Aritmeticka sredina i testiranje razlika aritmetickih sredina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Aritmeticka sredina i testiranje razlika aritmetickih sredina
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz matematike.

Ispitivanje strukture skupa, odnosno stanja pojave u jednom
odredjenom momentu ili vremenskom periodu, naziva se statistička analiza. Veličina i struktura skupa mijenjaju se vremenom. Ispitivanje promjena u jednom skupu, nastali tokom vremena. Izvodi se dinamičkom analizom.
Kao osnova za statističku analizu služe numeričke, atributivne i geografske serije stukture. Matematička obrada atributivnih i geografskih serija je ogranicena, dok se numeričke serije mnogo više obradjuju.
Najširijiju upotrebu u statističkim istraživanjima, kao i u svakodnevnom životu, stekla je aritmetička sredina ili, kako se popularno naziva, prosjek. U praktičnom životu često se govori o prosječnoj proizvodnji, prosječnoj zaradi, prosječnoj potrošnji mlijeka, prosječnoj težini itd... Takve i slične prosječne vrijednosti predstavljaju aritmeticku sredinu. Aritmetička sredina može se izračunati iz grupisanih i negrupisanih podataka.

2. Aritmetička sredina

Aritmetička sredina je sredina iz sume ili zbira promenljivih vrijednosti nekog obilježja. Aritmetička sredina se najčešće označava simbolom ( xbar ), čita se „iks bar“. Aritmrtička sredina može se označiti i bilo kojim drugim simbolom, što ne umanjuje njenu vrijednost u koliko je tačno izračunata i ako je na odgovarajaćoj seriji promenjljivih vrijednosti. Aritmetička sredina je mjera koja se najčešće upotrebljava u svakodnevnoj praksi. Nije dovoljno samo znati kako se izračunava aritmetička sredina, predhodno je potrebno znati kada i u kojim slučajevima je ima smisla računati.
Posebnu pažnju treba obratiti na homogenost serije, odnosno da li je prisutna odgovarajuća koncetracija ostalih vrijenosti oko same aritmetičke sredine.

2.1. Aritmetička sredina iz negrupisanih serija

Ukoliko seriju promjenjivih vrijednosti nekog obilježja predhodno ne grupisemo po nekom kriterijumu, već promjenjive jednostavno saberemo i podijelimo sa brojem podataka dobićemo prostu aritmetičku sredinu iz ne grupisanih serija.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: