AVALNI I AKCEPTNI KREDIT

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
AVALNI I AKCEPTNI KREDIT
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Danas ne možemo ni jedan veći projekt započeti bez financiranja iz kredita. Kredit je postao svakidašnjica u današnjem vremenu, i većina ljudi danas vraća čak i više od jednog kredita. Želimo kupiti stan, kuću, novi automobil, započeti mali biznis, prvo što radimo jest traženje sredstava za financiranje, a njih većinom nalazino u bankama uzimajući kredit, koji čemo kasnije uz naknadu (kamatu) vračati u jednakim mjesečnim ratama.

Da bi dobili kredit, potrebno je i određeno osiguranje da čemo mi taj kredit i vratiti, najčešće se kao osguranje javlja hipoteka i jamac.

Za uzeti kredit plaća određenu kamatu, tj. cijenu pozajmljenog novca. Kamatna stopa varira od kredita do kredita i ovisi od roka vraćanja, iznosa i namjene kredita. U ovom radu ćemo detaljnije obraditi pojam i vrste kredita i upoznati se s pojmom kamaten stope.

POJAM I ULOGA KREDITA

Pojam kredita kao oblika financijskih ulaganja vezuje se za povjerenje koje predstavlja jedan od najvažnijih momenata pri zasnivanju kreditnog odnosa. Naziv kredit potiče od latinske riječi creditum, što znači kredit ili zajam, odnosno od riječi credo, credere, što znači vjerovati.

U širem smislu riječi, pojam kredita se vezuje za pojam uživati kredit u smislu uživanja poslovnog ugleda u jednoj sredini. Međutim, za svaki oblik kredita bitno je utvrditi da li uživatelj kredita od povjerenja. Ukoliko jeste onda to znači da je novac uložen na sigurno mjesto i da će on biti na vrijeme doplativ po dospijeću. S obzirom da se kredit najčešće izražava u novcu, u teoriji i praksi financiranja ove dvije kategorije se najviše povezuju i promatraju. Kreditni odnos se zasniva između vjerovnika (davatelja kredita) i dužnika (tražitelja kredita) u uvjetima kada vjerovnik želi svoja raspoloživa sredstva najcjelishodniji iskoristiti, a dužnik ima potrebu za sredstvima da bi financirao određenu gospodarsku aktivnost.

U literaturi se često može susresti za pojam kredita pojam zajma.

Treba reći, da i jedan i drugi termin u praksi imaju isto značenje. Međutim, s teorijskog gledišta: ''Kredit predstavlja imovinsko-pravni odnos između vjerovnika i dužnika u kome vjerovnik svoja novčana sredstva ustupa dužniku na određeno vremensko razdoblje i pod određenim uvjetima. Zajam s teorijskog gledišta predstavlja pogodbu po kojoj jedna ugovorna strana spremna ustupiti drugoj ugovornoj strani u vlasništvo određeni iznos novčanih sredstava.''

Korisnik zajma se obvezuje da će u ugovorenom roku vratiti određen iznos sredstava u određenu kamatu.

NAMJENA KREDITA

Budžet je svakako stavka zbog koje vrlo često stavljamo prst na čelo i zapitamo se koliko smo ispravnu odluku donijeli, da li uštedjeti za ovo ili za ono? E, a onda su nam u "pomoć" došli krediti. U današnje vrijeme prava je rijetkost da veće investicije prolaze bez kredita neke vrste. Mnogi od nas upravo zahvaljujući kreditima poseduju stambene prostore, kola i slično. A koliko je mudro upuštati se u kredit, na koliko vremena je opterećenje kućnog budžeta optimalno i da li sada podizati kredit ili sačekati još nešto, pitanja su koja dobro pokazuju koliko podrobno moramo da se raspitamo o svakoj stavci prije nego što se upustimo u kreditiranje.

Ukoliko želimo da kupujemo nešto čija je cena veća od vaših mesečnih primanja, kredit može da vam pomogne. Kredit je određeni novčani iznos koji nam banka ustupljuje na korišćenje na određeno vrijeme, pod određenim uslovima i uz plaćanje naknade - kamate, kao cijene korišćenja tih sredstava. Krediti mogu biti nenamjenski ili gotovinski, tzv. „keš" krediti i namjenski kao što su: potrošački, stambeni ili krediti za obrtna sredstva.

Poslije odluke da su vam potrebna dodatna sredstva u vidu kredita, trebali bismo da prikupimo informacije o uslovima odobravanja kredita od više banaka i procijenimo koja banka nam pruža najpovoljnije uslove shodno našem sadašnjem i budućem finansijskom stanju. Krediti se, osim po sopstvenim karakteristikama, razlikuju i u zavisnosti od banke u kojoj ih podižemo.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kredit Proces Autor1 0 3,169 04-04-2010 08:23 PM
zadnja poruka: Autor1
  Kredit Autor1 0 4,350 04-04-2010 08:22 PM
zadnja poruka: Autor1

Skoči na forum: