivredne proizvodnje su već dugo godina konstantno u padu. Tek krajem 2002. god. i početkom 2003. godine cene merkantilne pšenice i kukuruza su u blagom porastu. Za nivo cena merkantilnih proizvoda vezan je i nivo cena semena tih proizvoda, a kod semena kukuruza je još veći pad cena zbog prisustva veće količine semena kukuruza (domaćeg i stranog) nego što je potrebno na domaćem tržištu.

ANALIZA GRANE ODNOSNO DELATNOSTI

Za prostor funkcionisanja firme odabrala sam Republiku Srbiju, a pre svega AP Vojvodinu kao jedne od najvećih korisnika naših proizvoda.
Analizom statističkih podataka, došla sam do zaključka da svako veće mesto (Zrenjanin, Novi Sad, Subotica, Ruma...) u Vojvodini ima preduzeće koje proizvodi dorađeno seme. Ta preduzeća posluju sa većim ili manjim uspehom, a neka od njih nisu likvidna, odnosno pred stečajem su, zbog različitog dugovanja prema državi, a druga, pak, su privatizovana, pri čemu novi vlasnici nisu upućeni u razvoj posla, ali žele da posluju sa gubitkom kako bi zatvorili kupljeno preduzeće. U Srbiji mi nisu poznata preduzeća koja se bave sličnom delatnošću, jer sve potrebe što se tiče semene robe nabavljaju iz Vojvodine.

Najveći konkurent je «Agroruma» iz Rume koja ima povoljne cene proizvoda, kao i korektno poslovanje i predstavlja lidera na tržištu Vojvodine. Slobodnog tržišta ima u iznosu od 7%, pa će tu preduzeće da uđe kao tamponer. Poslovanje «Seme» a.d. bi takođe bilo zasnovano na izvozu robe iz zemlje, jer predstavljamo konkurente na inostranom tržištu, zbog jeftinijeg otkupa žitarica od proizvođača – zemljoradnika, a i zbog jeftinije radne snage.
Na osnovu napred navedenog smatram da je prilika za otvaranje preduzeća koje proizvodi semenu robu vrlo povoljno, pa sam se zato odlučiva za ovakav tip poslovanja.
Preduzeće «Seme» a.d. proizvodi samo seme žitarica i skladno tome se nada da će i u budućnosti zemljoradnici u Vojvodini, a i van naše zemlje, proizvoditi žitarice, jer su one neophodne u našoj svakodnevoj ishrani.
Za dalji razvoj preduzeća planira se saradnja sa stranim partnerima (posebno sa Rusijom, kao jednom od najvećih potrošača semenske robe) kako bi se profit preduzeća povećao, jer ne želimo da očekujemo da plasiramo samo proizvode na domaće tržište.

OPIS POSLOVANJA

Proizvodni program će obuhvatati proizvodnju i prodanju semena jarog i ozimog ječma i pšenice, kao i semena kukuruza.
Poslovanje će biti locirano u Elemiru, ulica Lenjinova 44, gde će se obavljati tehnološki postupak. Bitno je naznačiti da tehnološki postupak treba da bude u izolovanom okruženju, što znači da u krugu od 500m od proizvodnje ne sme biti obradive zemlje na kojoj je zasejan kukuruz. Glavno predstavništvo će biti u Zrenjaninu, u ulici B. Parovića 12. Sušare, silosi i magacini će biti novoizgrađeni objekti, koji u potpunosti moraju potkrepiti potrebe preduzeća. Objekat bi bio u vlasništvu većinskog vlasnika. Njegova lokacija je zadovoljavajuća jer je na selu gde je bliži samim proizvođačima žitarica, pri čemu se vrši ušteda samih proizvođača u goviru i potrošenom vremenu na prenosu robe (poluproizvodi).
Neophodna oprema je: sušara, trijer, selektor, elevator, zaprašivač, krunjač, šivalica, vaga (do 100 kg, kolska vaga – meri donešenu robu). Potrebna oprema bi se uzela u zakup po ceni od 100000 € za tri godine. Oprema je starija pa se očekuju učestali kvarovi. Takođe bi se kupio kamion FAP 2119 polovan u vrednosti od 3000€.

Ovde treba naznačiti da samo dipl. Ing poljoprivredne mehanizacije je lice koje ima višegodišnje iskustvo u oblasti poslovanja kojim se bavi preduzeće «Seme» a.d. Ostali izvršioci sa VSS (4) su u preduzeću pripravnici volonteri za koje preduzeće ima minimalne troškove (Zavod za Tržište Rada ih plaća po ugovoru 3000 din. mesečno za polovinu radnog vremena, ugoviri se sklapaju na godinu dana, a preduzeće bi im davalo još 3000 din. za čitavo radno vreme koje bi vršili; ukupni troškovi za ova četiri radnika na godišnjem nivuo su 2100 €). Naredne godine bi se uzeli novi izvršioci iste stručne spreme.

PROIZVODNI PLAN

Poslovanje će biti locirano u Elemiru, ulica Lenjinova 44, gde će se obavljati tehnološki postupak. Zgrade su već izgrađene i čekaju početak proizvodnje. Oprema se nabavlja od preduzeća «Žitnica» iz Zemuna, koja se bavi iznajmljivanjem opreme. Cena zakupa je 100000 € na tri godine. Sirovina bi se kupovala od zemljoradnika i plaćala bi se 35 dinara/kg za pšenicu i ječam. Cena kukuruza bi bila 45 dinara/kg. Cena pšenice, ječma i kukuruza zavisi od kvaliteta robe (vlažnost, nečistoća itd.) i cena koja bi se plaćala proizvođačima opada sa padom kvaliteta donešenog semena. Potpisani su ugovori sa Zemljoradničkim zadrugama u Elemiru, Tarašu i Zrenjaninu, koji poseduju 300 hektara zemlje i od koga očekujemo prinos pšenice oko 60 metara/kg, ječma oko 60 metara/kg i kukuruza oko 45 metara/kg. Fungicide koji su takođe neophodni za proizvodnju semenske robe bi se nabavljali od «MB» Novi Sad, po ceni 700 din/kg (za oprašivanje 1 kg semena dovoljno je 200 grama, odnos 1:5).

Troškovi proizvodnje proizvoda iznose :
•Za kukuruz 73 din. (1,06€)


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05-05-2010 10:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Plan projekta derrick 0 1,348 07-08-2013 10:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Finansijski plan SOJAPROTEIN Maja 0 1,875 02-02-2012 02:02 PM
zadnja poruka: Maja
  Biznis plan za Otvoreni Akva park u Bijeljini Maja 0 2,548 02-02-2012 01:55 PM
zadnja poruka: Maja
  Finansijski plan MK GROUP Maja 0 1,821 30-01-2012 04:08 PM
zadnja poruka: Maja
  Biznis plan Sportska oprema Maja 0 3,043 30-01-2012 04:02 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: