Azot i njegova jedinjenja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Azot i njegova jedinjenja
UVOD

Nemetali su grupa hemijskih elemenata koji se po svojim karakteristikama dosta razlikuju od metala koji čine daleko veću grupu. Najznačajnije karakteristike su velika elektronegativnost, i građenje kiselih oksida. Ovi elementi se po pravilu se ne rastvaraju u mineralnim kiselinama. S vodonikom grade postojana, većinom isparljiva jedinjenja. Mogu biti gasoviti, tečni ili čvrsti na sobnoj temperaturi. Obično slabo odbijaju svetlost, a gustina im je uglavnom mala. Loši su provodnici toplote i elektriciteta. Kovnost i tegljivost nisu im dobro izražene i molekuli su im obično poliatomski u parnom stanju.

To su: ugljenik ©, azot (N), kiseonik (O), fluor (F), fosfor (P), sumpor (S), hlor (Cl), brom (Br) i jod (I). Nemetali, na sobnoj temperaturi, mogu da budu u sva tri agregatna stanja. Neki su čvrsti (ugljenik, sumpor, jod, fosfor), drugi gasoviti (kiseonik, azot, vodonik, hlor), a brom je tečan. Osim plemenitih gasova, svi elementi koji se nalaze u gasovitom stanju na sobnoj temperaturi od 25˚C jesu nemetali.

Nemetali se mogu razlikovati po boji. Sumpor je žut, fosfor je beo ili crven, jod je ljubičast, hlor je žutozelen, ugljenik je crn ili bezbojan. Neki gasovi su bezbojni, pa su zato nevidljivi (na primer, vodonik, kiseonik i azot). Nemetali se mogu razlikovati po boji i po mirisu. Neki od njih imaju veoma jak, neprijatan miris, na primer, hlor i brom. Ne smeju se udistati jer su veoma štetni za zravlje. Opšta osobina nemetala je da ne provode elektricitet. Izuzetak je oblik ugljenika koji nazivamo grafit. I pored navedenih razlika u fizičkim osobinam, svi nemetali zbog zajedničkih hemijskih osobina čine jedan skup elementa.

Sadržaj

UVOD 3
Osobine i svojstva azota 4
Dobijanje azota 5
Amonijak 6
Nitrati 9
Azotna kiselina 10
Azidna (azotovodonična) kiselina - HN3 12
Kalijum nitrat 13
NOx 14
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 20


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:28 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Dobijanje, osobine i značaj hroma i njegovih jedinjenja Dzemala 0 3,923 27-08-2010 04:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dobijanje, osobine, značaj hroma i njegovih jedinjenja VS1 0 5,298 01-06-2010 07:36 PM
zadnja poruka: VS1
  Vrste neorganskih jedinjenja Vesnica 0 4,040 17-05-2010 11:08 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Natrijum i njegova jedinjenja Vesnica 0 10,420 17-05-2010 11:05 PM
zadnja poruka: Vesnica
  AZOT Dzemala 0 3,986 16-05-2010 05:01 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: