Aristotelova politika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Aristotelova politika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Na samom početku, ukratko ćemo izložiti strukturu čitave Aristotelove “Politike”, kako bismo mogli što jasnije predstaviti stavove koji čine teorijsku osnovu knjige druge. Zatim, u kritičkoj analizi knjige II ne možemo izostaviti bazne zaključke i teme koji su sadržani u knjizi I, budući da ona sadrži određenje pojma države i razmatra delove od kojih se ona sastoji. Tako se grad ili država sastoji od naselja, koja su sastavljena od domaćinstava. Ova domaćinstva se zasnivaju na odnosima muškarac/žena, kao i rob/gospodar. Zatim slede ekonomske karakterisitke domaćinstva, položaj robova, žena, dece, pitanje poseda i vlasništva.

U II knjizi posvećuje pažnju savršenim državnim sistemima. Aristotel tu analizira nauku ο državi Platona, Faleja, Hipodama. Kao najbolje države proučavaju se Sparta, Krit i Kartagina. Govori se i ο značaju grčkih zakonodavaca (napr. ο Solonu).

Predmet III knjige je građanin, njegove vrline, zatim grupe građana i podela vlasti. Sedi odnos između pojmova dobar građanin i dobar čovek, pa klasifikacija državnih ustava i poredaka: vladavina naroda i vladavina manjine, kao i oblici monarhije.

Različite vrste ili oblike državnog poretka obrađuje u IV knjizi, u kojoj se govori i ο najboljem državnom poretku, ali takođe te oblike državnog poretka razmatra u datim uslovima i okolnostima, što bi moglo, usuđujemo se da kažemo, odraz modernosti Aristotelove političke misli.

Bunama, pobunama i prevratima bavi se V knjiga, u kojoj je i analiza njihovih uzroka. Promatrajući pobune ili prevrate u pojedinim državama, Aristotel navodi i načine vladavine kojima bi se moglo sprečiti izbijanje buna.

U VI knjizi Aristotel analizira ustrojstva vladavine naroda i manjinskih vladavina, posvećujući naročitu pažnju rasporedu državnih službi i obaveza.

VII knjiga se bavi najvišim dobrom, onim što je najbolje za pojedince i države, i u njoj takođe daje sliku savršenog ili najboljeg državnog poretka, uz opis obrazovnog sistema primerenog takvoj državi, s njegovim ciljevima, sredstvima i nivoima primene.

I VIII knjiga se pažljivije bavi obrazovnim sistemom u savršenoj državi, naročito muzikom i fizičkom kulturom.

Iz navedenog možemo primetiti da postoje dva nivoa Aristotelove političke teorije: jedan pol predstavlja teorija idealne države koja izvodi praksu iz teorije (knjige II, III, VII i VIII), a drugi se oslanja na empirijske opservacije i klasifikacije praktičnih saveta, da bi se sačuvala postojeća država (IV-VI)...


Sadržaj :


UVOD 3
1 „Politika“ – knjiga II 4
1.1 Osnovne teorijske postavke 4
1.2 Razmatranje 5
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 6PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:03 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Platonova politika - ij derrick 0 2,720 06-02-2014 12:14 AM
zadnja poruka: derrick
  Aristotelova politika 2 derrick 0 3,437 30-08-2013 11:54 PM
zadnja poruka: derrick
  Seminarski rad - Aristotelova logika erik_bananamen 0 5,245 14-05-2011 01:00 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Aristotelova politika i filozofija Dzemala 0 4,775 05-04-2011 11:45 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Aristotelova metafizika 1 Dzemala 0 5,652 11-02-2011 05:01 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: