Balada - književnost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Balada - književnost
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


BALADA

Riječ balada je latinskog porijekla – srednjolatinsko; ballare-plesati; ital. balata; provans. balade- plesna pjesma; francuski ballade.
Balada je kao žanr, odnosno dio lirskonarativnog žanra postoji I u pisanoj I u usmenoj književnosti.

I u pisanoj I usmenoj književnosti balada je tokom stoljeća označavala različite žanrove. Proučavaoci su najčešće isticali trostruke izražajne osobenosti balade, lirsku, epsku I dramsku.A baladu, ustvari, karakteriše naracija specifičnog izražaja I oblika, kojom je iskazan model života.

Izražaj jeste lirski, ali ne uvijek u smislu osjećanja, već je to nešto neodređeno, nagoviješteno, iz dubine čovjekove egzistencije. To je ono što je kao karakteristično za baladu naveo Goethe- tajnovito. Lirsko-emotivno u baladi utiče na specifičnost naracije, potencirajući je ali I omeđujući je misterijom I nedorečenošču. Dakle, pripovjedač, umjetnik postiže tajnovitost u baladi, vlastitom sposobnošču da je prenese, rekreira iz tradicije (kada je riječ o usmenim baladama).

Epska dimenzija u baladi je sporadična-iskazuje se kroz kompoziciju da bi se izrazila neka povjesna slika, često kao rezultat slabije kreacije.

Dramsko u baladi je veoma, bitno utiče na stvaranje problema, njegov razvoj I uspon.
Balada se u usmenoj književnosti razlikuje od naroda do naroda.

Sam termin balada uveo je u literaturu I nauku Englez Thomas Percy 1761. godine a usvojen je od kraja 19.vijeka.U baladama se često pjeva o sukobu iz kojeg proizilazi njihova tužna I ponekad sumorna sadržina.U mnogim od njih problem je samo naznačen, gotovo do nepostojanja. Odnosno uzrok sukoba je često toliko u pozadini da je I nevidljiv. Baladom dominiraju ličnosti I njihova tiha tuga. Junaci balade su individue iz tradicionalnog života I njihove su boli nekakao posebne jer nastaju iz nerazumijevanja na koje nailaze kod svojih najbližih ili njihove okoline(slučaj historijskih balada) Najljepše balade obrađuju sukob junaka koji proizilazi iz suprotnosti tradicionalnih I individualnih normi(Hasanaginica, Hasan-aga, Omer I Merima, Bisernaza)....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Književnost i druge umetnosti Maja 0 7,219 16-03-2012 04:53 PM
zadnja poruka: Maja
  Magični realizam u romanu Cien años de soledad G.G. Márqueza – Španska književnost Dzemala 0 2,718 03-03-2011 05:01 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Balada o Morićima Dzemala 0 2,871 03-03-2011 04:34 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Uticaj nemačkih pisaca na stvaranje pripovedaka kod Laze Lazarevića - književnost Dzemala 0 3,885 10-09-2010 08:12 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Vukova reforma jezika i književnosti - književnost Dzemala 0 4,636 02-07-2010 02:57 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: