Ati ws nvidia

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Ati ws nvidia
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz informatike.

Već duže vreme vodi se "mrtva trka" firmi ATI i nVidia za dominaciju tržištem grafičkih čipova. Ciklus je skraćen na samo tri meseca, proizvođači uvode "polugeneracije", blago modifikovane i usavršene verzije postojećih čipova, samo da bi pobedili na brzinskim testovima. Tako je ATI zamenio R300 jezgro (primenjeno u Radeon 9700 familiji) novim R350, koje se nalazi u Radeon-u 9800, da bi nedugo zatim nVidia zamenila NV30 jezgro kako bi se dobila osnova za FX5900 familiju kartica. Nažalost, FX5900 kartice nisu stigle do zaključenja ovog broja, tako da smo ostali uskraćeni za zanimljiv duel. Na osnovu informacija iz stranih izvora, FX5900 konačno deluje kao dovršeni projekat, nešto što je nova nVidia generacija trebalo da bude, da se nije toliko žurilo sa sustizanjem rokova kako bi se pariralo ATI-ju.

ATI

Kompanija ATI Technologies, ogranak AMD-a, objavila je da je omogućila slobodno preuzimanje softvera koji omogućava da njeni moćni ali nedovoljno iskorišćeni grafički procesori (GPU), preuzmu deo poslova centralnih procesora računara (CPU).

Upravljački program ATI Catalyst 8.12 omogućava da grafičke kartice ATI Radeon sa proceorom serije HD 4000 ubrzaju poslove kao što je konvertovanje DVD videa u komprimovani video za ekrane pametnih telefona. Program će raditi na oko dva miliona grafičkih kartica s procesorom Radeon koliko su ih proizvođači računara do sada ugradili u svoje mašine.

Kartice mogu da obavljaju i druge zadatke koje u normalnim uslovima izvršava procesor računara, na primer reprodukovanje videa visoke definicije ili vizuelizacija slika video igrica. Time se procesor oslobađa da radi druge poslove. Ova tehnologija, prvi put najavljena u novembru, nazvana je ATI Stream. Da bi pokazao njen potencijal ATI je izdao besplatan softver Avivo Video Converter koji iskorišćava grafičke procesore Radeon HD 4000 da korisnicima omogući 17 puta brže konvertovanje videa do kvaliteta 720p (720 piksela po vertikali i 1280 po horizontali, sa progresivnim skeniranjem).
Od drugog softvera koji može da iskoristi prednosti kakve nudi ATI Stream navedeni su PhotoShop CS4, After Effects CS4, Flash 10 Player i Acrobat Reader kompanije Adobe Systems, Microsoftovi Windows Vista, PowerPoint 2007, Expression Encoder i Silverlight Player, kao i nekoliko drugih. U martu se očekuju aplikacije za video obradu kompanija CyberLink i ArcSoft. ATI se nada da će ATI Stream privući više razvojnih programera, jer im je obezbedio besplatan komplet razvojnog softvera.

Beta verzija 1.3 nazvana Stream SDK takođe je objavljena u sredu. Analitičari se slažu da video kartice mogu da učine mnogo više od pomaganja da se igraju igrice. Očekuje se da će i operativni sistemi kao što su Windows 7 i buduće verzije Mac OS-a, takođe iskoristiti neukroćenu snagu grafičkih procesora. ATI s priličnim kašnjenjem sledi rivalsku kompaniju Nvidia, koja svoju tehnologiju grafičkih procesorskih jedinica opšte namene nudi već preko godinu dana.

Od samog početka ATI-jevi iskoraci u svet high-end 3D akceleratora više su asocirali na posrtanje, nego na korake od sedam milja kojima su "3dfx" i "nVidia" isparcelisali krupni kolač ovog profitabilnog tržišnog segmenta. ATI 3D Charger, Rage II, Rage Pro, 128, Fury, Fury MAXX u teoriji su (naravno, svaki u svoje vreme) zvučali više nego dobro, ali su bez izuzetka doživeli sudbinu tehnologije koja je lagano zastarila samim momentom izlaska na teren. Kašnjenje sa promocijom, drajveri koji nikada nisu dostigli punu zrelost i globalna inertnost firme koja nije osluškivala puls igrača, najveće potrošačke baze novog i vrućeg hardvera, doveli su ATI u status takmičara iz druge lige, low-end OEM partnera čije su kartice "Compaq", "Dell" i ostali ugrađivali u jeftine tipske modele računara za surfovanje, kucanje teksta, tabelarne kalkulacije i Solitaire (uz izuzetak zvani ATI Rage Mobility, koji je našao mesto u elitnim notebook modelima). Da im nije bilo "Applea" i licence za sve Macintosh modele, ATI bi vrlo verovatno doživeo sudbinu "Cirrus Logica". Međutim, situacija će se promeniti preko noći. ATI Radeon predstavlja negaciju svih loših osobina koje su zakopale prethodne ATI-jeve modele: u pitanju je kvalitativno i kvantitativno najkompletniji 3D akcelerator koji je trenutno može da se kupi. Za razliku od Voodoo 5 5500, koji se mirne duše može smatrati prevaziđenim komadom igračkog hardvera, jedina prava konkurencija Radeonu je GeForce 2 GTS. Ali samo još neko vreme.

Urađen u 0,18-mikronskoj tehnologiji, ATI-jev GPU poseduje daleko najveći izbor svih 3D funkcija koje su ikada "nagurane" u jedan čip. Sem standardnog T&L enginea druge generacije, FSAA (nalik na onaj iz GeForcea 2), Enviromental bump mappinga na hardverskom nivou (viđenom samo kod Matroxa G400), tu su i stvarčice koje su još samo "teorija" koja čeka ekspanziju Direct X 8.0 i igre potpuno novog kalibra (Vertex Skinnig, Spherical, Dual-paraboloid, Cubic environment mapping, Keyframe interpolation i sl.). Božićna poplava zabavnog softvera doneće neke od tih naslova ("Shinyev" Sacrifice, na primer).

Umesto četiri "pajplajna" za multiteksturiranje, sa po dve jedinice za procesiranje tektura u jednom "pasu" (GeForce 2), Radeon poseduje dva, od kojih svaki ima mogućnost za renderovanje tri teksela po prolazu. Iako u teoriji to zvuči lošije u odnosu na čudovište firme "nVidia" (osam prema šest teksela u jednom taktu čipa), praksa govori nešto sasvim drugo:

GeForce 2 jednostavno nije sposoban da odradi svoj teoretski (nešto) viši fill rate (1,6 gigatexela/sec prema 1,3), iz prostog razloga što ni najbrža DDR memorija ne može da izađe na kraj sa tim. Sa druge strane, pojava novih igara koje će koristiti više od dva prolaza pri multiteksturiranju doneće Radeonu ogromnu prednost:

GeForce 2 će biti prinuđen da koristi dva pajplajna da bi izrenderovao jedan piksel u takvim igrama, što Radeonu u startu obezbeđuje ogromnu brzinsku prednost. I sadašnje stanje stvari ide u prilog Radeonu: na svim testovima kojim smo ga "mučili", Radeon je pokazao iste ili bolje (brzinske) rezultate u odnosu na GeForce 2, pogotovo u visokim rezolucijama u 32-bitnoj kolornoj paleti. Konstantnih 25 frejmova koje smo dobili u najzahtevnijem testu na planeti (3D Mark 2000, helicopter high detail, 1280 x 1024, 32-bit color depth, 32-bit Zbuffer...) dovoljno govori o sirovoj snazi koju ATI Radeon poseduje.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
09:34 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  ATI i nVidia Vesnica 0 1,167 11-06-2010 02:40 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: