B2b poslovanje - Seminarski rad

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
B2b poslovanje - Seminarski rad
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.


UVOD U B2B POSLOVANJE

B2B model elektronskog poslovanja predstavlja poslovanje između preduzeća, tj. razmenu proizvoda, usluga ili informacija sa drugim firmama iz okruženja. Za razliku od B2C modela koji podrazumeva poslovanje preduzeća sa krajnjim korisnicima, B2B povezuje sve učesnike u poslovnom procesu koji prethodi krajnjem korisniku - dobavljače, posrednike, distributere...
Razvoj B2B možemo podeliti na tri faze: EDI, osnovni B2B e-commerce i Electronic Marketplaces (eMarkets)
Početak B2B poslovanja vezuje se za pojavu prvih EDI sistema. Velikim ulaganjima u informacione tehnologije, kompanije su postigle značajan stepen automatizacije internog poslovanja ali je njihova komunikacija sa poslovnim okruženjem obavljana klasičnim putem. Naručivanje robe ili usluga podrazumevalo je da se nakon kreiranja u sopstvenom informacionom sistemu narudžbenice, ili računi štampaju i šalju poštom poslovnim partnerima.
Kada kupac ili dobavljač, primi dokumentaciju ona se u većini slučajeva ponovo ručno prekucava i unosi u njihov IS. Naravno, uvek postoji mogućnost da se pojave greške prilikom prekucavanja, da se dokument izgubi ili bude oštećen u transportu.
Znači, postojala je potreba da se elektronskim putem omogući međusobna komunikacija informacionog sistema preduzeća sa IS njegovih poslovnih partnera, i time eliminišu svi nedostaci komunikacije klasičnim sredstvima. Rešenje je pronađeno u uvođenju EDI sistema koji predstavljaju prvi vid B2B elektronskog poslovanja.

EDI (Electronic Data Interchange) - elektronska razmena podataka se najčešće definiše kao: razmena struktuiranih poslovnih podataka između računara zasebnih firmi, izvršena bez manuelne intervencije, elektronskim putem, posredstvom standardizovanih poruka koje zamenjuju tradicionalne papirne dokumente.
Kako funkcioniše EDI? Kreirani dokument se umesto na štampu, prosleđuje softveru koji vrši njegovo prevođenje u unapred dogovoreni standardni format podataka nakon čega se elektronskim putem obično koristeći mrežu dvaoca EDI usluga, šalje na adresu poslovnog partnera ( u njegovo elektronsko poštansko sanduče ). Kada se primalac sleći put konektuje na mrežu, on preuzima dokument koji se sada prevodi u format pogodan za korišćenje u njegovom Informacionom sistemu i šalje ga direktno aplikaciji koja dalje obrađuje podatke. Istovremeno se i pošiljaocu šalje potvrda o prijemu dokumenta.
Treba napomenuti da se pored ovog modela zasnovanog na prosleđivanju poruka može koristiti i razmena podataka u realnom vremenu.
Iz ovoga se može zaključiti da su neophodni elementi za primenu EDI sistema:
- standard koji će biti korišćen za transport poruke od pošiljaoca do primaoca, s obzirom da različita preduzeća imaju različite računarske sisteme i programe tako da je direktna razmena nemoguća
- softver koji će vršiti konverziju poruka
- komunikacioni medij kojim će se poruka transportovati (javna ili privatna mreža)
Na samom početku primene EDI najveći deo komunikacije se odvijao u direktnom kontaktu računarskih sistema poslovnih partnera, što je zahtevalo da oba sistema koriste iste komunikacione protokole i brzinu prenosa podataka, imaju kompatibilan harver i istovremeno raspoložive telefonske linije u trenutku potrebe za komunikacijom.
Prevazilaženje ovih ograničenja je kasnije postignuto korišćenjem VAN (Value-added network) mreža specijalizovanih firmi za pružanje podrške u implementaciji EDI sistema. To su privatne zatvorene mreže koje kao takve predstavljaju efikasan, pouzdan i siguran medij za prenos poverljivih poslovnih informacija...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Seminarski i diplomski rad iz menadzmenta - Korporativno upravljanje derrick 0 5,291 28-05-2012 10:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Komunikacija i poslovanje organizacije u kriznoj situaciji Maja 0 2,639 09-03-2012 05:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Uredsko poslovanje i službeno dopisivanje - hr Dzemala 0 4,153 14-08-2011 10:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Menadžment održavanja objekata erik_bananamen 0 3,086 26-05-2011 12:12 AM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Metodi rada u menadžmentu erik_bananamen 0 2,367 14-05-2011 12:33 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: